Skip to main content

Testo 400 WBGT szett

Megjelent: 2021. augusztus 10.

Hőterhelt munkahelyek egyszerű és megbízható kiértékelése

testo lidAz emberek teljesítménye dinamikusan változik a különböző környezeti körülmények között. Amennyiben az emberi testet nagy hőhatás éri, az nemcsak csökkenti az adott személy teljesítményét, de még rövid idő elteltével is sérüléseket is okozhat.

 

 

Hőterheltnek számít az a munkahely, ahol a testhőmérséklet növekedéséhez a környezeti hőmérséklet, fizikai aktivitás vagy ruházat nagyban hozzájárul. Ilyenkor a test nem képes a saját hőszabályzó folyamataival szinten tartani a testhőmérsékletet. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi ideig tartózkodhat egy személy a hőterhelt helyiségben, ajánlott a WBGT (Wet Bulb Globe Temperature – nedves gömbhőmérséklet) használata.

 

testo 400 front EN

 


A magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka során csökken a szellemi éberség, valamint a fizikai teljesítőképesség. A szélsőséges hőnek kitett, vagy forró környezetben dolgozó munkavállalók esetében fennáll a hőstressz veszélye. Ennek következtében gyakoribb lehet a munkahelyi sérülés, baleset is.

 

testo 1

 

 

A kihívás

Az üvegiparban, öntödékben, útépítéseknél vagy sportlétesítményekben akár nagy mértékű hősugárzás is érheti az ott tartózkodókat, ezért különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a hőterhelés ne lépjen túl bizonyos határértékeket. A hosszú időn át magas hőmérsékletnek való kitettség olyan egészségügyi kockázatokkal jár, mint például a keringési rendellenességek, rohamok, vagy hőguta. Ahhoz, hogy a mérnökök, létesítményüzemeltetők és munkavédelmi felelősök meghatározzák a maximális hőterhelési időt és a hőterhelés maximális mértékét, olyan módszerre van szükségük a WBGT index meghatározására, amely megfelel az ISO 7243 és a DIN 33403-3 szabványok előírásainak.

 

testo 2

 

A megoldás

A glóbuszhőmérőt, környezeti hőmérsékletmérőt, és a nedves gömbhőmérséklet-mérőt is tartalmazó WBGT szett segítségével hatékonyan határozható meg a WBGT érték beltérben és kültéren egyaránt.
A nedves gömbhőmérséklet meghatározása egy nedvszívó tokba zárt Pt100-as gömbhőmérővel történik. A méréshez a tokot teljesen be kell nedvesíteni desztillált vízzel. Ez különösen nagy hősugárzás esetén fontos. A nedves gömbhőmérséklet (Tnw) attól különbözik a levegő-hőmérséklettől (Ta), hogy az előbbit a légmozgás is befolyásolja. Az elpárolgás miatt bekövetkező hűtés miatt a nedves gömbhőmérséklet alacsonyabb, mint a környezeti hőmérséklet.

 

testo 3


A környezeti hőmérséklet egy második Pt100-as érzékelővel mérhető.
A hősugárzást mutató glóbuszhőmérő egy hőmérséklet-érzékelő, amely egy feketére festett üres gömb közepére van behelyezve. Amennyiben nagy különbség van a környezeti hőmérséklet és a glóbuszhőmérséklet (Tg) között, az azt jelzi, hogy jelentős hősugárzás érzékelhető – például az ablakon keresztül érkező napsütés.

 

testo 4

 


A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel együtt használható szett ideális az acél- és építőipari használatra, illetve sportrendezvényeken és számos más hőterhelt munkahelyen is alkalmazható.

 

 

testo 5

 

A részletekért kattintson ide  www.testo.com

 

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu