Skip to main content

Tartós ONPOW kapcsolók

Megjelent: 2023. június 09.

TME lidAz elektromechanikus alkatrészek legfőképpen a kapcsolók, a vezérlőpanelek, a műszerfalak és számos interfész alapelemei. Használják fogyasztói és ipari eszközökben, valamint közterületeken is. Az érintőképernyők uralkodó jelenléte ellenére népszerűségük változatlan maradt. Mechanikailag is strapabíróbbak, munkaruha használata nélkül üzemeltethetők, és – ami bizonyos helyzetekben a legfontosabb – a kezelésük magától értetődő a felhasználó számára (ami nem mondható el az érintőképernyőkről).

 

Az ONPOW termékválasztéka főleg kapcsolókat tartalmaz. Ebben a portfólióban, amelynek nagy részét közvetlenül a TME raktáraiból szállítják, különféle típusú alkatrészek találhatók meg, mind a rendkívül speciális alkatrészek, például a nagyon tartós, vandál­biztos kapcsolók, mind pedig az univerzális kapcsolók, amelyek kü­lönféle célokra használhatók.
Mivel az ONPOW termékpalettája igen széles, az alábbiakban annak általános áttekintése kerül bemutatásra – kiemelve a legfontosabb termékcsoportokat és azok alkalmazási területeit. Az ONPOW alkatrészeit kiváló ár-érték arány jellemzi – ezért ez az áttekintés érdekes lehet technikusoknak, szervizszakembereknek, karbantartóknak, karbantartási szakembereknek, valamint elektromos/elektromechanikus berendezések (különösen a vezérlőpanellel rendelkezők) tervezőinek és gyártóinak.

 

Univerzális nyomógombos kapcsolók

Az ONPOW nyomógombos kapcsolóit úgy alakították ki és minősítették, hogy a lehető legkülönbözőbb eszközökben használhatók legyenek – a fogyasztói termékektől a nehézgépeken át az ipari vezérlőberendezésekig. A széles választéknak köszönhetően (több mint 200 modell) a gyártó kínálata számos alkalmazás igényeit kielégíti. A kapcsolók három különböző formában kaphatók – négyzet alakú gomb, kerek gomb, hengerben elhelyezett kerek gomb, amely miatt a gomb előlapja kiemelkedik a panel felületéből, amelyre fel van szerelve. 8, 10, 12 vagy 16 mm átmérőjű furatba szerelhetők (a kiválasztott mérettől függően). Az alkatrészek megvilágítással vannak felszerelve, amely külön vezetékkel van csatlakoztatva a független vezérléshez, elsősorban jelzési célokra. A színváltozatok a következőket tartalmazzák: fehér, piros, kék, narancs, zöld és sárga.

 

1. ábra A kapcsolók különböző változatokban kaphatók, Ø8 mm-től Ø16 mm-ig terjedő furatokba való felszereléshez

 
Az elemek érintkezői SPDT konfigurációban vannak elrendezve (egy pólus csatlakozik két független vezeték egyikéhez). Szinte minden kapcsolómodell monostabil és bistabil változatban kapható. A termékek három áramhordozó kapacitással kaphatók: 0,5 A 220 V AC, 3 A 220 V AC és 3 A 250 V AC, ezért használha­tók pl. megszakítóként hálózati feszültségű kis teljesítményű eszközökhöz. Az elektromos csatlakozás úgy történik, hogy a vezetékeket közvetlenül az alkatrész vezetékeihez forrasztják.
A 16 mm-es modellekhez a gyártó terminálfedelet is készített, amely minden kapcsolóvezetékkel aljzatként hasonlóan működik – ennek köszönhetően egyszerűbb az alkatrészek karbantartási, illetve felújítási célból történő cseréje. A fedél THT változatban is kapható, azaz közvetlenül a PCB-re szerelhető. A TME-nél zárható, átlátszó gombburkolatok is vásárolhatók a véletlen kapcsolás megelőzése érdekében. Itt kell megemlíteni, hogy érdemes megfontolni vezetékvédő fedelek használatát. További védelem nélkül a kapcsolók IP40-besorolásúak.

