Skip to main content

Egykábeles (One Cable) terepi automatizálás EtherCAT P-vel

Megjelent: 2016. február 08.

pr192015 Beckhoff EtherCAT P-webAz EtherCAT P egyetlen kábelbe integrálja az EtherCAT ipari Ethernet protokollt és a periféria tápfeszültségét. A nagy teljesítményű EtherCAT-kommunikáció, valamint a rugalmas és korlátozásmentes hálózati topológia egyesítése az EtherCAT P-t ideális buszrendszerré teszi érzékelők, aktuátorok és méréstechnikai berendezések számára.

 

Ennek az egykábeles automatizálási megoldásnak köszönhetően alacsonyabbak az anyag- és szerelési költségek, továbbá a húzóláncok és a vezérlőszekrények telepítéséhez szükséges területek is minimálisra csökkennek, ami kisebb helyigényű berendezést eredményez. A Beckhoff az SPS IPC Drives 2015 szakmai kiállításon mutatta be az EtherCAT P-technológiát, amely az EtherCAT-kommunikációt és az áramellátás funkcióját egy szabványos, négyvezetékes Ethernet-kábelben egyesíti. A helytakarékos technológia az EtherCAT P-slave eszközök 24 VDC tápellátását a csatlakoztatott érzékelők jeleivel, valamint az aktuátorok adataival egyesíti. A rendszer elektromosan elkülöníti egymástól az Us (rendszer- és érzékelő-betáplálás) és Up (periféria-tápellátás az aktuátorok számára) feszültségeket; a csatlakoztatott komponensek mindegyike max. 3A áramfelvételt vehet igénybe. 

Az EtherCAT összes előnye megmarad. Ilyen például a hálózati topológia szabad megválasztása, a nagy sebesség, a sávszélesség optimális kihasználása, a telegram menet közbeni feldolgozása, a rendkívül pontos szinkronizálás és a kiterjedt diagnosztika. A 100 Mbit/s-os kábel vezetékeibe közvetlenül bekerül az Us- és Up-betáplálások árama, ami igen költséghatékony és kompakt csatlakozást eredményez.

EtherCAT P: a 24 V-os érzékelőtől a 600 V-os hajtásig

Az EtherCAT P a kisebb, távoli I/O-állomások elosztószekrénybe csatlakoztatása, valamint a folyamatban decentralizált helyi I/O-komponensek számára egyaránt előnyös. Minden alkalmazást lefed a 24 V-os I/O-szinttől a 400 VAC vagy a 600 VDC feszültségű hajtásokig, legfeljebb 64 A áramerősséggel. A standard EtherCAT-slave eszközök helytelen csatlakoztatásának kizárása érdekében, kifejezetten az EtherCAT P számára egy csatlakozódugasz családot is kifejlesztettek.

One Cable Automation (egykábeles automatizálás)

A nagyobb áramerősségek továbbításának lehetőségével az EtherCAT P a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengeti. Az egykábeles automatizálással az automatizálás komponensei vagy a kis elosztószekrények mindössze egyetlen kábelen és a megfelelő elágazásokon keresztül kapják meg a szükséges vezérlési adatokat és az áramot, ami segít kiküszöbölni a nagyméretű vezérlő- és elektromos szekrényeket. Az EtherCAT P termékskálát a Beckhoff tovább bővíti az infrastruktúra-komponensek széles választékával.

Rendszerelemek IP 20-as és IP 67-es védettséggel

A Beckhoff az EtherCAT P-vel rendelkező termékek széles választékát kínálja, amelyek infrastruktúra-komponensekből, I/O-rendszerekből, kábelkészletekből és csatlakozódugaszokból állnak. Az új EPP EtherCAT P-Box például számos I/O-eszközt kínál közvetlenül terepi alkalmazáshoz és elektromos szekrényeken kívüli telepítéshez. Ezek a kompakt és robusztus IP 67-es I/O-modulok a jelek széles körét fedik le a standard digitális I/O-tól a komplex analóg és mérési technológiáig.
A Beckhoff először 2003-ban mutatta be az általa kifejlesztett nyílt ipari Ethernet technológiát, az EtherCAT-et, amely 2007 óta nemzetközi IEC- és SEMI-szabvány. Az EtherCAT P specifikációjának közzététele a független és globálisan működő EtherCAT Technology Group útján történik.

Az EtherCAT P kiemelt jellemzői
  • EtherCAT és 2×24 VDC (Up, Us) egyetlen négyvezetékes Ethernet-kábelben,

  • láncolt (daisy-chained) tápegység EtherCAT P-eszközök révén

  • alacsonyabb anyag- és szerelési költség,

  • a húzóláncok, vezérlőszekrények és gépek kisebb helyigénye,

  • skálázható csatlakozócsalád 24 V-tól 600 V-ig, legfeljebb 64 A-es terhelésre,

  • alacsonyabb csatlakozási költségek kiemelkedő EtherCAT-teljesítménnyel,

  • a rugalmas EtherCAT hálózati topológia megtartása.

 

BECKHOFF Automation Kft.

1097 Budapest, Gubacsi út 6.

Tel.: + 36 1 501 9940

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff

 

Címkék: EtherCAT | One Cable