Skip to main content

Pepperl+Fuchs partnertalálkozó 2015

Megjelent: 2015. június 15.

Pepperl-Fuchs kep2A Pepperl+Fuchs (P+F) a hazai folyamat- és gyártásautomatizálási piac ismert szereplője. Kevésbé ismert, hogy a cég Magyarországon nem csupán értékesít, hanem gyárt is. Ezt a hiányt pótolta a P+F idei találkozója, amelynek során a partnercégek képviselői bejárhatták a gyárat, majd a szintén hagyományos játékos vetélkedő és „fehér asztalos” szakmai eszmecsere keretében is találkozhattak.

 

Az évente ismétlődő rendezvényeket már a második előfordulásuktól kezdve szokás „hagyományosként” említeni. Ezt a „minimumkövetelményt” a P+F partnertalálkozói már többszörösen túlteljesítették: a cég folyamatipari partnerei minden év májusára biztosan „betervezhetik” a részvételt az eseményen. A szokásos program a cég fejlesztési eredményeit, új termékeit bemutató előadásokkal kezdődik, de hasonlóan fontos a partnerekből szervezett csapatok „komoly megmérkőzése” is különféle „komolytalan” versenyszá­mokban, ahol mindig látni boldog első helyezetteket, de boldogtalan utolsókat sohasem. Az eseményt záró vacsoránál aztán a régi személyes ismeretségek, barátságok témáin kívül a szakma általános kérdései is terítékre kerülnek.
Az idei találkozó rendhagyó volt abban az értelemben, hogy az új termékek helyett egy „felnőttkorba lépett” termelőüzemet, a Pepperl+Fuchs Fém- és Műanyagtechnikai Kft. veszprémi gyárát látogathatták meg a meghívottak. A gyár termékeivel – ezúttal a szó szoros értelmében – a világon mindenki közvetlen érintkezésbe kerül, aki P+F-terméket használ. Az üzem a világon egyedül gyártja ugyanis – egyebek között – azokat a műanyag házakat, amelyekbe az automatizálási termékeit építi be a cég számos gyártóhelyén világszerte.

Mi értelme lehet egy olyan cégnek műanyag alkatrészek gyártásával „vesződni”, amelynek hírneve az automatizálás korszerű, csúcstechnológiájú részegységeinek gyártásán alapul? Hiszen a fröccsöntött műanyag termékek a „filléres” tömegcikkek közé tartoznak, és nyilván gyártók ezrei versenyeznének azért, hogy a P+F műanyagalkatrész-beszállítói lehessenek. A „nyilvánvaló” megállapítás itt nem helytálló. A P+F ugyanis „kényelmetlen” partner számos műanyagipari beszállító számára. Az automatizálási ipar jellemző darabszámai sokszor az ezret sem érik el, a gyártmányféleségek száma viszont ezernél is több. Még egy tíz éve raktározott szerszám is bármikor alkalmas kell legyen méretpontos gyártásra. A szerszámállomány a vállalat legnagyobb „kincse”. Ha egy vagy több szerszám megrongálódna vagy megsemmisülne, a cég bármilyen más vagyontárgyánál nehezebb feladat lenne pótolni. Ez megköveteli a rendszeres karbantartásukat, a bármikori, azonnali újrafelhasználhatóságot, és ezt a „bármikor” szót komolyan kell venni, mivel néha évek múlva kell ismét használni egy szerszámot az áruválasztékból már rég kikerült termék újragyártására felmerülő speciális igény miatt. A használaton kívüli szerszámokat ezért megtisztított, konzervált állapotban egy „szuperbiztonságos”, speciális raktárhelyiségben őrzik. Ezeknek a követelményeknek kevés műanyagipari beszállító hajlandó és képes megfelelni, ha a megrendelő mindig egyformán magas minőségű terméket igényel, pontosan időben szállítva, ezért a bérgyártók árai sem olyan kedvezőek, mint amikor hétköznapi értelemben vett, milliót is meghaladó szériaszámú, igénytelen tömegcikkre kell ajánlatot adniuk. Ezért döntött úgy a P+F, hogy saját kézbe veszi a fröccsöntött műanyag termékek gyártását, és egy helyről szolgálja ki a világ sok pontján működő gyártóüzemeit. 

 

Pepperl-Fuchs Hungary pano

 

A P+F veszprémi műanyag üzeme tehát saját modellt követ: nagy pontosságú, optimális kapacitású, kiválóan karbantartott gyártógép és szerszámállomány, „just in time” logisztika, kanban termelésirányítás jellemzi, és ha a világ legnagyobb fröccsöntőüzemeivel méretben nem is veszi fel a versenyt, a technológiai igényesség, a termékek minősége, a pontos szállítás és a szervezettség mindenképpen a világ legjobbjai közé emeli. A műanyag alkatrészek gyártásán kívül itt készülnek a P+F-termékekhez szükséges konfekcionált kábelek és úszókapcsolók is.
Az idén sem maradt el a „kötelező” csapatépítő játék. Ezúttal a csapatokra osztott résztvevőknek lécekből, műanyag kannákból, kötelekből úszóképes, sőt még versenyre is alkalmas vízi járműveket kellett összetákolniuk saját elképzeléseik alapján. Sok év tapasztalata igazolódott be ezúttal is: az időjárás ritkán fogadta kegyeibe ezeket a versenyeket. Az idén azonban volt B-terv: a hotel wellness-központjának medencéje lett a „versenypálya”. A résztvevők – helyezésüktől függetlenül – a játékban, majd a vacsoraasztalnál is kiválóan érezték magukat, és ennél többet a vendéglátók sem remélhettek.

 

Szerző: Tóth Ferenc

Még több Pepperl+Fuchs

 

Címkék: partnertalálkozó