Skip to main content

Danutek szakmai nap

Megjelent: 2015. október 14.

Danutec 1Tartalmas szakmai programmal várta szeptember 29-én az SMT-technológiával foglalkozó Danutek cég a hazai érdeklődőket az „SMT gyártásoptimalizálás 3D-mérési technológiák segítségével” című rendezvényén, amelyre szerkesztőségünket is meghívták.

 

 

 

A Danutek Kft. korszerű elektronikai gyártástechnológiákat, berendezéseket, anyagokat és megoldásokat ajánl a hazai elektronikai gyártóknak. A szeptember végi szakmai rendezvényük fókuszába ezúttal a gyártás minőségét és a gyártott termékek megbízhatóságát szolgáló technológiai megoldásokat helyezték a Danutek – és a Danutek által képviselt berendezésgyártók – előadói. Az előadások a cégbemutatóból és egy-egy termék (csoport) előnyeinek ismertetéséből álló, szokásos marketingbemutatóknál sokkal mélyebb, szakmai részleteket is feltáró előadásait nehéz lenne e helyen összefoglalni, ezért csupán néhány érdekes gondolat kiemelésére szorítkozhatunk.

 

Danutec 2


A koreai Koh Young cég 3D optikai elven működő teljes megoldásokat kínál a forrasztópaszta felhordás vizuális ellenőrzésére (Solder Paste Inspection – SPI), a teljes NyÁK optikai minőségvizsgálatára (Automated Optical Inspection – AOI) és félvezetők tokozásának ellenőrzésére. Ennek kapcsán hallottunk a vizsgálandó objektumok mozgatásának, megvilágításának, geometriai deformációjának mérésével, kompenzációjával, az optikai vizsgálórendszerek programozásával és a 3D mérési elvből nyerhető többletinformációval kapcsolatos kérdésekről. A vizsgálati módszerek fejlődésén kívül a belőlük nyert adatok felhasználásának módja is változik. Az AOI túllép a hibás termékek felismerésének szerep­körén. A „big dataként” kezelt mérési eredmények statisztikai elemzéséből a gyártási folyamat aktív befolyásolására alkalmas infor­máció nyerhető, amely alapján akár valósidejű vissza- vagy előre­csatolással gyártás közben is elvégezhető a gyártóberendezések beállításának szükséges korrekciója – a hiba felismerése helyébe annak megelőzése lép. Kisebb a „rework”, a hibák kézi javítása ir­ánti igény, amelynek a költségei ma már meghaladják a gyártási költségeket – érdemes tehát csökkenteni.

 

Danutec 3


A Danutek az ugyancsak koreai YJ Link céget is képviseli, amelynek tevékenysége arra mutat példát, milyen jelentős igény mutatkozik ma a technológiai berendezések helyfoglalásának csökkentésére. Egy hagyományos gyártósoron akár 6-7 berendezés is található, kizárólag a megmunkálás alatt álló kártyák mozgatására, kezelésére. Az YJ Link berendezései akár három-négy funkciót is egyesíthetnek magukban, ezzel jelentősen mérsékelve a berendezések telepítéséhez szükséges egyre nagyobb költségvonzattal járó területigényt.

 

Danutec 4


A svéd Optilia cég mérnöke az optikai ellenőrzés „kulcselemeit”, kamerákat fejleszt és gyárt. Legfontosabb „vezérszavaik” a megbízhatóság, a tiszta képalkotás és a kiváló műszaki támogatás egyaránt a felhasználók legfontosabb követelményeit elégítik ki. A kamerából és monitorból álló képalkotó rendszerek a hagyományos mikrosz­kópos vizsgálatot helyettesítik, de lényegesen megváltozott használati feltételekkel: a kamera alatt bőséges a hely, egyszerű a vizsgált objektum elhelyezése. A monitort a tiszta látás távolságában helyezik el, és ezzel lényegesen jobb ergonómiájú munka feltételeit teremtik meg. A nagy átfogású optikai zoom, az autofókusz, a nagy mélységélesség és látómező, a távvezérelhetőség és az elektronikusan előállított célzó- és leolvasójelek is előnyt jelentenek a hagyományos mikroszkópokhoz képest.

 

Danutec 5


A lézeres megvilágítás és kamerás letapogatás kombinációjában rejlő lehetőségeket mutatta be a SICK 3D vizsgálórendszere, amely a beültetett és forrasztott alkatrészek kivezetéseinek vizsgálatával és a hibás forrasztási pontok felismerésével szűri ki a hibás példányokat.
Az optikai képalkotáson kívül a röntgenvizsgálat is „kilépett a síkból”, és a 3D-vizsgálatokkal optikailag be nem látható helyeken is végezhető minőség-ellenőrző vizsgálat.
Az angol munkanyelvű, jól szervezett, „telt házas” rendezvényt néhány kiállított eszköz gyakorlati bemutatója zárta.

 

Szerző: Tóth Ferenc


Címkék: SMT | képalkotás | SPI | optikai ellenőrzés | digitális kamera