Skip to main content

Az NFC-technológia teszteszközeinek gyártó- és tudásközpontja lehet a National Instruments

Megjelent: 2016. március 04.

ni debrecen web2A National Instruments (NI) nagyjából 100 millió USD, azaz hozzávetőleg 30 milliárd forint értékben megszerzett technológiát szándékozik telepíteni debreceni leányvállalatához, az NI Hungary Kft.-hez. A fejlesztésnek köszönhetően a magyar cég olyan rendszerek fejlesztése és előállítása terén lehet úttörő, piacvezető beszállító, amelyek az NFC (Near Field Communication – kis hatótávolságú kommunikáció) vagy a vezeték nélküli töltésen alapuló technológiát tesztelik elektronikai gyártók számára. A világszínvonalú gyártási technológia például az okos kártyák és új típusú chipkártyák tesztelését is lehetővé teszi.


Az NI Hungary Kft.-nél az új technológia a tervek szerint 2017 év elejére már teljes kapacitásban működhet, és a fejlesztésnek köszönhetően az idén 15 éves fennállását ünneplő debreceni leányvállalat az NFC-technológián alapuló termékek teszt- és tudásközpontjává válhat.
A kis hatótávolságú kommunikáción alapuló eszközök használata világszerte – így például Magyarországon is – dinamikusan erősödik az utóbbi években. Jelenleg – többek között – okostelefonban, bankkártyában, in-telligens autókulcsban, biztonsági beléptető rendszerekben alkalmazzák. Az ilyen eszközök képesek egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel biztonságos módon adatokat közvetíteni, információkat cserélni. Az RF (rádiófrekvenciás) kommunikáción alapuló tranzakció során – a felhasználási területtől függően – személyi azonosítás, mobil fizetés vagy akár jegyvásárlás is végrehajtható. A kis hatótávú kommunikáció alkalmazási területeinek spektruma folyamatosan bővül, elsősorban azon területeken, ahol gyors és biztonságos adatátvitelre van szükség.
Egyre növekszik az olyan mobiltelefonok száma is, amelyeket vezeték nélkül lehet tölteni, vagy bankkártya módjára fizethetünk vele. Egyre több olyan intelligens autókulcs létezik, amely érintésmentesen teszi lehetővé mind az autó beindítását, mind az ajtó nyitását-zárását. Egyre több olyan „okos” kártyát használunk, amely a közigazgatásban vagy az egészségügyben könnyíti meg a személyazonosítást, az ügyintézést. Ezzel tehát az NI egy még nem elterjedt, de előremutató technológia fejlesztésében és gyártásában vállal szerepet, hogy minél szélesebb körben lehessen alkalmazni ezeket az eszközöket az emberek mindennapi életének megkönnyítésére.
Az új technológia tovább erősíti az NI azon széles tesztelési platformját, amely a vevők számára olyan megoldásokat ajánl, amelyek felgyorsítják termékeik piacra való bevezetését, továbbá csökkentik tesztelési költségeiket. Az NI Hungary Kft. a legmodernebb tesztelési lehetőséget nyújtja minden olyan – akár hazánkban, akár külföldön működő – elektronikai vállalat számára, amelyek ezt a jövőbe mutató technológiát alkalmazzák.
A debreceni leányvállalat az elmúlt 15 év során a régió igazi tudásközpontjává nőtte ki magát. A kutatás-fejlesztés, az oktatás és a pályázati együtt-működések területén kiemelkedően jó kapcsolatot épített ki Debrecen városával és a Debreceni Egyetemmel. Közel négymilliárd forint összköltségű beruházás eredményeként 2014-ben a cég használatba vette legújabb debreceni épületét, a laborokat is magában foglaló Science Parkot. Itt kapott helyet az úgynevezett nyitott laboratórium is, ahol az innovatív ötlettel pályázók oktatást, mérnöki segítséget, szoftvereket és eszközöket kapnak elképzeléseik megvalósításához, valamint egyedülálló lehetőségük nyílik a technológia szélesebb körű felhasználására, a legújabb, előremutató technológiát alkalmazó termékek tesztelésére és alkalmazására. A magas hozzáadott érték és a K+F-támogatás pedig élénkítő hatással van a város tudásalapú gazdaságfejlesztésére.

ni debrecen web1

Képünkön balról: Dr. Ábrahám László (az NI Hungary Kft. ügyvezetője), Dr. Papp László (Debrecen polgármestere) és Alex Davern (a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke)

A National Instrumentsről

A National Instruments 1976 óta támogatja a mérnököket és a tudósokat a világ legnagyobb mérnöki kihívásainak leküzdésében olyan hatékony és rugalmas technológiai megoldásokat kínálva, amelyek fokozzák a termelékenységet és felgyorsítják az innovációt. Az NI integrált hardver- és szoftverplatformjai segítségével a vállalat ügyfelei számos iparágban igyekeznek jobbá tenni világunkat a gyógyászattól az autógyártásig, a fogyasztói elektro-nikától a részecskefizikáig az élet minden technológiaigényes területén.

Az NI Magyarországon

A texasi székhelyű, világszerte 35 ezer vevőt kiszolgáló vállalat magyarországi története 2001-re nyúlik vissza. Ekkor hozta létre a cég Debrecenben az első USA-n kívüli telephelyét. Kezdetben a gyártás volt a fő cél, amely a mai napig is meghatározó, hisz a vállalatcsoport globális hardvergyártásának túlnyomó része itt történik. A vállalat idén már a tízmilliomodik termékét állította elő, és 2014-ben több, mint 160 milliárd forint árbevételt ért el. Az itt gyártott egy tonna elektronikai termék értéke körülbelül félmillió dollár, ami érzékelteti a vállalat munkatársai által teremtett hozzáadott értéket.
Itt működnek a vállalat olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központjai is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a vállalat a régió tudásközpontjává vált.
Budapesten található az NI Kelet-Európát kiszolgáló értékesítési és marketingközpontja, amely a debreceni csapattal szoros együttműködésben szintén több mint egy évtizede segíti a hazai mérnököket, kutatókat, oktatókat és diákokat munkájuk hatékonyságának fokozásában, és összesen még további 12 kelet-európai országot támogat.

(forrás: National Instruments sajtóközlemény)

Még több National Instruments