Skip to main content

Címkézés és feliratozás hatékonyságának növelése költségmegtakarítással

Megjelent: 2016. április 04.

Beckhoff Smart ID C3 TwinCAT 3 esettan2A C3 Corporation egyik fő tevékenysége innovatív címkéző- és jelölőmegoldások kifejlesztése. Az appletoni (Egyesült Államok, Wisconsin állam) székhelyű C3 már korán felismerte, hogy az intelligens gyártás egyik kulcseleme az intelligens árukövetés. A vállalat által kifejlesztett, PC-alapú vezérlési technológiát használó, Smart Identity-rendszer széles körű távoli csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik, így alkalmazásai internetes kapcsolódásra képes eszközökről, például okostelefonokról vagy táblagépekről is kezelhetők.

 

A vállalatirányítás és a termelés összekapcsolása Smart Identity rendszerrel

A C3 árukövető rendszereit számos iparágban alkalmazzák, többek között a habszivacs- és poliuretángyártásban, a papír- és csomagolóiparban, az élelmiszeriparban és italgyártásban, valamint a fém késztermékeket gyártó vállalatok körében is. „Nagyon szorosan együttműködünk ügyfeleinkkel. Szeretnénk megérteni vállalataik teljes működését, a termeléstől a legfelső vezetési szintig mindenre kiterjedően. Ezzel el tudjuk kerülni a problémás pontokat, és hatékonyabbá tudjuk tenni a működésüket” – nyilatkozta Joe Van De Hey, a C3 elnök-vezérigazgatója.
A sokféle adatot hordozó címkékre épülő, Smart Identity termékjelölő rendszerével a C3 újszerű megoldást kínál az integrált szolgáltatások terén. „Rendszerünk révén ügyfeleink pontos áttekintést kaphatnak termelékenységükről és hatékonyságukról. Távoli hozzáféréssel bármely internetes adatkapcsolatot nyújtó eszközről kiadhatnak parancsokat, megváltoztathatnak sablonokat és címkéket, diagnosztikai eljárásokat futtathatnak, és adatokat érhetnek el“ – fejtette ki Drew Demerath, a C3 alkalmazás- és adatbázis-fejlesztő mérnöke. „A PC-alapú vezérlőplatform nyílt felépítéséből következően a címkéző- és feliratozó rendszerünkkel egyedi megrendelői követelményeket is ki tudunk szolgálni.”

 

Beckhoff Smart ID C3 TwinCAT 3 esettan3

A C3 PC-alapú címkéző- és feliratozó-rendszerei internetes adatkapcsolati képességgel rendelkező eszközökről, például okostelefonokról és táblagépekről is üzemeltethetők

PC-alapú vezérlés: integrált, magas szintű kapcsolódási képességekkel rendelkező vezérlőplatform

A Smart Identity rendszer vezérlőplatformja egy 1,4 GHz-es Intel® Celeron® processzort tartalmazó, Beckhoff CX2020 típusú, beágyazott PC-ből, a TwinCAT 3 automatizálási szoftverből és a valósidejű kommunikációt biztosító EtherCAT-rendszerből áll. „A beágyazott PC és a közvetlenül rácsatlakozó EtherCAT be-/kimeneti terminálok nagyfokú rugalmasságot engednek a rendszertervezésnél. Ez óriási előny, mert minden alkalmazásunknak és telepített rendszerünknek egyedi igényeket kell kielégítenie. A PC-alapú vezérlési megoldással a vertikális és horizontális integrálás is optimalizálható. Például rendkívül könnyen és költséghatékonyan lehet hozzácsatlakoztatni egy vállalatirányítási rendszerhez” – tette hozzá Joe Van De Hey. „Adatkapcsolati képességeinek köszönhetően a vezérlő összekapcsolható a felhővel, és mobil eszközökről bárhonnan elérhető, ha az ügyfél hálózata támogatja a VPN-kapcsolatokat.” A C3 elkezdte az OPC UA-protokoll bevezetését is, ami lehetővé teszi a Smart Identity-rendszerek felhasználói számára azt, hogy bármely adott pillanatban ugyanazokat az adatokat láthassák, beépített védelem és adattitkosítás mellett.
„PC-alapú vezérléstechnikát alkalmazva egyetlen eszközön belül valósítottunk meg egy webszervert, egy komplex adatbázist és egy vezérlőt” – fejtette ki Drew Demerath. „Ezzel a megoldással a hagyományos rendszerek képtelenek versenyezni, mivel több hardverréteget vagy külön eszközöket kell alkalmazniuk. Ezzel szemben a PC-alapú vezérlés esetén egyszerűen további szoftverrétegekkel bővítjük a rendszert, de mindent egyetlen hardvereszköz valósít meg, és a megoldás átfogó, kulcsrakész csomagként forgalmazható.”

