Skip to main content

Automatizálás és energia- menedzsment a gyakorlatban

Megjelent: 2016. március 03.

sb-controls4Harmadik éve szervez helyszíni bejárással egybekötött országos rendezvénysorozatot az SB-Controls Kft. Az idei év helyszíneit és egyben a bemutatni kívánt alkalmazásait egy közös „vezérgondolat”, az energiahatékonyság alapján választotta ki a cég.

 

 

Az SB-Controls Kft. ma már hagyományosnak mondható „vándor” rendezvénysorozata az elmúlt évben az épület- és infrastruktúra-automatizálást az üzemeltető és a szolgáltató szemével igyekezett vizsgálni. A cég az idén egy lépéssel mélyebbre merészkedik a témában, ugyanis a tervező és az üzemeltető befolyására és felelősségére fókuszál. Az előadások célja megmutatni, hogy egy-egy beruházási döntés milyen mértékben képes befolyásolni egy rendszer energia- és költséghatékony működését.
A szakmai nap egyik általános érdeklődésre számot tartó programpontja a bemutatott referenciaalkalmazást kivitelező és üzemeltető kollégák előadása, hiszen a résztvevők első kézből származó, információkban és tapasztalatokban gazdag ismertetőt hallgathatnak meg a helyszíni bejárás előtt. 2016-ban 7 állomással tartjuk meg körutunkat, ahol vendégeink személyesen is találkozhatnak a „dolgozó és energiahatékony” automatikákkal.

Automatizálás az ETO PARK-ban

A rendezvénysorozat nyitó helyszíne a győri ETO PARK lesz, ahol a korszerű épületautomatikai megoldások mellett helyet kapott a tudatos villamos energiagazdálkodás is több, mint 300 fogyasztásmérő képében. Az itt létrehozott összetett és költséghatékony rendszer kezelését megkönnyíti a VisionX-re alapuló megjelenítés.

sb-controls3

ETO Park Hotel

Szennyvíztisztító telep folyamatirányítási és energiamonitoring rendszere

A Soproni Vízmű Zrt. Vas megyei Üzemigazgatósága elsőként telepített büki szennyvíztisztító telepére üzemkész villamos felügyeleti rendszert. A mért fogyasztási adatok elemzésekor bebizonyosodott, hogy az évekre visszakövethető mérési adatok akár több százezer forintos megtakarítást is generálhatnak.

Szakközépiskola fűtési rendszerének rekonstrukciója a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által

A paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium fűtési rendszerének felújítása során egy korszerű épületautomatikai rendszerre tett szert. A hőközpontot és a hozzá tartozó négy hőfogadót Saia vezérlőegységekkel látták el, amelyek egy hálózatos SCADA-szoftverrel tartják a kapcsolatot.

sb-controls2

Az ESZI kazánháza

Hőszivattyús rendszer kiépítése az Ambient Hotelben

Az Ambient Hotel & AromaSPA**** hazánk első illat- és wellness szállodája nemcsak vendégei, hanem a környezet- és az energiahatékonyság iránt is elkötelezett. Jól mutatja ezt, hogy a fürdőrészleg medencéiből származó vizet másodlagos energiaforrásként igyekeznek felhasználni.

A REPtár épületautomatikai rendszere

A közel 60 000 m2 alapterületű szolnoki repülőmúzeum 2016 tavaszán nyitja kapuit. A REPtár nemcsak repüléstörténeti, hanem épületgépészeti és épületautomatikai szempontból is látványos, hiszen a múzeum csarnokszellőzéséért felelős szellőzőgépek már hőszivattyúval ellátva kerültek fel a tetőre.

sb-controls1

A REPtár épülete

A Kecskeméti Megyei kórház mérő-adatgyűjtő rendszere

A Bács-Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatókórháza a tavalyi évben jelentős lépéseket tett az energiahatékonyság növelése irányában. A 2015-ben lezárult GOP-pályázatnak köszönhetően a Nyíri úti kórház egy villamos mérő-adatgyűjtő rendszerrel ellenőrzi épületeinek villamosenergia-fogyasztását.

sb-controls4

Kapcsolószekrény a kecskeméti kórházban

Arzénmentesítés távfelügyelettel

A „Makó és Térsége” Ivóvízminőség-javító projekt keretében 17 tele-pülésen valósult meg az arzénmentesítés. A projekt során nemcsak az ivóvíz minősége javult, hanem a kiszolgáló műszaki létesítmények is megújultak, valamint egy távfelügyeleti rendszer is kiépült.

sb-controls5

Makói ivóvíztelep

 

Bízunk abban, hogy ezek a néhány soros ismertetők is elegendők az érdeklődés felkeltésére, és megkönnyítik a választást az idei SB-Controls roadshow állomásai közül. Egy-egy téma bizonyára ismerős lehetett az olvasónak, hiszen az elmúlt hónapokban némelyiket már részletesebben is bemutattuk a Magyar Elektronika hasábjain. Reméljük, hogy a szakmai előadásokon, valamint a helyszíni bejárások során bővebb információkkal is szolgálhatunk az érdeklődőknek az automatizálás és az energiamenedzsment gyakorlati vonatkozásairól.

Dudás Anita – SB-Controls Kft.

2092 Budakeszi, Kagyló utca 1-3.
Tel: +36 23 501170,
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.huwww.saia-pcd.com

Még több SB-Controls

Címkék: roadshow | épületautomatizálás | energiahatékonyság | energiamenedzsment