Skip to main content

Igus-újdonságok hajtástechnikusoknak

Megjelent: 2016. február 11.

web1Nem könnyű az innovatív cégek termék- és szolgáltatásválasztékát „napra készen” követni. Ugyanakkor érdemes, hiszen akár naponta jelenhetnek meg olyan újdonságok, amelyek egy-egy megoldatlan, vagy épp nem kifogástalanul megoldott hajtásgépészeti problémára adnak választ. Az igus innovatív megoldásaiban tallózó cikkünk a tájékozódást kívánja segíteni.

Virtuális kiállítás

Az igus „tárlatot” nyitott az interneten, amely a mozgó alkalmazásokban használható műanyagelemek világába kalauzolja a látogatót. A világ legkönnyebb karbon megvezető rendszerétől kezdve az Industrie 4.0 koncepció szerinti adat-, anyag- és energiavezetékeken keresztül a 3D-nyomtatási szolgáltatásig: a kölni székhelyű cég most ezzel a virtuális kiállítással nyújt újabb különleges szolgáltatást. Az interneten keresztül a látogató „bebarangolhat” egy kereken 500 m2 méretű standot, és multimediális információkat szerezhet „cost down, life up!” témában.
Az igus az interneten az újdonságait bemutató kiállításon (1. ábra) 155 műanyag-innovációt és programbővítést mutat be a motion plastics minden területéről. Akár a kenés- és karbantartásmentes csapágytechnikáról, akár a jövő üzemének vezetékeiről vagy az energiaellátó rendszerek új fajtáiról van szó, a látogatók megtudhatják, hogyan növelhetik saját alkalmazási területükön az élettartamot, és hogyan csökkenthetik költségeiket a mozgó alkalmazásokhoz készült, kiemelkedő teljesítményű műanyagok segítségével.
A http://www.igus.com/exhibitionnews oldalon ingyenesen elérhető a kiállítás, amely érdekes betekintést nyújt a motion plastics sokrétű alkalmazásába. A 30-nál több video és 50-nél több pult további információkkal szolgál az új termékekről és szolgáltatásokról.
A látogatóknak ezenfelül linkek segítségével lehetőségük van arra, hogy az igus honlapján még bővebben tájékozódjanak, és a 30-nál is több online segédeszköz különösen megkönnyíti számukra a keresést, konfigurálást és rendelést.

web1

1. ábra Az igus lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy virtuális sétát tegyenek az újdonságait bemutató kiállításon. 50-nél több pult és 30-nál több video nyújt információkat az újdonságokról a motion plastics területén (Forrás: igus GmbH)

Nyitás a mobilvilág felé

Már az említett „virtuális kiállítás” is az internet eszközeivel hozza közel a gyártót és a felhasználót, de ez csak egy az internet lehetőségei közül. A mobil eszközök hasonló, „mindenütt jelenlevő” részei az életünknek, ezért az igus is felhasználja a mobil informatika lehetőségeit a termékeinek megismertetésére. Ezekkel a felhasználó motion plastics termékeket kereshet, kiszámíthatja jellemzőiket, és meg is rendelheti azokat 15 nyelven, függetlenül attól, hol is tartózkodik éppen.

Az igus ügyfelei több mint 30-féle online eszköz segítségével különösen egyszerűen kereshetik meg, állíthatják össze és rendelhetik meg az igényeiknek leginkább megfelelő energy chain rendszereket, vezetékeket és csapágytechnikai megoldásokat. Aki nemcsak a számítógépnél dolgozik, hanem néha úton is van, az immár 14-féle motion plastics alkalmazást tölthet le (2. ábra) az Apple App Store-ból munkája megkönnyítéséhez. Az internetkapcsolattól független, gyors hozzáférés nemcsak időt takarít meg, hanem egyszerű és kényelmes is. Ráadásul világszerte mindenhol használható, hiszen az iOS-alkalmazások 15-féle nyelven érhetők el.
A 2015-ös Motek-kiállításon az igus 175 új, műanyagból készült megoldást mutat be mozgó géprészeket tartalmazó alkalmazásokhoz a költségek csökkentése és az alkalmazás élettartamának meghosszabbítása érdekében. A termékfejlesztés mellett a motion plastics-anyagok szakértőjeként számon tartott cég az Industrie 4.0 stratégia jegyében a teljes folyamatlánc digitális hálózattá fűzésére is egyre több erőforrást fordít, az ügyfelektől érkező érdeklődéstől kezdve egészen a döntően egyéni igények szerint kialakított alkalmazások üzembe helyezéséig.

web2

2. ábra Már 14 iOS-alkalmazás érhető el az App Store-ban a megfelelő motion plastics alkatrész megkereséséhez, összeállításához és megrendeléséhez. Ez időt takarít meg, ráadásul különösen kényelmesen használható mobil kommunikációs eszközökön (Forrás: igus GmbH)