 

Elektromechanikai alkatrészek ipari használatra

Míg a fent leírt kapcsolók sokféle alkalmazásban használhatók, az ONPOW jellemzően ipari tulajdonságokkal és funkcionalitással rendelkező termékeket is szállít. Ezeknek a termékeknek a kialakítása – mind mechanikailag, mind elektromosan – a gépparkok és más technológiai terek zord körülményeihez igazodik.

 

Panelre szerelhető biztonsági kapcsolók

A biztonsági kapcsolóknak nagyon fontos szerepük van – főként a gép áramellátásának kikapcsolására szolgálnak veszély esetén. Éppen ezért intuitív működésűeknek, megbízhatónak és rendkívül tartósnak kell lenniük. Az ONPOW biztonsági kapcsolók IP65 besorolással rendelkeznek, 50 000 elektromos és 200 000 mechanikai ciklust bírnak ki, és -25 °C és 55 °C közötti hőmérséklet-tartományban működhetnek. Kialakításuk megköveteli a gomb elforgatását az áramkör aktiválásához – ez további védelmet nyújt, mivel kiküszöböli a véletlen árambekapcsolás kockázatát. Az áramkör a gomb megnyomásával/lenyomásával megszakad. Ha szükséges, választhat háttérvilágítással rendelkező változatok közül (amelyekben a gomb elülső felületén lévő szimbólum világít), amely a tipikus 24 V AC/DC ipari feszültséghez igazodik. A gomb átmérője 33 mm vagy 40 mm, míg a test egy kisebb, Ø22 mm-es furatba került, ami megnehezíti a szennyeződések bejutását a panel mögé. Az elektromos csatlakozás típustól függően 2,5 × 0,5 mm-es csatlakozókkal vagy előre telepített vezetékekkel történik, 300 mm hosszúságban.

 

TME ONPOW biztonsági kapcsoló

2. ábra A gomb forgásának aktiválási irányát nyilak jelzik

 

Joystickkapcsolók

Az ONPOW kínálatában joystickkapcsolók is találhatók. Bináris kivezetésekkel rendelkeznek, azaz a kivezetéseiken lévő jelek csak a kar nyomásának irányát teszik lehetővé, de a pontos szögét nem. Ezek a termékek két- és négyirányú változatban kaphatók – monostabil (középső/függőleges helyzetbe visszatérve) és 2- és 4-állású (mozgatott kezelő pozícióban marad). Ilyen kapcsolókat például szállítórendszer-vezérlőkben, tárolórendszerekben, speciális járművekben, például targoncákban használnak. Mivel az ONPOW joystickok IP67 besorolással (teljesen por- és vízállóak, valamint) jó elektromos paraméterekkel (0,6 A 220 V DC és 3 A 220 V AC esetén) rendelkeznek, használhatók nehéz környezeti hatásoknak – beleértve a terepviszonyokat – kitett vezérlők felépítésében. A kapcsoló kimeneti vezetékei csavaros kapcsokként készültek, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi a telepítést.

 

TME ONPOW joystick

3. ábra Mivel a kezelő teljesen fel van építve, a joystickok IP67 besorolást biztosítanak

 

Kulcsos zárkapcsolók

Az ONPOW által kínált népszerű biztonsági eszközök másik típu­sa a kulcsos zárkapcsoló, azaz a zárral rögzített kapcsoló. A következő érintkezőkonfigurációkban kaphatók: SPDT és 3PST. Kiváló védelmet nyújtanak az áramkörök számára, amelyek esetében a felhasználói hozzáférés korlátozott, és csak szakképzett személyek jogosultak működtetni őket. Ide tartoznak a veszélyes eszközök (zúzógépek, aprítógépek), hozzáférési pontok (automata ajtók), valamint a rendszeres karbantartást igénylő berendezések (liftkabinok, szállítóvezetékek). A TME katalógusából 3-állású kulcsos zárkapcsolók is választhatók, amelyek bővítik a tervezőmérnökök rendelkezésére álló lehetőségeket – típustól függően a kulcs vagy minden kapcsolóállásban vagy csak egyben van kivehető pozícióban. Az ONPOW monostabil termékeket is gyárt, azaz rugóval felszerelt és kiinduló helyzetbe visszatérő termékeket. Szükség esetén LED háttérvilágítással felszerelt változatok is használhatók. Ezek az elemek 24 V, 110 V DC és 220 V AC feszültséghez vannak igazítva. A kulcsos zárkapcsolók 16, 19 vagy 30 mm-es furatba vannak szerelve, és IP40-es védettséget biztosítanak. Fontos megjegyezni, hogy a test rozsdamentes acélból, az érintkezők ezüstötvözetből készülnek, így korrozív anyagokkal szemben rendkívül ellenállóak.

