Skip to main content

Teljesen automatizált összeszerelő berendezés IO-Linkkel

Megjelent: 2020. február 13.

festo 03A nobilia Európa legnagyobb konyhagyártójává lépett elő. Mi a sikerük titka? Az egyik legfontosabb meghatározó elem a konyhaszekrények hatékony gyártása a magas szinten automatizált összeszerelő berendezések révén, amelyek közül sok a Hüttenhölscher cégtől származik, és amelyek a Festo automatizált termékeivel – IO-Linkkel felszerelve – a rugalmasságot és a rendelkezésre állást növelik.

 

A nobilia kereken 3000 konyhát gyárt minden egyes munkanapon. Minden konyhához átlagosan 10 szekrény tartozik. Évente tehát 660 000 beépíthető konyha kerül gyártásra, vagy másképp kifejezve, több mint 6,5 millió konyhaszekrény. „Egy ilyen gyártási mennyiség magas szintű automatizálás nélkül teljes mértékben elképzelhetetlen” – nyilatkozta Martin Henkenjohann, a nobilia üzemek műszaki vezetője. „Ezenfelül a fogyasztóknak eltérő elvárásaik vannak a konyháikkal szemben. Ez a gyártásban gyakran az egydarabos tételmennyiséghez vezet.”

 

festo 01

 

High-end megoldások a magas igényekhez

A költséghatékony és megbízható gyártásnak köszönhetően a nobilia képes a saját kiszállításra, sebességre és teljesítőképességre irányuló magas elvárásainak megfelelni – mindezt magas szintű felelősségvállalással és szolgáltatói minőséggel párosítva. A nobiliával szoros partnerkapcsolatban fejlődik a Hüttenhölscher cég, a nobilia összeszerelő berendezéseinél alkalmazott rendkívüli knowhow-jával és ügyfélspecifikus high-end megoldásaival. „Egyre jobban fejlődő folyamataink alapja a műszaki innováció. Sok ezek közül – mint például az IO‑Link-képes alkatrészek vagy a Motion Terminal – a Festo-tól érkezik, magas termelékenységgel, valamint a megoldások és a magas szintű tanácsadás kompetenciájával fémjelezve” – jelenti ki Hüttenhölscher.
A legújabb, teljesen automatizált, konyhaszekrényfiókok gyártásához alkalmas összeszerelő berendezés, amit a Hüttenhölscher legutóbb a nobilia számára szállított, két szintből áll. A felső szinten a frontokat a furatozó berendezés dolgozza fel és látja el a szükséges szerelőfuratokkal. Az alsó szinten ezzel párhuzamosan a hozzájuk tartozó fiókokat szerelik össze. Az utolsó lépés a frontok felszerelése, amely során a frontot a fiókra helyezik. A megbízás függvényében teljesen eltérő frontváltozatok futhatnak közvetlenül egymás után át a gyártáson, különböző méretekben, anyagokban és színekben. „A frontok szinte masterként működnek a berendezésben” – állapítja meg Henkenjohann. Egy front befuttatásakor a berendezés leolvassa annak speciális jellemzőit a vonalkód segítségével. Ezeknek az adatoknak megfelelően automatikusan állítja át magát a fúróberendezés a front méretére és a szükséges furatképre. Ezzel párhuzamosan elindul a hozzá való fióktest összeszerelése a berendezés alsó szintjén. A berendezés végén pedig a rendszer a frontot és a testet egy kész fiókká illeszti össze.

