Skip to main content

„Plug-and-play” elvű IoT-buszcsatoló – Felhőalapú vezérlés a Beckhoff EK9160 típusú buszcsatolójával

Megjelent: 2016. július 19.

beckhoff termektukA Beckhoff „plug-and-play” elven működő, EK9160 típusú IoT-buszcsatolójával a vezérlési adatok egyszerűen, biztonságosan és költséghatékonyan küldhetők el minden elterjedt felhőrendszerbe. A buszcsatolóként megvalósított megoldás nem igényel sem vezérlőt, sem programozást: mindössze a be- és kimeneti terminálok, a felhőszolgáltatások és a biztonsági funkciók egyszerű konfigurálását kell elvégezni.

 

 

Az EK9160 buszcsatoló külön vezérlőprogram nélkül hoz létre közvetlen kapcsolatot a Beckhoff által gyártott EtherCAT be- és kimeneti terminálok és az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) között. A csatoló révén tehát egyszerűen és szabványos módon dolgozhatók fel a be- és kimeneti adatok felhőalapú átviteli- és adatszolgáltatásokkal.
A be- és kimeneti adatok egy beépített webes kiszolgáló egyszerű konfiguráló párbeszédablakán keresztül paraméterezhetők – például a belső adatfeldolgozást és időzítést illetően –, ezért nincs szükség speciális tervezőeszközökre. Ezután az EK9160 típusú IoT-buszcsatoló önállóan, időbélyeggel ellátva küldi el az adatokat a felhőszolgáltatásnak. Ezt kibővített mechanizmusok is támogatják; ilyen például a be- és kimeneti adatok helyi közbenső tárolása 2 GB-os microSD-kártyán, ami az internetkapcsolat megszakadása esetén véd az adatvesztés ellen. A felhőszolgáltatások és a biztonsági funkciók (titkosítás, tűzfal) szintén kényelmesen, a webes kiszolgálón keresztül konfigurálhatók.
Az alkalmazott IoT-protokollok – az AMQP, az MQTT és az OPC UA (AMQP-protokollon keresztül) – támogatják az összes elterjedt felhőrendszert – Microsoft Azure™, Amazon Web Services™ (AWS), SAP HANA –, valamint a vállalati hálózatok saját felhőrendszereit. Az EK9160 rendelkezik Microsoft Azure™ minősítéssel, és több felhővel is képes kommunikálni.

A közzététel/előfizetés alapú átvitel előnyei

Az IoT-buszcsatoló közzététel/előfizetés (Pub/Sub) alapú adatátvitelt alkalmaz. Az EK9160 mint közzétevő adatokat küld a felhőbe, ahol azokhoz hozzáférhetnek az előfizetőkként működő egyéb alkalmazások. Ezek igény esetén maguk is közzétehetnek adatokat az IoT-buszcsatoló számára. Az eszközöknek nem kell „tudniuk” egymás IP-címeit, csak a központi üzenetközvetítőét (Message Broker), az egyes alkalmazások tehát csatolásmentesen működnek. Ezenfelül mind a közzétevő, mind az előfizető mindig aktív és kifelé irányuló kommunikációt folytat. Ez a két jellegzetesség jelentősen egyszerűsíti a tűzfal konfigurálását és beillesztését a vállalati infrastruktúrába.

beckhoff termektuk

Az EK9160 IoT-buszcsatoló a felhőalapú vezérlési- és adatelemzési stratégiák ideális alapeszköze


Ezek az előnyök a gépészet és az épülettechnika minden területén hasznosíthatók. Önálló, például kis gyártórendszereket kiszolgáló megoldások éppúgy megvalósíthatók, mint összetett, például bonyolult gépeket és épülettechnikát kezelő megoldások. A megoldás szempontjából nem fontos, hogy melyik a kiválasztott felhőszolgáltatás, illetve hogy az nyilvános felhő vagy vállalati magánfelhő-e. Igény szerint használhatók akár a felhőszolgáltató által kínált funkciók, akár más gyártók egyedi eszközei vagy szolgáltatásai.
A Beckhoff EtherCAT be- és kimeneti termináljainak piacvezető kínálata révén az EK9160 a gépészeti és épülettechnikai adatok széles körét képes eljuttatni a felhőbe, a hőmérsékleti- és nyomásinformációktól kezdve az energiafogyasztási és rezgésadatokig. A megoldással figyelhetők csatlakoztatott terepi buszok is. A be- és kimeneti jelek nemcsak EtherCAT-modulokon, hanem figyelő üzemmódú CANopen- vagy PROFIBUS-terminálokon keresztül is gyűjthetők, és az adatelemzést például külső szakemberek is végezhetik.

Felhőalapú vezérlés az IoT terepi buszon keresztül

A felhőalapú vezérlés az IoT terepi busszal is megvalósítható: ilyenkor a TwinCAT szoftver IoT-vezérlőként a felhőben fut, amely MQTT-üzenetközvetítőként működik. A szükséges adatokat akár földrajzilag elosztott IoT-eszközök is szolgáltathatják, ilyen például az EK9160. Az ilyen esetben szükséges közzététel/előfizetés alapú kommunikációt az MQTT-protokollt alkalmazó IoT terepi busz biztosítja. Minden előfeltétel adott tehát ahhoz, hogy a vezérlési- és adatelemzési folyamatokat egyszerűen és megbízhatóan a felhőben futó TwinCAT szoftverre lehessen bízni.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6., Tel.: + 36 1 501 9940

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu


Még több Beckhoff

Címkék: Plug&Play | EtherCAT