Skip to main content

Igus-vezetékek a robottechnika számára

Megjelent: 2015. június 12.

igus 1A robotok már ma is az ipari termelés elmaradhatatlan kellékei. Fontos alkotóelemük a gépek közötti adatátvitelt még többdimenziós mozgások esetében is megbízhatóan közvetítő Ethernet-vezeték, amely iránt folyamatosan nő a kereslet. Az igus vezetékei közül most a chainflex CFROBOT8.045 Ethernet-vezeték állt ki 22 milliónál is több torziós igénybevételt a cég szabványos tesztje szerint, bizonyítva a robottechnikai alkalmazhatóságot.

 

  

 

  

 

 

Kiszámítható biztonság az ipari Ethernet-hálózatokban 

Az intelligens gyártás területén az automatizálás folyamatosan fejlődik. Körülbelül hárommillió ipari robot vesz részt világszerte összetett műveletek végrehajtásával a gyártási folyamatokban. Ezek mindegyike külső vezérlés alatt áll, nagy részük egymással is együtt­működik, ami a mozgó gépek közötti önálló adatátvitel jelentőségét, ezáltal pedig a speciális, csavarásnak is ellenálló adatkábelek szükségességét is fokozza. Mivel ezek a robotkábelek többdimenziós mozgásokat végrehajtó gépegységeket kapcsolnak össze, speciális anyagokra, valamint konstrukciós és gyártási eljárásokra van szükség ahhoz, hogy a kapcsolat megbízhatóságát a hosszú használat során is garantálni lehessen. A megfelelő kábeltípusok kiválasztását teszteredményekre kell alapozni, mivel a gyakorlatban kizárólag hosszas tesztsorozatok útján állapítható meg, mely anyagok és szerelési anyagok teljesítik valóban a robotokban történő használat során érvényes szigorú követelményeket. A vezetékek és az energiatovábbítás specialistájának számító igus GmbH csaknem 25 éves tapasztalattal rendelkezik a chainflex márkanév alatt árusított, mozgó alkalmazásokhoz használható vezetékek fejlesztése, előállítása és tesztelése terén. A cég tíz éve gyárt rézalapú Ethernet-vezetékeket ipari célú, tartós mozgást végző energy chain energiavezető láncokhoz.

 

igus 1

A chainflex CFROBOT8.045-vezeték több, mint 22 millió alkalomnyi torziós (csavaró) mozgást állt ki az igus szabványos tesztje során
(Forrás: igus GmbH)

A szabványos teszt eredményeiből kiszámítható a robottechnikai célra készült vezetékek élettartama

„Kezdettől fogva világos volt számunkra, hogy a gépek között csak akkor valósítható meg biztonságos adatátvitel, ha a különösen érzékeny Ethernet-jelek zavartalan átvitele nem ütközik problémákba, még nagy mechanikai terhelések mellett sem” – mondja Rainer Rössel, az igus cég chainflex vezetékekért felelős üzletágának vezetője. Ennek megfelelően az igus saját tesztszabványokat fejlesztett ki a csavarodás vizsgálatához, és a legkülönfélébb gyártók robotjain végzett teszteléssel, de tesztlaborjában saját kísérleti berendezést is üzemeltet a szabványosított kísérletsorozatok végrehajtásához. „A robotkábeleket mindkét végükön rögzítjük úgy, hogy a forgás- és a rögzítési pontok között egyméternyi távolság legyen, és ±180°-ban csavarjuk el őket a speciálisan torziós igénybevételre tervezett triflex R e-chain sorozatú láncokban” – ismerteti a részleteket Rössel. „Ennek során a CFROBOT8.045 típusú chainflex vezeték 22 millió alkalomnyi torziós mozgást állt ki.” Az összes teszteredményt egy adatbankba mentik, és az élettartam kiszámítása céljából az interneten ingyenesen hozzáférhetővé teszik. Az igus az egyetlen gyártó, aki átlátható és megbízható módon képes kiszámítani a csavarodásnak ellenálló robotkábelek élettartamát.

 

igus 2

A speciális tesz­teknek köszönhetően a csavarásnak ellenálló vezetékek élettartama is meg­bízhatóan állapítható meg (Forrás: igus GmbH)

A csavarodást kiegyenlítő elemek és különleges csúszófóliák kompenzálják

Torziós (csavaró) igénybevétel esetén az ereket, a fonatot, az árnyékolást és a köpenyanyagokat intenzíven változó terhelés éri. Azért, hogy a vezetékek ennek ellenére stabilak maradjanak, és az adatok biztonsága is garantálható legyen, az igus rendkívül jó csúszóképességgel rendelkező, ugyanakkor nagyon stabil fóliák és speciális kitöltőelemek kombinációját alkalmazza, amelyek az autók lökhárítóihoz hason­lóan működve elnyelik az ilyen igénybevételek során fellépő erőket. Az elektromos követelményeknek megfelelően különféle árnyékolási módszereket alkalmaznak. A chainflex CFROBOT Ethernet-vezeték esetében a tesztsorozatok során a páros fonatú árnyékolás és a speciális csúszófóliák használata bizonyult a legjobb koncepciónak. Ennek köszönhetően az igus egyedüli gyártóként teljes körű programot kínál robotokhoz használható vezetékekből, amelyek raktárról kaphatók, és élettartamuk on-line számítható ki.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486, fax: +36 1 431 0374
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

Még több igus

 

címkék: robot | ethernet | kábel | energialánc