 

A pneumatika sztárjai

A pneumatikus hajtóművek mozgatják a frontokat és a fiókokat az egyik szerelési lépéstől a másikig, tartják és rögzítik azokat a további feldolgozáshoz. A poros környezetben a különböző hajtóművek megmutathatják képességeiket a robusztus felépítés és az élettartam terén. „A magas minőségű automatizálási termékeinek köszönhetően a Festo szinte minden ügyfelünknél az automatizálási termékek kötelező beszállítójaként van előírva a követelményspecifikációban” – nyomatékosítja Daniel Hüttenhölscher. A legutóbbi, Hüttenhölscher által a nobilia számára kiszállított berendezés esetében az IO-Link-csatlakozás követelményként szerepelt – „egyszerűen azért, mert prezentációinkkal meg tudtuk győzni a Hüttenhölscher és a nobilia mérnökeit és technikusait a csatlakozástechnika előnyeiről” – teszi hozzá Viktor Peters, a Festo mérnöktanácsadója.

 

festo 02

Összeszerelési idő takarítható meg: az IO-Link segítségével nincs többé szükség a szelepek külön huzalozására – ez jelentősen csökkenti az elektromos telepítések ráfordításait 

 

A berendezések fokozott rendelkezésre állása az IO-Link által

A VTUG típusú szelepsziget az IO-Link-csatlakozással az összes pneumatikus funkciót vezérli. A szelepsziget kis méretű, kompakt, nagy átáramlású, és egyszerű csatlakozási technikával üzemel. Az IO-Link egy egységes, szabványosított, és ezáltal hatékony telepítési és huzalozási technika. Az IO-Link-csatlakozással kialakított készülékek egyszerűen és kényelmesen parametrizálhatók – és csere esetén Engineering Tool nélkül azonnal üzembe helyezhetők. „Amennyiben szerviz esedékes, az IO‑Link lényegesen gyorsabb hibakeresést tesz lehetővé, valamint gondoskodik arról, hogy a gép gyorsabban újraindítható legyen” – állapítja meg Hüttenhölscher. Mindez azért lehetséges, mert az IO-Link Master átfogó diagnosztikai lehetőségekkel van felszerelve. Továbbá az IO-Link-képes készülékek csere esetén úgy parametrizálják automatikusan önmagukat, mint az intelligens érzékelők és működtetők. „Ez jelentősen növeli berendezéseink rendelkezésre állását” – egészíti ki Henkenjohann.

 

festo 04

Teljesen automatizált összeszerelő berendezés a konyhaszekrények fiókjainak a verli nobilia üzemekben történő gyártásához

 

Berendezések az ipar 4.0 világában

A komplex diagnosztika adatai gyorsan és szabványosítottan érhetők el, ezáltal a megelőző karbantartási program és az állapotfüggő monitoring könnyedén megvalósítható. Ezen túlmenően a különböző érzékelőcsaládoktól az olyan eszközökig, mint a szelepszigetek, elektromos hajtóművek és léptetőmotor-vezérlők, a Festo számos IO-Linkkel csatlakozó készüléket kínál. Daniel Hüttenhölscher erről így vélekedik: „Ennek a modern csatlakozástechnológiának köszönhetően berendezéseink értékesebbé válnak, mi pedig megtehetjük a következő lépést az ipar 4.0 felé. Mivel nincs többé szükség az egyenkénti huzalozásra, az IO-Link jelentősen csökkenti az elektromos beépítési ráfordításokat. A szoftvernek köszönhetően a parametrizálás sokszorozható, ami által sok idő takarítható meg az üzembe helyezés során.”

 

festo 03
A Festo automatizálási technikája gondoskodik a frontok és fiókok mozgatásáról, valamint azok biztonságos tartásáról és rögzítéséről

 

Az IO-Link Master

A Master modul biztosítja a vezérlést és lebonyolítja a kommunikációt, tárolja a konfigurációs fájlokat és az egyes eszközök beállításait, ennek köszönhetően hiba vagy eszközcsere esetén ezeket visszatölti az új eszközbe, amely azonnal üzemképessé válik. Az IO-Link Master segítségével bármilyen információt és állapotot lekérdezhetünk a hozzá csatlakoztatott aktuátorokról és szenzorokról.

 

Festo Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34.
Tel.: +36 1 436 5100
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.festo.hu