Skip to main content

EPLAN szakmai nap

Megjelent: 2015. december 14.

EPLAN beszamolo 4A hazánkban főkén elektromos tervezőrendszereiről ismert vállalat helyi képviselete hangulatos és tartalmas szakmai találkozón látta vendégül jelenlegi és leendő szakmai partnereit.

 

 

 

 

Az EPLAN Software and Service GmbH 2011 óta saját tulajdonú fiókteleppel képviselteti magát hazánkban. Ma az EPLAN Austria kihelyzett irodájaként öt munkatárs foglalkozik a hazai piacon az EPLAN szoftvertermékeinek forgalmazásával és magas színvonalú műszaki támogatásával.
A bevezetőben említett „jó hangulatot” egy meghívott menta­lista „gondolatolvasó” műsora alapozta meg, ami egy álmos hétfő reggelen gondoskodott arról, hogy a megjelentek ne csak testben legyenek jelen. A szervezők a továbbiakban sem feledkeztek meg a kellemes kihívásokról, ugyanis az előadásközi kávészünetben és az ebédnél is sok nemzet kulináris „találmányaiból” állították össze a az étlapot – tippelgetésre, találgatásra, de ami a legfontosabb, eszmecserére, ismerkedésre késztetve akár az egymás számára addig ismeretlen résztvevőket is.

 

EPLAN beszamolo 2

 

EPLAN beszamolo 1

Az EPLAN Experience alapgondolata

A szakmai program gerincét az EPLAN Experience program bemutatása alkotta. Az előadó utalt a szoftveralkalmazások szokásos fejlődéstörténetére, amelyben a fejlesztő vállalkozás kreatívan gondolkodó tagjai találják ki, mire lehet „vevő” a piac, majd az így keletkezett termékről próbálják – több-kevesebb sikerrel – bebizonyítani, hogy arra tényleg szüksége van a felhasználóknak. Az EPLAN fordított gondolkodásmódot követve alkotta meg az Experience-csomagot: a felhasználók legjellemzőbb IT-problémáiról gyűjtöttek adatokat, és ezekre készítettek a felhasználók valós igényeit kielégítő megoldásokat. E folyamat eredményeképpen nyolc fontos cselekvési területen javítható lényegesen a hatékonyság az EPLAN Experience segítségével:

  • az IT-infrastruktúra,

  • a platformbeállítások,

  • a kódok és szabványok (a „hivatalos”, iparági szintűeken kívül a saját cég vagy a beszállító és a megrendelő „háziszabványait” is beleértve),

  • a termékstruktúra,

  • a tervezési módszerek,

  • a munkafolyamatok,

  • a folyamatintegráció (CAD, PLM, anyaglisták stb.), valamint

  • a projektkezelés.

Az EPLAN szofvereinek jelentősége nem csak abban áll, hogy ma a világ villamosipari tervezőrendszereinek piacvezetői közé tartozik. Számos cégnél, illetve azok alvállakozóiknál, megrendelőiknél, ahol eddig más CAD-szoftvereket alkalmaztak , mára már az EPLAN lett a „közös nyelv”, mely zavartalan együttműködést garantál.

 

