Skip to main content

Sokrétű Rohde & Schwarz-kínálat a stuttgarti EMC-szakkiállításon

Megjelent: 2015. április 22.

RS screenshotA Stuttgartban megrendezett, EMV 2015 el­nevezésű nemzetközi szakkiállításon a Rohde & Schwarz ismét bizonyította az elektromágneses összeférhetőségi (EMC-) mérések terén felhalmozott, mélyreható felkészültségét. A kiemelt témák között szerepeltek az 5 GHz-es sávban végzett megfelelőségi vizsgálatok, a kiterjesztett működési tartományú szélessávú erősítők és a vállalat már jól bevált, újdonságokkal felvértezett EMC-mérőszoftvere.

 

Az EMC-méréstechnikában világszerte piacvezető Rohde & Schwarz számos különféle termékkel, megoldással jelent meg a 2015. évi EMV-szakkiállításon Stuttgartban. Látható volt többek között az R&S TS8997 típusú mérőrendszere (1. ábra), amellyel rádió­beren­dezések és távközlő végberendezések automatizált megfelelőségi vizsgálata is elvégezhető az 5 GHz-es tartományban működő, vezeték nélküli berendezésekre vonatkozó új, ETSI EN 301 893 v1.7.1 számú norma előírásai szerint. Ez az összeállítás emellett a 2,4 GHz-es sávra is érvényes, és támogatja az ETSI EN 300 328 számú szabványban foglalt méréseket. A már jól bevált és sokat bizonyított, R&S EMC32 elnevezésű mérőszoftver (2. ábra) is számos újítást tartalmaz: az R&S EMC32-K48 jelű opcióval árnyékolások hatásfoka vizsgálható nemzetközi szabványok szerint, míg az R&S EMC32-K84 típusú kiegészítéssel egyedi, MS-Word formátumú jegyzőkönyvek állíthatók elő.

 

 RS-EMC-1

1. ábra

 

RS screenshot

2. ábra


Az R&S ESR-sorozatú mérővevőkkel (3. ábra) mindössze néhány másodperc alatt elvégezhetők a szabványos EMC-minősítésekhez szükséges zavarmérések a 9 kHz és 3,6 GHz / 7 GHz / 26,5 GHz közötti tartományban. Ezek a műszerek a gyors vizsgálati képességek mellett számos EMI-elemzést támogató diagnosztikai eszközzel is rendelkeznek. Az R&S ESR-sorozatú mérővevők a polgári és katonai normák (CISPR, EN, FCC és MIL) követelményeinek is eleget tesznek, emellett pedig akár háztartási berendezések négycsatornás kattanási zajának CISPR 14-1-szabvány szerinti mérésére is alkalmasak.

 

RS-EMC-3

3. ábra

 

A Rohde & Schwarz az R&S BBA150- és R&S BBL200-sorozatú, kompakt felépítésű, szélessávú erősítőinek képességeit is bővítette. Az R&S BBA150-típusú erősítőcsalád működési tartományát – akár 1 kW-ig fokozható adóteljesítménnyel – már a 9 kHz és 250 MHz, illetve 80 MHz és 1 GHz közötti sávokra is kiterjesztették. Az erősítők modulrendszerű kivitele révén rugalmasan állíthatók össze teljes körű rendszerek az egyedi felhasználói igényeknek megfelelően. Kitűnően használhatók ezek a berendezések például elektromágneses érzékenységi (EMS-) -vizsgálatok elvégzésére az összes kereskedelmi és ipari ágazat vonatkozó normáinak megfelelően. Az R&S BBL200-sorozatú, szélessávú erősítőkkel 9 kHz és 225 MHz közötti frekvenciákon állíthatók elő akár 10 kW-os jelek. Ezek a nagyteljesítményű, akár illesztetlen lezárás mellett is folyamatosan üzemelő berendezések – folyadékhűtésük következtében – csendesek és kisméretűek. E tulajdonságaiknak köszönhetően kiválóan használhatók EMS-mérésekhez, ahol sokszor kell nagy térerősségeket létrehozni – akár rosszul illesztett antennákkal is.

 

 

RS-EMC-4

4. ábra


Széles oszcilloszkóp-kínálatának legújabb fejlesztéseit is kiállí­totta a Rohde & Schwarz. Ezek között szerepel az R&S RTO- és R&S RTE-sorozatú digitális oszcilloszkópok új, nagyfelbontású opciója, amellyel e műszerek függőleges felbontása 16 bitre növelhető. Az R&S RTM-sorozatú digitális oszcilloszkópok (4. ábra) spektrumelemzést és – spektrogramos („vízesés-diagramos”) megjelenítésre is alkalmas opciójuk révén – mélyreható FFT-számítási képességekkel lettek felvértezve. E funkciókat az elemzések jelentős mértékű meggyorsítása és spektrumanalizátorokéra emlékeztető kezelőfelület érdekében céláramkörökkel valósították meg, ezért az R&S RTM sorozatú univerzális oszcilloszkópok – megfelelő közeltéri mérőfejekkel kiegészítve – kitűnően használhatók elektromágneses zavarással (EMI) összefüggő hibakeresési feladatokra. A Rohde & Schwarz standjánál további információkkal szolgáltak azzal kapcsolatosan, hogy milyen módon használhatók a vállalat oszcilloszkópjai a vizsgált eszközök állapotának megfigyelésére.

A méréstechnikában élen járó müncheni cég több, mint 40 éve rendelkezik EMC‑mérésekhez kapcsolódó szabványos megoldásokkal. A Rohde & Schwarz kínálatát EMI-mérővevők, előminősítési célú mérővevők, igen kifinomult, harmonizált rendszermegoldások, megfelelő mérő- és elemzőprogramok, továbbá szélessávú erősítők és – a vállalat együttműködő partnere – az Albatross Projects által gyártott reflexiómentesített mérőkamrák alkotják.


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460, fax: +36 1 412 4461
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

 

Címkék: R&S | EMC | mérővevő | oszcilloszkóp