Skip to main content

Digital Factory - Hatékonyabb és nyíltabb Scada-szoftver

Megjelent: 2016. május 04.

IM2016040576DF 300dpi webA 2016-os hannoveri vásáron mutatta be a Siemens az új Simatic WinCC SCADA V7.4 szoftver verziót.

 

 

 

 

 

A szoftver főbb újdonságai a következők:

  • WebUX bővített funkcionalitás a webalapú kezelő vezérlési és felügyeleti megjelenítésben,

  • Nagyobb nyitottság miatt kiterjesztett kommunikációs csatorna,

  • OPC UA-kliens és XML-interfész,

  • Optimalizált megoldás a tömeges adatfeldolgozáshoz.

A Simatic WinCC Scada (Supervisory Control and Data Acquisition) szoftver új, 7.4-es változatában a Siemens a nagyobb fokú hatékonyságra és nyíltságra fektette a hangsúlyt. A Simatic WinCC V7.4 követi az operációs rendszerek frissülését is abban, hogy már a Windows 10 Professional és Enterprise operációs rendszeren is használható. A WebUX-opció, amely webalapú operátori vezérlésre és megfigyelésre szolgál, HTML5-kompatibilis készülékekkel használható az interneten keresztül, jelentős mértékben bővített funkcionalitásokkal. A WebUX támogatja az általánosan használt WinCC-vezérlőelemeket, és szkriptek segítségével lehetővé teszi az objektumok dinamikusabb létrehozását. A nagyobb nyíltság érdekében a Simatic S7-vezérlőkkel való kommunikációs csatornát kibővítették. Ezzel lehetővé vált akár 128 darab S7-1500 vezérlővel való kommunikáció is. Ezenkívül beépítettek egy szabványos OPC UA-klienst, hogy könnyen megvalósítható legyen az adatcsere olyan rendszerekkel, amelyeket valamely harmadik fél szállított. A gyártástámogató (MES: Manufacturing Execution System) és az SAP-rendszerekkel történő adatcseréhez (iDoc) a „WinCC IndustrialDataBridge” opciót kibővítették egy XML-állomány alapú interfésszel.

graphics-designer-600

runtimescreens-wincc-792

A Simatic WinCC 7.4 változatának funkcionális bővítései fokozzák a mérnöki munka hatékonyságát. Például a Configuration Studio és a Graphics Designer között használható „húzd és ejtsd” (drag and drop) eszköz, valamint a kiterjesztett kereső- és cserefunkciók is segítik a felhasználót. A 7.4-változatban ezenkívül a tömeges adatok tervszerű feldolgozására is lehetőség van a VBA (Visual Basic for Applications) interfész segítségével. Új vezérlőelemként használható az oszlopdiagram, mint megjelenítési forma, és a trend- és oszlopdiagram-vezérlést intuitív több-érintéses vezérléssel, méretváltoztatással (zooming) és úsztatással (képcsúsztatással) is kibővítették. A Simatic S7-vezérlők hatékony diagnosztikájához már rendelkezésre áll a rendszerdiagnosztikai vezérlés objektum.
A WinCC V7.4 szoftverről a www.siemens.com/wincc-v7 weblapon találhat további információt az érdeklődő. A Siemensnek a 2016-os Hannoveri Vásárral kapcsolatos összes sajtóközleménye a www.siemens.com/press/hm16 oldalon olvasható.

 

Siemens Zrt., Ipar szektor
1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Tel.: +36 1 417 1000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.siemens.hu/ipar