Az Expert alkalmazás megtalálja a megfelelő alkatrészt, összeállítja azt, és kiszámítja annak különféle jellemzőit.
Az igus 1750 négyzetméteren elhelyezett 120 tesztberendezésével az iparág legnagyobb tesztlaborja, amelynek vizsgálati eredményeit folyamatosan beépítik a több, mint 30-féle online eszközbe, amelyek révén az ügyfelek a lehető legegyszerűbben kereshetik meg, állíthatják össze és rendelhetik meg a kívánt megoldást, és ezáltal időt takaríthatnak meg. Az online eszközök közül sok – pl. a vezetékélettartam-kalkulátor vagy a siklócsapágyakhoz használható Expert alkalmazás – böngészőből mobil eszközökön is használható. Az igus már az idei hannoveri vásáron bejelentette, hogy saját alkalmazásai révén is egyre fokozza megoldásai mobil használhatóságát. Mindegyik igus-alkalmazás alapvetően egy-egy termékkategóriára vonatkozik. Ilyen például a legfeljebb 13 méteres elmozdulási utakhoz használható e-chain-egységek termékkeresője, a readychain tömlővezeték-konfigurátor vagy a xiros golyóscsapágyak élettartam-kalkulátora. Ezáltal különféle termékkeresők, konfigurátorok és élettartam-kalkulátorok érhetők el, míg az Expert-alkalmazások – pl. a drylin lineáris megvezető rendszerekhez használható Expert program – egyesítik magukban az egy adott termékcsoporthoz tartozó összes kategóriát. Az alkalmazás felépítésekor teljes egészében a felhasználóbarát kivitel a fő szempont, vagyis az, hogy a beszerzők és szerelők egyszerűen eligazodjanak a rendszerben. Vegyük például a rúdanyagok termékkeresőjét: egyszerűen csak válassza ki a követelményeket – pl. víz alatti használat, szennyeződéseknek ellenálló kivitel vagy rezgéscsillapítás –, határozza meg a hőmérséklet-tartományt, és a nézetben máris megjelennek az adott célra alkalmas anyagok.

Az új igus-alkalmazások áttekintése a https://itunes.apple.com/de/developer/igus-gmbh/id642706118 weblapon található.

Kis fáradság, nagy kényelem: könnyen lecsévélhető energaláncok akár 100 m-ig

A biztonságos és tesztek során bizonyított energy chain rendszerek és a bennük használható vezetékek mellett az igus készre szerelt teljes rendszereket is kínál readychains márkanévvel. Az új rolling rack kábeldobbal a hosszú elmozdulási utakra – pl. portálos szerszámgépekhez vagy darurendszerekhez – tervezett readychains-rendszerek szállítása és szerelése még egyszerűbbé válik.
A készre szerelt e-chain-rendszert ennek érdekében egy acélállványra erősített dobra csévélik fel. A rolling rack dob targoncával egyszerűen a kívánt rendeltetési helyre szállítható, ott pedig egy személy is lecsévélheti. Ezenkívül szállítógörgők is elérhetők, amelyekkel az e-chain még egyszerűbben állítható megfelelő pozícióba a használat helyén. A rolling rack állványa többször is használható, és rendszerként jól igazítható az adott e-chain típusához, valamint a dob méretéhez.

web3

3. ábra A readychain rolling rack segítségével egy személy is lecsévélheti az akár 100 méter hosszú, készre szerelt energialáncot (Forrás: igus GmbH)

Az igus bővíti szállítórendszereinek kínálatát

A readychain rolling rack állványos kábeldobbal (3. ábra) tovább bővül az igus okos szállítási megoldásainak kínálata. A readychain rack szállítóállvánnyal az energialáncok biztonságosan és gyorsan szerelhetők a gépekre. Ha a gépen végzett módosítások miatt átalakításokra, például alkatrészek utólagos felszerelésére van szükség, akkor ezek – az állvány reteszeléseinek köszönhetően – hegesztés és festés nélkül bármikor megoldhatók. Ezzel a folyamat költségei a prototípusgyártásnál akár 80%-kal, a teljes szerelési folyamatnál pedig akár 50%-kal is csökkenthetők. Ahol az alkalmazás még finomabb osztást követel meg, ott a readychain rack light egység vethető be, mindössze 40 milliméteres peremhossza révén. A kis tömegű szállítóállvány olyan kis helyen elfér, hogy az energiatovábbító rendszer a gép legeldugottabb zugába is behelyezhető, még kisméretű alkalmazások esetén is. A readychain rack állvány forgatható mozgatóegységekkel szerelt, intelligens readychain rack kivitelben is kapható, és elektromos vagy mechanikus úton mozgatható a gépen lévő csatlakozókhoz.

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10
Tel. (+36 1)306-6486, fax (+36 1)431-0374
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

Még több igus

Címkék: energialánc | virtuális kiállítás | mobilalkalmazás