Skip to main content

Kanban-rendszerek

Megjelent: 2015. május 21.

Leonardo 2 A lean bevezetésének célja a hatékonyság növelése a veszteségek csökkentésén keresztül. Az egyik ilyen veszteségforrás a készlet és túl­termelési veszteség, ami akadályozza a folyama­tos anyagáramlást. Ennek elkerülésére lehet alkalmazni a kanban-rendszereket.

  

 

 

 

 

A kanban-rendszer célja, hogy a rendszeresen visszatérő igények esetén – minimális készletmennyiséggel –gondoskodjon az anyagok folyamatos rendelkezésre állásáról. Az anyagok feltöltése igény szerint, valamilyen jelzés alapján történik. Erre többféle megoldást is találhatunk. A jelzés lehet egy szintjelző, ami mutatja a minimális készletszint elérését, lehet egy kihelyezett kanban-kártya (1. ábra) vagy egy üres, anyag- és lokációszámmal ellátott tárolódoboz (2. ábra). Ilyen jelzés volt régen a tejesember számára az ajtó elé tett üres tejesüveg. Annyi teli üveget tett a helyére, ahány üres üveget talált. Ezáltal azt az igényt, hogy az aktuális felhasználás vezérelje az „automatikus” utántöltést, önvezérlő körökkel lehet kielégíteni. Ha a készletszinteket előzetesen helyesen állítottuk be, és a feltöltési sebességet is jól határoztuk meg, akkor a kanban-rendszer mindig garantálja a gyártás helyén a megfelelő, legalább minimális készletszintet anélkül, hogy a folyamatba be kellene avatkoznunk.

 

Leonardo 1

1. ábra Kanban-tábla kártyás megoldáshoz

 

Leonardo 2

2. ábra Kanban-láda


A kanban egyszerű megvalósítása a kétládás rendszer. A gyártás két teli ládával kezdődik. Legyen mindkét ládában például 100-100 db csavar. A gyártás megkezdésekor az első ládából kezdik fogyasztani a csavarokat, majd mikor az kifogyott akkor a második láda megkezdésével egy időben az első, üres ládán lévő kanban-kártyát kihelyezik a megfelelő tartóba. Amíg a jelzés alapján megérkezik a raktárból a feltöltött doboz, addig a második dobozban lévő csavarok felhasználásával folyik a gyártás. Mikor megérkezett a feltöltött doboz, az kerül a megkezdett második doboz mögé, és ezzel újra indul a folyamat. A példából jól látható, hogy a készletszintet és a feltöltési sebességet úgy kell meghatározni, hogy a második dobozból ne fogyjon ki a csavar, mielőtt megérkezik az utánpótlás. A kanban-rendszer működtetése során fontos, hogy a szabályoktól ne térjünk el, csak akkor pótoljunk egy anyagot, ha jelzés érkezik, és csak olyan mennyiségben pótoljuk, amennyi előre meg lett határozva. Ennek legjobb módja a tanácsadás és az oktatás. Ha a dolgozókkal megismertetjük a rendszer elméletét, felépítését és pontos működését, akkor egy egyszerű, jól működő anyagellátó-rendszerrel tudunk gondoskodni a folyamatos anyagellátásról.

 

Az ORGATEX ipari jelöléstechnikai eszközeit a Leonardo Group Kft. forgalmazza.

 

Leonardo Group Kft.
ORGATEX ipari jelöléstechnika
8000 Székesfehérvár, Zombori u. 22
Tel.: +36 22 500 592
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.leonardo-group.hu

Még több Leonardo Group

 

Címkék: Kanban | leananyagellátás | Orgatex