Skip to main content

Beckhoff Szakmai Napok – 2016

Megjelent: 2016. június 13.

beckhoff szakmai nap1Három fontos ipari centrum: Miskolc, Budapest és Veszprém érdeklődő szakemberei értesülhettek „első kézből” a PC-alapú automatizálás újdonságairól a Beckhoff Szakmai Napok idei roadshow-jának állomásain.

 

 

 

A német családi vállalat, a Beckhoff 1980 óta aktív szereplője az automatizálás piacának. Szakemberei már akkor felismerték a PC, mint automatizálási vezérlőeszköz szerepét, amikor a legismertebb alkalmazások még az irodai és személyi informatika köréből kerültek ki. A PC-technológia időközben „felnőtté érett”, amelyhez maga a Beckhoff cég is jelentősen hozzájárult az automatizálási feladatokhoz szükséges megbízható és nagy teljesítményű ipari vezérlők fejlesztésével, gyártásával és alkalmazási kultúrájának fejlesztésével. Ez utóbbinak fontos része, hogy számos olyan ipari szabványt dolgoztak ki, vagy vállaltak abban vezető szerepet, amelyek ma a PC-ket az automatizálási szakma teljes értékű szereplőivé teszik. A PLC-alapú automatizálásban gyakran látjuk érvényesülni a feladatok könnyen áttekinthető, hardver szempontból is moduláris „szétdarabolását”. Néha minden ilyen részlethez egy-egy aránylag egyszerű, kis teljesítményű PLC-t rendelnek hozzá. Ezzel szemben a PC-alapú automatizálás vezérgondolata, hogy kihasználja a PC-k jelentős feldolgozó kapacitását, és nagy mértékben támaszkodjon a korszerű többfeladatos, valós idejű programozási elvek megvalósítására a többmagos, akár többprocesszoros, „szerverszintű” hardverek képességeinek felhasználásával.
Természetes, hogy a cég idei szakmai rendezvényének mondanivalója is a PC-alapú ipari automatizálási alkalmazások köré szerveződött. Néhány mondatban összefoglaljuk az egyes előadások által érintett témaköröket.

beckhoff szakmai nap2

TwinCAT Connectivity: kiterjesztett kommunikációs alternatívák PC-alapon

Az előadás betekintést adott a TwinCAT-rendszer által nyújtott kiterjesztett kommunikációs lehetőségekbe. Mivel a kommuni-káció az IoT és az Ipar 4.0 egyik legfontosabb összetevője, az új „trendmeghatározó” koncepció részeként bemutatták a vertikális (PLC – HMI/MES/ERP) és felhőalapú protokollokat, valamint ezek előnyeit az automatizálásban. Bemutattak olyan megoldásokat is, ahol az előrejelző karbantartás, illetve gyártásoptimalizálás az összegyűjtött adatok valós idejű elemzésén alapul.

Az egyszerű mozgásvezérléstől a komplex CNC-megoldásokig

A résztvevők megismerhették a Beckhoff CNC-megoldásait, amelyekkel több tengely esetén interpolált pályamozgást lehet megvalósítani. Az előadó bemutatta a TwinCAT automatizálási szoftverben történő tengelykonfigurálást és paraméterezést, a DIN66025 szerinti NC-programozási nyelvet, valamint a három tengely interpolálására alkalmas NCI, és az akár 32 tengely interpolálását is lehetővé tevő CNC-szoftvercsomagok közti alapvető különbségeket.

beckhoff szakmai nap1

Robotkinematika TwinCAT3-mal

Az előadás ismertette a TwinCAT Motion Control szoftvercsomag egyik modulját, amellyel akár 4 tengelyes kinematikus transzformáció is megvalósítható egyetlen rendszeren belül. A kinematikus transzformációk segítségével akár olyan robotkarvezérlés (pl.: SCARA, DELTA, stb…) is kivitelezhető, amelyhez nincs szükség külön robotvezérlőre, illetve egyedi robotprogramozási nyelvre, mivel a kívánt mozgást akár G-kódos vagy PLC funkcióblokkok segítségével is programozni lehet.

Az ipari és a kollaboratív robotok közti különbség

A KUKA az ipari robotok fejlesztésének és alkalmazásának élenjáró vállalata. Ma már szinte az életünk részévé válnak az ipari robotoktól lényegesen különböző „kollaboratív robotok”. Az utóbbiak nem igénylik a munkazónájuk körülhatárolását, működésük alapvetően biztonságos, ezért akár „segítő kézként” az emberrel is közvetlenül együttműködhet. A KUKA Robotics Hungária Ipari Kft., értékesítési vezetője előadásában egy, az Ipar 4.0-koncepció jegyében készült megoldást is ismertetett.

beckhoff szakmai nap3

EtherCAT-aktualitások: I/O-újdonságok és az egykábeles EtherCAT P

Az előadás fő mondanivalója az egykábeles EtherCAT P technológia részletes ismertetése volt, de kitért a többfunkciós üzemmóddal rendelkező EK9300 típusú PROFINET, valamint az EK9160 IoT-buszcsatolóra is. Ez utóbbi segítségével lehetőség van a folyamat- és buszdiagnosztizálási adatok továbbítására közvetlenül a felhőbe.

Tóth Ferenc

Még több Beckhoff

Címkék: TwinCAT | EtherCAT