Skip to main content

Standard Beckhoff I/O-komponensek: kibővített méréstartomány extrém körülmények közt

Megjelent: 2015. november 10.

Beckhoff ttukorA Beckhoff nehéz ipari körülmények – mint például a szélsőséges hőmérséklet vagy ütések és rezgések formájában jelentkező nagy mechanikai terhelések – esetére is széles termékskálát kínál. A leg­fontosabb az, hogy standard I/O-komponensekkel, azaz többletköltségek nélkül képesek megfelelni a szigorúbb követelményeknek. Ez lehetővé teszi a busz- és EtherCAT-terminálok, valamint az EtherCAT-Box modulok rendkívül sokrétű portfóliójának használatát extrém körülmények között.


Az extrém körülmények miatt számos iparág és alkalmazási terület fokozott követelményeket támaszt az automatizálási technológia alkotóelemeinek terhelhetőségével szemben. Erre jó példa a présgépek környezete, a szélturbinák, valamint minden olyan alkalmazás, amelynél a folyamat szokásos menetében ütések és rezgések által okozott igénybevételekkel vagy erős melegedéssel lehet számolni.
Az ilyen nagy igényeket támasztó alkalmazások strapabíró I/O-rendszert, de ugyanakkor változatlan rugalmasságot igényelnek – olyat, amilyet a sokrétű standard eszközkészlet tud nyújtani. Az EP- és ER-sorozat busztermináljaira, az EtherCAT-terminálokra és az IP67-es védelemmel rendelkező EtherCAT-Box modulokra jellemző adatok bővítésével a Beckhoffnak ezt most sikerült a gyakorlatban is megvalósítania.

 

Beckhoff ttukor

A Beckhoff EtherCAT-terminálok standard portfóliójára jellemző, hogy kibővített tulajdonságok révén a nagy teljesítmények leadására képes EtherCAT-kommunikáció előnyeit szélsőséges környezeti feltételek között is ki lehet használni

Nagyobb hőmérséklet-tartomány és fokozott mechanikai terhelhetőség

Már a standard I/O-komponenseket is eleve kibővített hőmérséklet-tartományra (‑25…+60 °C) tervezte a cég. Ezáltal az I/O-rendszer nagyobb hőterheléseket is el tud viselni, és az időjárási viszonyoknak is jobban ellen tud állni, már az alapkivitelű komponensek is hasonlóképpen kibővített mechanikai terhelhetőséget kínálnak. Például az IP20-as védelemmel ellátott terminálok (az EN 60068-2-6 szerint) 5 g-ig rezgésállók, valamint 25g-ig ütésállók is (az EN 60068-2-27 szerinti 6 ms-os, tartós ütés-igénybevétel mellett). Sőt, az EtherCAT-Box modulok 35 g-ig még a 11 ms-os, tartós ütőhatásnak is el­lenállnak.
Az IP20-as védelemmel ellátott termináloknak van egy harmadik, kibővített tulajdonsága is: csekély többletköltség ellenében az áramköri kártyák rétegbevonattal is rendelhetők. Ez a lakkozás a káros környezeti hatásokkal szemben még jobb védelmet biztosít az IP20-as védelemmel ellátott I/O-komponensek elektronikai részegységei számára.

http://www.beckhoff.hu/Extended-IO

Még több Beckhoff

 

Címkék: I/O-egység | kibővített méréstartomány | extrém környezetállóság