Skip to main content

Rendszerben az alkatrészek

Megjelent: 2016. június 24.

EDMD 6 fact next-to-leadAz eredményes és minőségi NyÁK fejlesztés alapját a pontos és naprakész alkatrészadatok képezik. Előfordulhat, hogy egy helytelen lábkiosztás miatt nem lehet legyártani a prototípust, amit ezért újra kell tervezni. Rosszabb esetben a prototípus működésképtelen lesz a tervben szereplő elavult alkatrészadatok miatt. Ezek a hibák növelhetik a költségeket, és nem várt késedelmet okozhatnak a fejlesztés folyamán.

 

 

Az alkatrészkönyvtárak létrehozása és beállítása egy új tervezőrendszernél az első alkalommal rendkívül időigényes lehet, és nagy a hiba lehetősége. Éppen ezért az alkatrészkönyvtár könnyű kezelhetősége az egyik legfontosabb kritérium, amit egy NyÁK-tervező megoldás kiválasztásánál figyelembe kell vennünk.

A tervezőeszköz kiválasztása előtt minden tervezőmérnök jó eséllyel felteszi magának a következő kérdéseket: „Hogyan is kezdjek hozzá? Biztos lehetek benne, hogy a szoftverrel szállított alkatrész-adatbázis pontos és megbízható? Az új elemek létrehozása egyszerű és gyors, vagy inkább fárasztó és időigényes? Tudok alkatrészeket gyorsan keresni a beszállítók weboldalain, majd letölteni azok adatait közvetlenül a tervezőeszközömbe?”

# 1 - Egyetlen könyvtár az összes tervezési feladathoz

Korábban a kapcsolási rajzhoz és a huzalozáshoz használt alkatrészkönyvtárakat egymástól függetlenül kezelték a tervezőrendszerek, mivel azok a fizikai alkatrészek különböző tulajdonságait írták le. Ez a megközelítés szoros függőséget feltételezett a kapcsolási rajz szimbólumai és a fizikai lábkiosztások (footprint) között, ami a két könyvtár folyamatos szinkronban tartásának bonyolult és rendszeres feladatát kívánta. Éppen ezért hasznos az összes könyvtári elemet – a szimbólumokat és az lábkiosztásokat egyaránt – egy helyen, egyetlen központi alkatrészkönyvtárban kezelni az áramkör a teljes fejlesztési folyamata során.

Egy integrált könyvtár létrehozásához néhány esetben a forráskönyvtárakat kézzel kell összeállítani. Ez azt jelenti, hogy azokat kézzel ki kell csomagolni, majd mikor módosítás szükséges valamely alkatrész leírásában, újrafordítani az integrált könyvtárral együtt. Ez a feladat sokszor hosszadalmas, és hibalehetőségeket is hordoz magában. Kevés megoldás nyújt olyan központi alkatrészkönyvtárat, amelyik automatizálja ezt a folyamatot anélkül, hogy a forráskönyvtárakat újra és újra le kellene fordítani.

# 2 - Kipróbált induló könyvtárak

Egy új projekt esetén a hardvertervező mérnökök egyik leginkább időigényes feladata az alkatrészkönyvtár felépítése. Bár sok tervezőszoftver-megoldás kínál alap- vagy kezdőkönyvtárat, azok minősége (aktualitása, „lefedettsége”) gyakran megkérdőjelezhető. A legtöbb felhasználó ezért nem is szereti ezeket a könyvtárakat tervezéshez használni, inkább vállalja (vagy kénytelen vállalni) saját alkatrész-adatbázisa időigényes és fárasztó felépítését. Egy, az ipari szabványoknak megfelelő és kipróbált kiinduló könyvtár, mely felhasználásra kész, nagymértékű időmegtakarítást és jelentős előnyt nyújthat.

 

EDMD 6 fact 1

 

# 3 - Az internetről letöltött alkatrészadatok integrációja

Napjainkban az internethez való könnyű hozzáférés révén minden tervező gyorsan, nagy mennyiségű beszállítói alkatrészadatot érhet el. Ennek csak akkor van értelme, ha ez az információ felhasználható a saját könyvtárában. Azonban a probléma az, hogy a legtöbb esetben az alkatrészadatokat PDF-formátumú adatlapokról, kézzel kell bemásolni az alkatrész lábkiosztás szerkesztőjébe. Ez a kézi szerkesztési folyamat azon túl, hogy időigényes, számos hibalehetőséget is rejt magában. Ha ez a munkafázis kiváltható egy olyan eszközzel, amely automatizálja a lábkiosztás rajzolásának folyamatát, akkor ez igen sok előnyt hozhat a tervezés során.