 

TME ONPOW kulcsos zárkapcsoló

4. ábra A zár típusától függően szimmetrikus vagy aszimmetrikus kulcsokat használnak

 

Forgókapcsolók

Hatékony módszer az áramkör véletlen kapcsolástól való védelmére a forgókapcsolók használata, amelyeket úgy terveztek, hogy helyzetük megváltoztatásához szándékos manipulációt igényelnek (egyes modelleknél 4N erőt kell alkalmazni). A fent említett kulcsos zárkapcsolókhoz hasonlóan a TME vásárlói is választhatnak 2- és 3-pozíciós (1-, 2- és 3-stabil) ONPOW elemek közül, opcionális LED háttérvilágítással (12 V vagy 24 V AC/DC). A termék teste (a panelen) lehet kerek vagy téglalap alakú. A kapcsolóval ellátott készletben található még egy tömítés és egy profilos alátét, amely blokkolja a termék testének forgó mozgását. A kapcsolók zöld és piros színben kaphatók, és akár 3 A AC (220 V) és 2 A DC (24 V) árammal is működhetnek. A termék szigetelését 2 kV-on tesztelték.

 

TME ONPOW forgókapcsoló

5. ábra Zöld háttérvilágítású panelkapcsoló rögzítő alátéttel

 

Jelzők

Az ONPOW jelzői az alább ismertetett, nagyon tartós kapcsolókhoz tartoznak. Ütés-, vibráció-, behatásállóak, széles hőtűréssel (-20...55 °C) és a legmagasabb behatolásvédelmi, azaz IP67-es besorolással rendelkeznek, amely teljes védelmet nyújt az érintkezőknek por és nedvesség ellen. 1 mm-től 10 mm-ig terjedő vas­tag­ságú panelekre, Ø8 mm vagy Ø12 mm furatba szerelhetők.
A termék teste nikkelezett sárgarézből készült (fényes felületű, ezüst színű) – átlátszó műanyaggal töltött LED ablaka van (3 vagy 5 mm). Az ügyfelek fehér, piros, kék, narancssárga, zöld vagy sárga színek közül választhatnak. A vezérlővezetékek tápvezetékek (12 V vagy 24 V DC) forrasztására szolgálnak.

 

TME ONPOW jelzők

6. ábra Az ONPOW jelzők a gyártó tartós kapcsolóihoz tartoznak

 

Vandálbiztos kapcsolók

A vandálbiztos kapcsolók elektromechanikus alkatrészek, amelyek nagy igénybevételű alkalmazásokhoz használhatók. Közterületi auto­matizálási vezérlőkhöz (liftek, jegyautomaták, diszpécserek) tervezték – azonban az iparban is sikeresen alkalmazhatók. Kialakításuk védelmet nyújt az elektromos rendszernek, nemcsak a szándékos károkozás kísérlete ellen, hanem a környezeti tényezők, a véletlen behatások, és mindenekelőtt a sokéves működés hatásai ellen is.
A vandálbiztos kapcsolók az ONPOW specialitásai közé tartoznak. A TME katalógusában ezekből a termékekből több mint ezer modell található, egyenesen a gyártó aktuális kínálatából.

 