EPLAN beszamolo 3

Az EPLAN Platform 2.5 újdonságai

Sok szoftver „ragad bele a hardvermocsárba”, amikor az alkalmazás hardverfeltételeit úgy próbálják megfogalmazni, hogy a leharcolt „ócskavason” is fusson a program. Az EPLAN Platform fejlesztői számoltak a hardverek rendszeres frissítésével a felhasználó cégeknél, de mégsem sokmilliós „gamer” gépekben gondolkoztak: egy átlagos, korszerű gép 8 GB RAM-mal, legalább 1680×1050 pixeles, 16:10-oldalarányú megjelenítéssel, ATI vagy NVIDIA grafikus kártyával és 64 bites operációs rendszerrel. A Windows 10-alapú változat még nincs készen, de hamarosan várható.
A 2.5 új szolgáltatása az általános output-fomátumnak tekintett PDF fejlett felülvizsgálati módszere. A PDF-dokumentumban ugyanúgy lehet navigálni, mint a szerkesztési forrásfájlokban, és a PDF-ben elhelyezett „post-it” megjegyzésekből is egy kattintással lehet eljutni a szerkeszthető fájl megfelelő pontjára. A CAD-programok kedvelt kapcsolata, az Excelbe és SQL-be történő exportálás is tovább finomodott, az MS SQL Express Server révén munkacsoportok számára is univerzálisan kezelhető hozzáférés adódik az adatbázisokhoz. Az Excel-interfészről szólva említést érdemel, hogy a leágazások feliratozása is adatbázis-szerűen szerkeszthetővé vált: ha egy tipizált feliratot meg kívánunk változtatni, azt nem egyenkénti átírással kell „végigkínlódni” (fokozva ezzel a hibalehetőségek számát), hanem a táblázat egyetlen bejegyzésének felülírása automatikusan „magával viszi” az összes – innen generált – feliratokat.
Fontos újdonság, hogy a súgót ma már nem kell (bár még lehet) a helyi háttértárolón tartani. Az internetes hozzáférésű online súgó nemcsak a tárhelyigényt csökkenti, hanem garatálja azt is, hogy a felhasználó mindig naprakész súgószöveget lát. A Download Manager pedig megkönnyíti a telepített szoftverváltozatok naprakészen tartását, feltérképezi a telepített szoftvereket és frissít, ha valamely fájlnak van újabb verziója.
A tervezők kedvelt módszere a makró, amely megkíméli őket az ismétlődő részletek újrarajzolásától. A markózás azonban sokáig a tervezők „magánügye” volt, legfeljebb „szájhagyomány” útján kerülhettek át a sikerültebb makrók más tervezők eszköztárába is. Ezt az EPLAN Platform tervezői most „intézményesítették”: a cég különböző osztályain dolgozó tervezői közös adatbázisba tölthetik fel makróikat és innen érheti el egy jól strukturált makróböngésző segítségével minden tervező a közös makrókönyvtárat, amelynek standardizált felépítését egy kijelölt makró-adminisztrátor felhasználó felügyeli.

 

EPLAN beszamolo 4

Vendégelőadók

Az EPLAN-nal szorosan együttműködő, köz­ismert „kapcsolószekrény-nagyhatalom”, a Rittal képviselője a cége online konfigurátor­alkal­mazását mutatta be, amellyel ‑ az igények finomítására is alkalmas adatok végigkérdezésével ‑ az árajánlat-kérésre is alkalmas szintig tudja feljeszteni a specifikációt. Ráadásul azonnal, 7/24-es rendelkezésre állással.
A Lapp Austria kábelgyártó hazai képviselője a cég bemutatásakor annak családi jellegét hangsúlyozta – kiemelve, hogy a cég rendszeres partnerei is részeseivé válhatnak a „tágabban értelmezett” családnak, és élvezhetik a kapcsolat személyességéből fakadó előnyöket.
A résztvevők megtudhatták, hogy az 1993 óta a gépészeti és mechantronikai informatikával foglalkozó S&T cég a villamos „határterületi” munkáiban erősen támaszkodik az EPLAN-megol­dásokra. Érdekes színfolt volt egy ausztriai kisvárosban több száz évre visszanyúló hagyományként évente lejátszott „sárkányos-királylányos” történet csúcstechnológiai vonatkozása; egy „működő” (tüzet okádó, szájat tátogató, bömbölő, farkat csóváló és szárnyat lengető) „igazi” sárkány, amelyet a Creo gépészeti CAD-szoftverrel terveztek.

 

EPLAN beszamolo 21

Ceterum censeo…

azaz megismétlem azt a már sokszor kifejtett nézetemet, hogy egy szakmai rendezvény akkor „éri meg az árát”, ha minden „működik”. Az EPLAN magyarországi munkatársai meg is tettek mindent, de az egyébként kiváló adottságú rendezvényhelyszín két „gyenge pontot” is produkált. Kár, hogy mindkettő a bemutató minőségére is kihatott. Az egyik bajt a viszonylag gyenge minőségű projektor okozta, amelyen csak sejteni lehetett a nagy felbontású megjelenítést megkövetelő Experience-rajzok vonalait. A másik az internetkapcsolat halovány sávszélessége és/vagy megbízhatósága, amely egy „felhőben” működő alkalmazás bemutatásakor bizony eléggé kontraproduktív lehet. Mindkét kifogásolt gyengeség a helyszínhez kötődik, ezért ajánlom minden olyan cégnek, amely tényleg meggyőző szakmai eseményt szeretne szervezni, hogy az ilyen és hasonló technikai adottságokat is tesztelje a helyszín kiválasztásánál.
Végeredményben azonban nem volt „kár az időért” annak, aki elfogadta az EPLAN-iroda meghívását erre a nemcsak jól szervezett, „sablonmentes”, oldott hangulatú, de szakmailag is informatív szakmai bemutatóra.

 

Szerző: Tóth Ferenc

Még több EPLAN