Skip to main content

Már 100-nál több gyártó az Eplan Data Portalon

Megjelent: 2015. december 07.

EPLAN lidEgy tervezőszoftver ma már messze több a rajzasztal elektronikus változatánál. A tervező számára felbecsülhetetlen segítség, ha a tervezéshez használt alkatrészek, részegységek adataihoz, specifi­kációjához, sőt kereskedelmi elérhetőségéhez is azonnal hozzáfér, és az adatokat „varratmentesen” integrálhatja be a készülő tervdokumentációba. Az EPLAN-tervezőszoftver adatbázisában ma már több, mint száz gyártó félmillió termékadata áll a tervezőmérnök rendelkezésére.

 

Nagy lépés mind a felhasználók, mind pedig a gyártók részére az az adatbázis-varázsló, amely jelentősen megkönnyíti az alkatrészadatok integrációját az EPLAN Data Portal (EDP) adatbázisába. Az online portálon már több, mint 100 gyártó képviselteti magát, az alkatrész-adatbázis pedig világszerte több, mint 90 ezer felhasználó számára egyszerűsíti és gyorsítja a mérnöki munkát. Egyszerűen és közvetlenül integrálhatók a CAE-rendszerbe a virtuális kapcsolószekrény létrehozásához szükséges makrók, alkatrész-specifikációk és 3D-adatok. Az 1. ábrán látható Janitza- vagy a 2. ábrán bemutatott Noark-komponens adatlapokhoz hasonlóan megjelenő alkatrészadatok könnyen illeszthetők az Eplan-projektbe.

 

EPLAN 1

1. ábra Egy Janitza-panelműszer megjelenése az EDP felületén. A szerelési példát mutató ábra megkönnyíti a tervező munkáját

 

EPLAN 2

2. ábra Egy Noark-kontaktor adatai és bekötési vázlata az Eplan Data Portalban


Figyelmet keltett az SPS IPC Drives szakkiállításon tett bejelentés, amely szerint az Eplan Data Portal adatbázisában szereplő – túlnyomórészt európai, ázsiai és amerikai – gyártók száma átlépte a 100-as határt. A több mint félmilliónyi eszköz- és termékadat mindössze egy gombnyomással elérhetővé válik. A gyártóknak semmilyen speciális tudással nem kell rendelkezniük, ha adataikat elérhetővé kívánják tenni az Eplan Data Portal adatbázisában; a technológia a hozzárendelésekben különbséget tud tenni a kereskedelmi és grafikus adatok között, és képes azokat egymással összhangban kezelni. Az új integrációs lehetőség előnyeit már eddig is számos bilincs-, kábel-, csatlakozó- és szenzorgyártó használta ki.

Újabb 1,2 millió alkatrészadat egyetlen konfigurátor segítségével

A több mint félmillió alkatrészadat azonban nem a végső határ: a mérőműszerek felhasználói további 1,2 millió, bármilyen követelményrendszerre konfigurálható alkatrészadatban tallózhatnak. Például a mérőműszereket gyártó Endress+Hauser cég a létező internetes konfigu­rátorait egy webes frontenden keresztül már az Eplan Data Portalba is integrálta. Az Eplan Engineering Configuration (EEC) online háttértámogatásával és a Data Portal alkalmazásával rengeteg lehetséges változat állítható be az Interneten. 

EPLAN 3

3. ábra Konfigurátor-választás EDP-ben: az Endress+Hauser konfigurátorának integrációja az EPLAN Data Portalba millió alkatrészadatot tett elérhetővé

Globális terjeszkedés

Az új méréstechnikai gyártók közé tartozik a digitális mérőműszereket gyártó Janitza, a mérő- és monitoring eszközöket fejlesztő Ziehl, valamint a mérőműszereket előállító amerikai Flowserve. Az USA-ból származó új tagok közé tartoznak a Mencom, Priority Wire & Cable és a Comtran Cable kábelgyártók, a kábelek és a csatlakozók területén tevékenykedő Molex, valamint a Hubbell csatlakozógyártó. Az Eplan Data Portal ezzel egyre inkább a termékadatok nemzetközi központjává válik. A portál egyik legjelentősebb új tagja Kínából származik: a Chint vállalat Ázsia egyik legnagyobb automatizálás­technikai gyártójának számít. A Chint leányvállalatának számító Noark is elérhetővé tette a mágneskapcsolókra és megszakítókra vonatkozó termékadatokat. Hasonlóképpen elérhetővé vált a kínai Liaoning Create Cable kábelgyártó és a Ningbo GOOSVN Electronic kapcsológyártó adatbázisa is. Ezek a cégek főként a csendes-óceáni piacokon aktívak. Magától értetődően az utóbbi időben több európai gyártó is csatlakozott a portálhoz, például az elektromos csatlakozókat gyártó olasz ILME, az automatizálási technológiában szakértő osztrák KEBA és a kábelátvezető rendszereket szállító svéd Roxtec. A Kabelschlepp energialáncokra és konvejor rendszerekre, a Hirschmann Ethernet-kapcsolókra specializálódott, és számos más gyártó cég, például a Citel, a HBM, a Klemsan, a Lumberg, a Promet és a Sensopart alkatrészadatai is a portált gazdagítják.

Összegzés

A nemzetközi gyártók által kínált széles körű, kiváló minőségű termék- és alkatrészadatok ideális, rugalmas platformot jelentenek a valódi „globális mérnöki tervezés” számára. A legfrissebb gyártói adatok „egy az egyben” beépíthetők a projektekbe, és ezzel gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a tervezési folyamatot. Az eszközök széles választéka feletti áttekintés maximális szabadságot ad a tervezőnek munkája során.

 

EPLAN Software &
Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs
Puskás Tivadar út 1.
Tel.: +36 23 420 735
Fax: +36 23 420 367
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eplan.hu

Még több EPLAN

 

Címkék: EDP | CAD | CAE