Vandálbiztos, nyomógombos kapcsolók

Tartós elektromechanikus alkatrészek építésénél az egyszerű nyomógombok nem jelentenek ideális megoldást – vannak mozgó alkatrészek és rések, azaz potenciális gyenge pontok, tömített­séghiányos helyek. Mindezért cserébe egyszerű kezelést és tapintható visszajelzést kínálnak, amely intuitív módon biztosítja a fel­használót a kapcsoló működtetéséről. A károsodás (akár szándékos, akár nem) kockázatának kiküszöbölése érdekében a vandál­biztos kapcsoló kialakításának garantálnia kell az alkatrészek pontos illeszkedését, a megfelelő szerkezetet és a jó minőségű anya­gokat. Természetesen ezen funkciók mindegyike megtalálható az ONPOW termékek esetében.
A gyártó olyan termékeket készített, amelyek számos műszaki követelményhez és tervezési megoldáshoz igazodnak. Az ONPOW portfóliójában mono- és bistabil gombok találhatók 250 V-os egyenfeszültségig. Az alkatrészeket úgy tervezték, hogy extrém hőmérsékleti körülmények között működjenek (a legtöbb termék esetében: -25...55 °C). Választhat homorú, domború, gomba alakú, kerek, lapos felületű és kiálló gombok közül. Az alkatrészek 12-30 mm-es furatokhoz vannak kialakítva (a gomb felülete valamivel kisebb). A gombsorkapcsok adaptálhatók forrasztáshoz, 2,8 vagy 4,8 mm-es csatlakozóként, de gyárilag beépített 1,2 m-es vezetékekkel is kivehetők. Alternatív megoldásként használhatja a csavarkapcsokkal rendelkező elemeket – a csere- és szervizmunkák egyszerűsítésére – pl. ha egy ONPOW kapcsoló van beszerelve csereként. A legtöbb termék beépített megvilágítással rendelkezik, központi pont vagy a kulcsot körülvevő gyűrű formájában. A kapcsolókba szerelt LED-ek többnyire 12 vagy 24 V-os AC/DC tápellátásra adaptáltak, de a TME katalógusában 6 V AC/DC-től 230 V AC-ig tartó feszültséggel működő modellek is megtalálhatók.

 

TME ONPOW vandálbiztos kapcsoló

7. ábra A lapos, kiálló kulcsfelület a leggyakoribb megoldások közé tartozik

 
A gyártó garantálja a bemutatott termékek kiemelt tartósságát, ami eléri az 500 000 elektromos ciklust és 5 000 000 mechanikai ciklust. A kapcsolótestek és gombok rozsdamentes acélból, polírozott alumíniumból vagy nikkelezett sárgarézből készülnek – az anyagok alacsony kémiai reakciókészséggel és ezért alacsony korrozivitással bírnak. A vandálbiztos kapcsolók IP67 besorolásúak.

 

TME ONPOW érintkezőblokk

8. ábra Az érintkezőblokk csökkenti a telepítési időt és megkönnyíti a kapcsoló cseréjét

 
Van egy kiemelkedő tartozék, amelynek használata megkönnyíti a szerelők és szerviztechnikusok munkáját, nevezetesen az érintkezőblokkok. Többféle változatban kaphatók, amelyek kompatibilisek az ONPOW kapcsolók különböző verzióinak csatlakozóival. A termékek minden kapcsolóérintkezőt színkódolt vezetékekre vezetnek ki.

 

Piezoelektromos kapcsolók

A piezoelektromos jelenséget alkalmazó kapcsolók megszüntetik a fent leírt megoldások egyetlen gyengeségét, vagyis a mozgó alkatrészeket. Ennek eredményeként 50 millió ciklus élettartamot garantálnak, 100-szor többet, mint a rendkívül tartós, vandálbiztos kapcsolók. Az ilyen termékek további előnyei a kompakt méretük és az alacsony profilú változatok elérhetősége. Hátrányuk, hogy a kapcsolt feszültség 24 V AC/DC-re korlátozódik (és az áram 0,2 A-ig), azonban a legtöbb alkalmazásnál ez nem számít, mivel az ilyen kapcsolókat komplex vezérlők interfészelemeiként használják, illetve a gyakorlatban nem csatlakoznak közvetlenül nagyfeszültségű áramkörökhöz.

 

TME ONPOW piezoelektromos kapcsoló

9. ábra A kábelek gyári telepítése garantálja a kapcsoló behatolásvédelmét

 
A kapcsolók lapos vagy homorú formával, különböző színválasztékban (fekete, piros, kék, ezüst, zöld, sárga) kaphatók. A legtöbb modell LED világítással van felszerelve. A kapcsolók teste alumíniumból készül, és 16, 19 vagy 22 mm átmérőjű furatokba vannak elhelyezve. Minden termék vezetékkel van ellátva.
Lényeges, hogy a piezoelektromos kapcsolók teljesen vízállóak (IP67), nagy mechanikai ellenállással és -40...75 °C hőtűréssel rendelkeznek.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/46267/trwale-przelaczniki-marki-onpow/

 

#0c2e7d