Skip to main content

Terepi vezetékes M8 csatlakozók egypáros Ethernethez

Megjelent: 2023. március 28.

binder lidSPE – végpontok közötti zökkenőmentes és fenntartható kapcsolat

A költséghatékony és erőforrás-takarékos eszközcsatlakozás egyetlen vezetékpáron keresztül úttörő trend az ipari kábelezésben. A binder a 63171-5 és 63171-6 IEC szabványok egypáros Ethernetre vonatkozó előírásaival összhangban kompakt M8-as megoldásokat fejleszt az adat- és energiaátvitelhez gyári és folyamatautomatizálási környezetben.

 

A binder, az ipari kör alakú csatlakozók vezető szállítója, robusztus és gazdaságos csatlakozási megoldásokat fejleszt az egypáros Ethernet (SPE – Single Pair Ethernet) számára. A 808-as sorozat miniatűr ipari csatlakozói csavaros zárral felszereltek, támogatják az adat és az elektromos áram átvitelét a jövőbiztos automatizálási megoldásokban az SPE szabvány szerint. A kompakt M8-as kialakításnak köszönhetően a csatlakozók előnyösen integrálhatók a szabványos szenzortechnológiai házakba.

 

2 SPE M8 PoDL Hybrid

1. ábra A 808-as sorozat új terepi vezetékes M8 csatlakozói egypáros Ethernethez (Fotó: binder)

 

Ethernet a gyári és folyamatautomatizálásban

Az ipari automatizálási technológia a hierarchikus architektúrákról a decentralizált architektúrákra tér át, amelyek nagyobb termelékenységet és nagyobb biztonságot kínálnak a gyártóvállalatok hálózatai számára. A decentralizáció növeli a csatlakoztatott eszközök számát a területen, ami egyben nagyobb igényt is teremt az interfészekre. A decentralizált automatizálási komponensekre, azaz az érzékelőkre, aktuátorokra, vezérlőkre, átjárókra és beágyazott vagy peremhálózati számítógépekre szigorú követelmények vonatkoznak a miniatürizálás és – ami jelenleg különösen fontos – az energiahatékonyság tekintetében. Ami az elektromos csatlakozási technológiát illeti, ez tükröződik olyan tervezési kritériumokban, mint a kompakt felépítés, a mechanikai robusztusság, a megbízhatóság és a jelintegritás.
A jövőbeli gyártási megoldások másik jellemzője a végpontok közötti kommunikáció. Az Ipar 4.0 fejlődésével az ipari Ethernet áthatol a hagyományos automatizálási szinteken, és biztosítja a végpontok közötti zökkenőmentes adatátvitelt a terepi szintű érzékelőtől a vezérlési és működési szinteken át a felhőig. Ez a folytonosság lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a folyamatadatokon kívül valós idejű eszközadatokhoz is hozzáférjenek, és felhasználják azokat gyártástervezésre, folyamatvezérlésre, valamint adatelemzésre.

 

SPE – a költségekre és az erőforrásokra összpontosít

A digitalizálás, a decentralizáció és a végponttól végpontig terjedő zökkenőmentes adatátvitel egyrészt növeli a csatlakozók iránti keresletet az automatizálási piacon; másrészt viszont szigorítják a termék funkcionalitására és tulajdonságaira vonatkozó követelményeket. A csatlakozási megoldások költséghatékonysága, mind az anyag- és energiaigényben, mind a telepítési ráfordításban mérve, a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap. Az egypáros Ethernet lehetővé teszi a terepi alkatrészek nagy teljesítményű és különösen költséghatékony huzalozását egyetlen ikervezeték használatával. Ez a technológia tehát a költséghatékony, fenntartható hálózatépítést jelenti.
Az autógyártásban már kialakult huzalozási módszer az ipari automatizálásban is számos alkalmazás követelményeinek felelhet meg: a távolságtól függően a gigabites átviteli sebességű eszközök egyetlen vezetékpáron keresztül integrálhatók Ethernet hálózatokba. Power over Data Line (PoDL) használható a műszerek tápellátására ugyanazon a vezetékpáron keresztül. Az érzékelők és aktuátorok mellett – a korábbi Power over Ethernet (PoE) teljesítménytartományában – kamerás teszt- és mérési rendszerek is csatlakoztathatók és táplálhatók például PoDL-en keresztül.
Dieter Sandula, a binder termékmenedzsere megjegyzi: „Az SPE kétségtelenül beépül a meglévő adatinfrastruktúrába. Az ilyen típusú adatátvitel fenntarthatóbb rendszerekhez vezethet, amelyek javítják az automatizálás költséghatékonyságát. Ezen túlmenően az erőforrások csökkentése a gyártás és feldolgozás folyamán végső soron környezeti szempontból fenntartható előnyt jelent.”

 

1 binder Cover Cxiaoliangge

2. ábra Az SPE nagy teljesítményű, különösen költséghatékony és fenntartható terepi csatlakozást kínál egyetlen ikervezeték használatával (Fotó: xiaoliangge – stock.adobe.com)

 

A termék kialakítása az IEC szabvány szerint

A binder jelenleg olyan termékeket fejleszt, amelyek megfelelnek a 63171-5 és 63171-6 IEC szabványoknak az egypáros Ethernetre vonatkozóan. A szabványok meghatározzák a fizikai méreteket, a mechanikai, elektromos és átviteli jellemzőket; továbbá a környezeti követelményeket, a tesztspecifikációkat és az SPE-adatátvitel párosítási felületeit.

Jellemzők:

  • Méret: M8-as, terepen vezetékezhető
  • Megfelelőség: SPE az IEC 63171-5/IEC 63171-6 szerint, 100 Mbit/s
  • Zárórendszer: csavaros reteszelés
  • Lezárás: csavaros végződés
  • Tüskék száma: 2-, 4-tűs
  • Védettség: IP67
  • Különleges jellemzők: PoDL (Power over Data Line), hibrid csatlakozók

 

 

binder logo
A németországi Neckarsulmban székhellyel rendelkező binder egy hagyományos értékek által formált családi vállalkozás, amely a kör alakú csatlakozók egyik vezető specialistája. A binder 1960 óta a legmagasabb minőség szinonímája. A binder-csoporthoz tartozik a binder központja, kilenc értékesítési iroda, hét gyártóüzem, két rendszerszolgáltató, valamint egy innovációs és technológiai központ.
A vállalat hat kontinensen további értékesítési partnerekkel dolgozik együtt, és világszerte mintegy 2000 embert foglalkoztat. Németországon kívül a binder telephelyei Ausztriában, Kínában, Franciaországban, Magyarországon, Hollandiában, Szingapúrban, Svédországban, Svájcban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban találhatók.

 

 

Franz Binder GmbH & Co.
Elektrische Bauelemente KG
Roetelstrasse 27
D-74172 Neckarsulm/Németország
Tel.: +49 (0) 7132 325-0
Fax: +49 (0) 7132 325-150
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.binder-connector.de

 

#ac943c