Skip to main content

Kézi spektrumanalizátor terep- és labormérésekhez

Megjelent: 2015. december 10.

RSA laboratóriumi műszerektől főként pontosságot, reprodukálhatóságot várunk. A terepi műszer viszont akkor jó, ha könnyű, egyszerű a kezelése, nem kell félóránként újratölteni az akkuját, és úgy általában „bírja a kiképzést”. Különös előny, ha ez a két tulajdonság egyetlen műszerben egyesül.

 

 

Az R&S Spectrum Rider a felhasználói igényekhez alkalmazkodik

A Spectrum Rider előnyei dióhéjban

A Rohde & Schwarz lenyűgözően kis tömegű és hosszú akkumulátor-élettartammal rendelkező, merőben új kézi spektrumanalizá­torral lepi meg ügyfeleit. Az R&S Spectrum Rider fantázianevű műszer kiváló rádiófrekvenciás jellemzőkkel rendelkezik, labor- és terepmérések során egyaránt igen pontos eredményeket szolgáltat. Nagyméretű gombjainak és érintőképernyőjének köszönhetően rendkívül könnyen kezelhető. Működési tartománya 5 kHz-től 2 GHz-ig terjed, ami 4 GHz-ig bővíthető egy opciókód segítségével.

 

RS

Felhasználási területek

A Rohde & Schwarz sokrétű R&S Spectrum Rider berendezése rádiófrekvenciás adók telepítése, karbantartása, továbbá rádiós fejlesztőlaborokban és szervizekben végzett mérések során segíti használóit. Nagy, ‑160 dBm‑ig terjedő érzékenysége, valamint 10 MHz és 3 GHz között jellemző 0,5 dB-es pontossága a kategóriájában egyedülálló eszközzé teszi.
Az R&S Spectrum Rider működési tartománya szoftveres frissítéssel kiterjeszthető, ami példátlan az ilyen jellegű műszerek világában. Az alaptípus sávszélessége is figyelemreméltó: 5 kHz és 2 GHz közötti jelek vizsgálatára alkalmas, de felső határfrekvenciája 3 vagy akár 4 GHz-ig is kiterjeszthető, ha például 2 GHz feletti rádiójelek mérésére vagy a 3 GHz-nél nagyobb frekvenciájú TD-LTE sávokban történő vizsgálatokra van szükség.
A Rohde & Schwarz az R&S Spectrum Rider felépítését hordozható használatra optimalizálta. A könnyű (2,5 kg tömegű) be­rendezés akkumulátorának üzemideje akár 8 óra is lehet. Ezzel ma kategóriájában az egyetlen készülék, amellyel a felhasználó egy teljes „műszakot” végigdolgozhat újratöltés nélkül. Háttérvi­lágítással rendelkező billentyűinek köszönhetően sötétben is használható, visszaverődéstől mentesített képernyőjéről pedig még közvetlen napsütésben is jól leolvashatók az eredmények. Az R&S Spectrum Rider a MIL‑PRF‑28800F szabvány 2. osztály szerinti minősítésével rendelkezik, illesztői és csatlakozói megfelelően védettek a munkahelyi terhelés és a környezeti behatások ellen.
Ez az első kézi spektrumanalizátor a piacon, amelybe nagyméretű, kapacitív érintőképernyőt építettek. Ennek segítségével laborkörülmények között könnyedén, intuitívan állíthatók be paraméterei – többek között a középponti frekvencia, a frekvenciaátfogás és a referenciaszint –, valamint jelölői (markerei) is egyszerűen kezelhetők. Nyomógombjai és praktikus, többfunkciós forgatógombja segítségével viszont kültéri viszonyok között, akár kesztyűt vi­selve is jól alkalmazható.
A Spectrum Rider USB-vonalon és helyi hálózaton keresztül távvezérelhető. Belső mérési varázslója segítségével a vizsgálatok automatizálhatók, aminek révén időt takaríthatunk meg, és a kezdő vagy kevés rádiófrekvenciás gyakorlattal rendelkező felhasználó is megbízhatóan végezheti el feladatait. A műszerbeállítások és az eredmények egy 32 Gbájtos microSD-kártyára menthetők el.
A sokféle kényelmi opcióval rendelhető R&S Spectrum Rider számos különféle iparágban használható. Kiegészítései közé tartozik például a csúcs- és átlagteljesítmény mérése. A műszer mind a terepen dolgozó technikusok, mind a laboratóriumi mérnökök hasznos „segítőtársa” lehet, ugyanis a repüléstechnika, a védelmi ipar, a vezetékmentes kommunikációs rendszerek és a műsorszórás, továbbá a felügyeleti hatóságok területén mindenféle hétköznapi vizsgálat elvégezhető vele.
Az R&S Spectrum Rider első nyilvános bemutatóját a 2015. november 10. és 13. között Münchenben megrendezett productronica nemzetközi szakkiállításon tartotta a Rohde & Schwarz. A gyártó cégtől és kiválasztott forgalmazóitól FPH-típusjelzéssel megrendelhető R&S Spectrum Rider a gyártó kedvező árfekvésű, jó minőségű mérőberendezéseket tartalmazó „Value Instruments” termékcsaládjának választékát szélesíti.

További információk a www.rohde-schwarz.com/spectrum-rider honlapon találhatók.


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460, fax: +36 1 412 4461
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

 

Címkék: FPH | kézi spektrumanalizátor