# 4 - Egyetlen módszer az alkatrészkönyvtár naprakészen tartására

A fejlesztési projektek egyik legnagyobb kihívása megtervezni azt a folyamatot, amivel az alkatrészkönyvtárak állapotát a tervezés elejétől a végéig naprakészen lehet tartani. A probléma az, hogy a folyamat kezdeti szakaszai után gyakran előfordulnak változások, melyek kihívásokkal teli feladattá tehetik a tervek szinkronba hozását az aktuális könyvtári alkatrészadatokkal. Rendkívül hasznos lehet, ha egy integrált szinkronizáló figyelmeztetést ad, amikor az adatbázis és a terv között eltérés van az alkatrészadatokban. Még nagyobb segítség, ha a rendszer automatikusan végzi el az adatok frissítését, ezzel elkerülve a prototípus fázisban jelentkező alkatrészadatok eltéréséből fakadó hibákat és újratervezési feladatokat.

# 5 - A lábkiosztás egyszerű létrehozása

A lábkiosztás (footprint) létrehozása nem csak a leginkább időigényes tervezői feladat, hanem egyike a legkritikusabbaknak is, mivel az esetleges geometriai hibák később költséges gyárthatósági problémákat okozhatnak. Itt nagy előnyt jelenthet egy, a szabványokat is követni képes, automatizált eszköz használata, amely jelentősen csökkentheti a pontos és egyedi igényeknek megfelelő lábkiosztás előállítására fordított időt.

# 6 - Eszközök a más rendszerekből történő átálláshoz

A fejlesztői környezet cseréje esetén kiemelten fontos megőrizni a korábban sok munkával felépített alkatrészkönyvtár-adatbázist és az általa felhalmozott szellemi tőkét. Az adatok importálásához azonban gyakran nem elég egy fordító szoftvereszköz használata, mivel a konverzió folyamata gyakran eredményez hibákat és inkonzisztenciákat a kapcsolási rajz és a NyÁK között. Egy jól átgondolt migrációs eljárás garantálhatja az importált alkatrészkönyvtári adatok pontosságát.

 

EDMD 6 fact 2

Összegzés

A PADS® – a Mentor Graphics fejlesztői rendszere – tartalmazza mindazt a hat funkciót, amelyre a tervezőeszközben szükség van egy pontos és hatékonyan kezelhető alkatrészkönyvtár létrehozásához. Teljesen integrált könyvtár- és alkatrészkezelő környezetet biztosít, amely képes megfelelni a tervezőmérnökök legkomplexebb feladatainak is.

 

A PADS alkatrészkönyvtár rendszere egyesíti magában:

  • a kiinduló könyvtárat több mint 11 ezer alkatrész felhasználásra kész, IPC-szabványú leíróadatával, amelyeket az Optimum Design Associates biztosít az új projektek könnyű és gyors elindításához,

  • a beszállítói alkatrészadatokhoz való webes hozzáférést, mely lehetőséget kínál a PADS-be való közvetlen betöltésre (jelenleg béta-verzióban),

  • a központi könyvtárat az alkatrészadatok naprakészen tartásához. Egy helyen tárolja az összes alkatrészadatot, amelyek minden tervezési fázisban elérhetők. A PADS lehetővé teszi a könyvtár valós idejű karbantartását anélkül, hogy azt újra kellene fordítani, és magában foglalja az összes könyvtári elemet is (pl. szimbólumokat, alkatrészadatokat, lábkiosztásokat, szimulációs modelleket, 3D modelleket és az alkatrészek tulajdonságainak leírását),

  • egy alkatrészleírás-karbantartó rendszert integrált kapcsolásirajz-szerkesztő és könyvtárkezelő modulokkal,

  • beépített ellenőrzőeszközt az alkatrészadatok és a könyvtárak folyamatos szinkronban tartásához,

  • a kapcsolási rajzon elhelyezett szimbólumok azonnali összevetését a legfrissebb alkatrész- és könyvtáradatokkal a költséges újratervezések és minőségi problémák kiküszöbölésére, amelyek másként egészen a tervezési ciklus késői szakaszáig észrevétlenek maradnának,

  • szerkesztőfelületet az IPC-szabvány szerinti lábkiosztás gyors létrehozásához,

  • átjárást külső (harmadik féltől származó, third-party) könyvtárakhoz és alkatrész adatbázisokhoz. 

 

Fülöp Attila, Pál Gergely – EDMD Solutions Kft.

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.

Tel.: +36 1 461 9000

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.edmd.hu

Még több EDMD

Címkék: Mentor Graphics | PADS