Skip to main content

„Busworld 2015”: az ABB gyorstöltő rendszere elektromos buszokhoz

Megjelent: 2015. november 10.

ABB e-busz-toltoAz ABB olyan automatizált gyorstöltő rendszert hoz forgalomba, amelynek köszönhetően az elektromos városi buszok a hét minden napján 24 órán át közlekedhetnek, tehát lehetővé válik az emissziómentes városi buszközlekedés megteremtése. A járműtetőre telepített automatizált csatlakozást és jellemzően 4...6 perces töltési időt kínáló rendszer könnyen beilleszthető a meglévő buszjáratok hálózatába, ha a járat végpontjain, végállomásain, járműtelepein és/vagy közbenső megállóiban gyorstöltőket telepítenek. A 150, 300 vagy 450 kW töltőteljesítményű, moduláris kialakítású rendszer néhány perc alatt képes egy elektromos buszt annyi energiával feltölteni, amennyivel egész nap folyamatosan közlekedhet belvárosi útvonalán.


Az elektromos városi buszok kiváló lehetőséget kínálnak a légszennyezés szintjének csökkentésére, a városi életminőség javítására, illetve az üzemeltetési költségek csökkentésére. Az ABB automatizált gyorstöltő rendszere megoldja az emissziómentes elektromos buszok széles körű elterjedésének főbb akadályait: a hosszú töltési időt és az egy feltöltéssel megtehető rövid távolság problémáját.

Gyakorlatias, nemzetközi ipari szabványokon alapuló megoldás

Az ABB automatikus töltőrendszere a gyors töltésű elektromos járművekre vonatkozó, IEC 61851-23 szabványt követi. A megoldás megfelelő biztonsági rendszereket tartalmaz, az elektromos konstrukció összhangban áll az előírásokkal, a rendszerek architektúráját és üzemelési elvét a jövőben a szélesebb járműipari közösség is támogatja. A robusztus kialakítású, automatizált csatlakozás egy áramszedőn alapul: a jól bevált rendszert széles körben alkalmazzák vonatokon, villamosokon és metrókon is, de esetünkben az áramszedőt („pantográf”) fordított helyzetben szerelik fel egy tetszetős megjelenésű oszlopra. Amikor a busz a töltőpontra, érkezik, vezetékmentes kommunikációs kapcsolatot létesít a gyorstöltővel, majd az áramszedő automatikusan leereszkedik. A szükséges biztonsági ellenőrzéseket követően a rendszer elvégzi a jármű gyorstöltését.

Az egyszerű, költséghatékony interfész az összes elektromos busszal kompatibilis

Az ABB automatizált megoldása bármely elektromos busznál alkalmazható a járműtetőre szerelt megfelelő interfésszel. A fordított pantográf-csatlakozás lehetővé teszi, hogy a buszok tetejére alacsony költségű, kis tömegű interfészt kelljen csak telepíteni, amely 4 db egyszerű kivitelű, kb. 10 kg tömegű érintkező­sínből áll. Ezzel a kialakítással az elektromos buszok gyártói csökkenthetik a jármű tömegét, javíthatják az energiahatékonyságot, és költséghatékonyabb elektromos buszt tervezhetnek.  Az ABB töltési megoldás „vonzerejét” az elektromos buszok gyártói is visszaigazolták.
Az ABB 2014 júliusában bejelentette, hogy globális együttműködési programot írt alá a Volvo buszgyártásra szakosodott részlegével, hogy a két cég közösen lépjen fel a gyorstöltők és a buszok piacán. Az erre a technológiára alapozott első állami projekt keretében Volvo-buszokkal és négy, az ABB által gyártott automata elektromos busz gyorstöltővel korszerűsítik a luxemburgi tömegközlekedési rendszert, amelynek a meglévő vonalain 2016-ra 6 darab hibrid-elektromos Volvo-busz közlekedik majd. Az új hibrid-elektromos buszok a hagyományos dízelüzemű társaiknál akár 75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, javítva ezzel a tömegközlekedés fenntarthatósági teljesítményét, és lehetővé teszik az üzemeltetési költségek csökkentését is.
„A fejlett és a feltörekvő piacok egyaránt jelentős beruházásokat hajtanak végre a városi e-mobilitás terén, hogy ezáltal csökkenteni tudják a forgalmi torlódásokat, és enyhítsék az ingázásból eredő környezeti hatásokat”– mondta Pekka Tiitinen, az ABB „Gyártásautomatizálás és Hajtások” divíziójának a vezetője –. „Az ABB Next Level-stratégiája kiemelt jelentőséget tulajdonít ezen gyorsan bővülő piacoknak, amelyek fejlődését a cégcsoport széles körű technológiai és szerviz portfóliójával kívánja elősegíteni.”

Összekapcsolhatóság és távfelügyelet

A magas üzemidő és a gyors reagálású szerviz kulcsfontosságú tényező a nagy járatsűrűségű elektromos buszvonalaknál. Az ABB automatizált gyorstöltőjét együtt kínálja majd a vevőknek a már jól bevált csatlakoztatási megoldásaival, amelyek között ott találjuk a távdiagnosztikát, a távfelügyeletet és az „over-the-air” szoftverfrissítést is.  A világszerte több, mint 3000 webre csatlakozó DC-gyorstöltőt üzembe helyező ABB már bizonyította, hogy a csatlakozási megoldásokat tartalmazó termékcsomagja segítségével a világ bármely pontján az iparágban vezető üzemidő-mutatókat és gyors reagálású szervizszolgáltatásokat képes garantálni.

Busworld 2015

Az ABB gyorstöltő rendszerét a nagyközönség először a Belgiumban tartott Busworld 2015 kiállításon láthatta. A kiállításon az ABB számos innovatív technológiát kínált a tömegközlekedés számára. A 2015. október 16. és 21. között megrendezett Busworld a buszközlekedés technikai újdonságait bemutató legrégebbi és legnevesebb rendezvénynek számít.

 

(forrás: ABB sajtóközlemény, 2015. október 26.)