Skip to main content

Rohde & Schwarz: bővülő oszcilloszkóp-kínálat

Megjelent: 2015. február 16.

RS-1-abra16 bites függőleges felbontás az R&S RTO- és R&S RTE-típusváltozatoknál; további sávszélességek, korábbi jelszakaszok megjelenítése, szegmentált memóriás ábrázolás az R&S RTM-típusváltozattal. E különlegességeket mutatja be egyéb újdonságokkal együtt „scope‑of‑the‑art” oszcilloszkóp-kínálatából a Rohde & Schwarz az embedded world 2015 szakkiállításon, Nürnbergben.

 

A Rohde & Schwarz folyamatosan új típusváltozatokkal, alkalmazásokkal és tartozékokkal bővíti oszcilloszkóp-kínálatát. A Nürnbergben megrendezett „embedded world 2015”-szakkiállításra ellátogatók a cég standjánál mindezt személyesen is megtekinthetik.

Nagy felbontású oszcilloszkópok jelanalízishez, 16 bites, függőleges felbontással

Nagy felbontású üzemmódban 16 bitesre növelhető az R&S RTO- (1. ábra) és R&S RTE-sorozatú digitális oszcilloszkópok függőleges felbontása – ami a normál működési módban nyújtott 8 bites felbontáshoz képest 256‑szoros javulást jelent. Ennek érdekében közvetlenül az A/D-átalakítást követően aluláteresztő szűrést végez a jelen a műszer. E digitális szűrés révén csökken a zajszint és javul a jel-zaj viszony. Nagyobb felbontás esetén élesebben jeleníti meg a berendezés a jelalakokat, olyan részleteket is láthatóvá téve, amelyeket egyébként elfedne a zaj.

 

RS-1-abra

1. ábra

Szegmentált memória, digitális feszültségmérés és frekvenciaszámlálás az R&S RTM-típusváltozatnál

Az R&S RTM-sorozatú asztali oszcilloszkópcsaládját egy 200 MHz-es típusváltozattal (2. ábra) bővítette a Rohde & Schwarz. Bármely sávszélességű modell kiegészíthető korábbi jelszakaszok megjelenítését és szegmentált ábrázolást lehetővé tevő, egyedülállóan nagy, csatornánként 460 millió minta mélységű memóriabővítési opcióval. Hosszú idejű szüneteket tartalmazó adatsorozatok – például I2C-buszok adatcsomagjai – folytonos elemzése esetén szembetűnőek e nagyméretű, szegmentált memória előnyei. Szintén újdonság a digitális feszültségmérő opció is, amelynek segítségével az R&S RTM-sorozatú oszcilloszkópok a szinkronizálási (trigger-) beállításoktól függetlenül, három helyiértékes pontossággal képesek különféle feszültségszinteket mérni – úgymint váltakozó- és egyenösszetevő nagysága, csúcsérték és alaktényező. E műszerek immár hétszámjegyű frekvenciaszámlálóval is rendelkeznek.

 

RS-2-abra

2. ábra

Új alkalmazásokkal bővített R&S RTO- és R&S RTE-sorozatú oszcilloszkópok

Áramkörök visszaellenőrzése, üzembe helyezése, hibakeresése és megfelelőségi vizsgálata során számos területen nyújtanak jelentős segít­séget a Rohde & Schwarz különféle szinkronizálási (triggerelési), dekódolási és megfelelőség-ellenőrzési opciói. Az autóiparban tevé­kenykedők figyelmét az R&S RTE- és R&S RTO-sorozatú oszcilloszkópok nagy sebességű, „rugalmas” adatátvitelű CAN (CAN‑FD) buszhoz kapcsolódó szinkronizálási és dekódolási-elemzési lehetőségei kelthetik fel. Az R&S RTO-család a szintén autóipari BroadR-Reach Ethernet-illesztők megfelelőségi vizsgálatait is támogatja. Mobil kommunikációs és beágyazott rendszerek méréséhez a közelmúltban bővítette az R&S RTO-sorozatú oszcilloszkópok képességeit a Rohde & Schwarz, MIPI RFFE és USB 1.0/1.1/ 2.0 illesztők elemzésére szolgáló két új opcióval. További újdonság az okos­telefonok részegységeit és MIPI D-PHY átviteli képességgel rendelkező, vezeték nélküli eszközöket fejlesztők számára kidolgozott, automatizált MIPI D‑PHY megfelelőség-ellenőrzési opció (3. ábra).

 

RS-3-abra

3. ábra

Kivételes képességekkel felvértezett, vegyes jelű oszcilloszkóp: R&S HMO1002

Ventilátor nélküli felépítés, 1 millió minta mélységű memória és 1 GHz-es valósidejű mintavételi sebesség a három legfontosabb jellemzője a Rohde & Schwarz új, alapszintű, R&S HMO1002 típusú, vegyes jelű oszcilloszkópjának. 1 mV/osztás függőleges érzékenységével és beépített, 128 000 pontos FFT-jével messze meghaladja a kategóriájára jellemző készülékek képességeit. Számos praktikus funkcióval segíti a hétköznapi munkát; ilyen például a beágyazott rendszerek fejlesztőit támogató jelminta-generátor, a szerviz- és karbantartó technikusok számára beépített digitális feszültségmérő, illetve oktatási célokat szolgáló különleges funkciók.

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460, fax: +36 1 412 4461
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

 

Címkék: oszcilloszkóp