Automatizálás és informatika konvergenciája a TwinCAT révén

A TwinCAT 3 fontos szerepet játszik a C3 címkéző- és feliratozó rendszereiben, az automatizálási alkalmazásoknál szokásos programozási nyelveken felül az informatikai tervezőeszközök széles választékával is rendelkezik. A fejlesztőprogram, a webszerverek könnyű telepíthetősége és az új szoftvereszközök sora számos lehetőséget kínál Smart Identity-rendszereink képességeinek bővítésére” – magyarázta Joe Van De Hey. „Sok funkciót ezért felár nélkül tudunk beágyazni PC‑alapú vezérlési szoftverkörnyezetünkbe, ami jelentősen megkönnyíti fejlesztőink munkáját.”

 

Beckhoff Smart ID C3 TwinCAT 3 esettan2

A C3 Smart Identity-rendszere sokrétű adatkapcsolati képességekkel rendelkezik. Bármilyen internetes adatátvitelt nyújtó eszközről parancsok adhatók ki, diagnosztikai eljárások futtathatók, sablonok és címkék változtathatók meg, illetve adatok érhetők el


A TwinCAT 3 szoftverkönyvtárait használva egyetlen TwinCAT 3-vezérlőben egy vagy több TCP/IP-szervert és/vagy TCP/IP-klienst tudunk megvalósítani. A vezérlő változóinak értékei és/vagy az EtherCAT be-/kimeneti rendszerből közvetlenül kinyert értékek rendszeres időközönként vagy eseményvezérelt módon rögzíthetők és adatbázisokba menthetők. „A C3 a TwinCAT 3 adatbázis szervere révén jelentősen bővíteni tudta előzmény-követési és tendenciaelemző lehetőségeit” – állítja Demerath.
„A teljes gyártósor mentén látjuk az összes címkét és jelölést, így meglehetősen könnyen áttekinthető egy üzem napi, havi vagy éves termelése.”
A C3 a különböző EtherCAT digitális be-/kimeneti terminálokon keresztül csatlakoztatja az érzékelőket, mérlegeket, leolvasókat és egyéb terepi eszközöket. Az egyéb ipari Ethernet-rendszerekkel való kapcsolatot az EP6652-0010 típusú EtherNet/IP slave-terminálok kezelik, amelyek közvetlenül csatlakoznak a C3 alkalmazások EtherNet/IP-alapú eszközeihez, melyek értékeit az EtherCAT-hálózaton keresztül teszik elérhetővé.

 

Beckhoff Smart ID C3 TwinCAT 3 esettan1

A Smart Identity-rendszer vezérlőplatformja egy CX2020 típusú beágyazott PC, amely Windows 7 operációs rendszer alatt futtatja a TwinCAT 3 automatizálási szoftvert

A szellemi tulajdon erősít

A C3 a közelmúltban egy rendkívül magas szinten automatizált, országos tejfeldolgozó vállalatnál telepített egy új, PC-alapú Smart Identity rendszert. „A vállalat az új rendszerrel adatokat képes gyűjteni receptúráiról, és javítani tudja termékeinek követhetőségét” – magyarázza Drew Demerath. „A korábbi rendszerben egy számítógép a központi PLC kéréseire küldött nyomtatási parancsokat a címkenyomtatónak. A probléma a lassúság volt: mivel minden címkenyomtatót egyetlen számítógép vezérelt, gyakran lemaradt a címke egy-egy dobozról, mert nem lehetett időben kinyomtatni. Ilyenkor a felcímkézés pótlására a terméket a rendszeren keresztül vissza kellett küldeni”.
„Az EtherCAT segítségével jelentősen növelni tudtuk a címkézés sebességét” – fejtette ki Joe Van De Hey. „A valósidejű adatátviteli rendszer garantálja minden címke megfelelő nyomtatását, mire a termékcsomagok a feldolgozás utolsó fázisába érnek.“ Az új rendszerben a gyártás összes előzményadata is elérhető. A PC-alapú megoldás további erőssége, hogy védi a rendszer forráskódját. Mint az elnök-vezérigazgató elmondta: „E rendszert alkalmazó vállalat védeni tudja értékes szellemi tulajdonát.”
Az EtherCAT-modulok bekapcsolt tápfeszültség mellett is csatlakoztathatók, ami jelentősen megkönnyíti a nyomtatógépek és fogyóeszközök üzem közbeni cseréjét is. „Ezek a folyamatok korábban négy vagy több óráig is feltartották az üzemet, ha beleszámítjuk az informatikai osztályhoz tartozó vállalatirányítási rendszert is. A PC-alapú vezérlés és az EtherCAT alkalmazásával ezt most egy ember mintegy fél óra alatt el tudja végezni” – jelentette ki Joe Van De Hey.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több BECKHOFF

 

Címkék: Beckhoffgyártásautomatizálás | TwinCAT | EtherCAT | feliratozás | címkenyomtatás