Skip to main content

Asprova...

Megjelent: 2015. április 22.

graphIT asprova 1abra

A graphIT Kft. újabb világszínvonalú ipari informatikai szoftver hazai forgalmazására vállalkozott. A cég sajtótájékoztatón ismertette a termelésütemezés világszerte számos vállalatnál alkalmazott eszközét, amely a gyártási erőforrások rugalmas kezelésével teszi azokat optimálisan kihasználha­tóvá, a vállalkozást pedig a vevők igényének pontos kielégítésével megbízható partnerré. A cikk a szoftver lehetőségei­ből ad ízelítőt.

 

a világ legelterjedtebb Lean termelésütemező rendszere Magyarországon

 

A gyártási hatékonyság kulcseleme a termelés megtervezése, azaz annak biztosítása, hogy a gyártási lépések a megfelelő sorrendben, időben és paraméterekkel (gépek, műszakok, dolgozók stb.) történjenek. Ez a termelésütemezés feladata.
A termelésütemezés felelős a napi termelés tervezéséért számos paramétert, az erőforrásokat, a műszakokat, a rendeléseket stb. figye­lembe véve. A legtöbb cégnél napjainkban is valamilyen táblázatkezelőt használnak a termelés tervezésére. Ennek a legnagyobb problémái a következők:

  • A termeléstervezés túl sok időt vesz igénybe. Jellemző, hogy a rendelkezésre álló információk alapján egy cég több szakterületi felelőse többórás megbeszéléseken igyekszik kitalálni, hogy mi legyen a gyártási program.

  • Nem lehet tudni, hogy a kapott eredmény mennyire optimális. Hiába a kemény munka, a táblázatkezelő nem ad felvilágosítást, hogy a kapott eredmény mennyire van közel az optimálishoz, és lehetne-e még további tartalékokat találni a rend­szerben.

  • Lokális optimumot kezel. A termeléstervezés sokszor részlegenként történik. Ez azt jelenti, hogy ha a termelési terv optimális lenne is egy rész­legre (pl. megmunkálás), ez közel sem jelenti a teljes cég szempontjából optimális megoldást.

Az Asprova termelésütemező rendszert Japánban fejlesztették ki. A helyi gyártási kultúrára alapozva a lean-gyártásra, az erőforrások hatékony kihasználására és a köztes készletek minimális szinten tartására fókuszál.

 

graphIT asprova 1abra

Az ütemezéshez szükséges folyamatadatok megadása Asprovában

 

Az Asprova működőképességének elemi feltétele az adatok feltöl­tése. A termelés ütemezésének bemenő adatai a rendelések, a gyártómű erőforrásait pedig a folyamat lépéseinek és paramétereinek adatai írják le. A termelésütemezés a felhasználói felületen megadható peremfeltételek alapján történik. Az Asprova legjellemzőbb „nézete” a számtalan párbeszédablak helyett a gyártásütemező szakemberek gondolkodásmódjához legközelebb álló táblázatos megjelenítés. Az adatok megadhatók ebben a könnyen áttekinthető táblázatos nézetben is, de tetszőleges adatforrásból is feltölthetők.

 

graphIT asprova 2 a abra

 Az ütemezés eredménye megrendelések és ...

 

graphIT asprova 2 b abra

... erőforrások szerinti nézetben

 

Ha a napi időjárás-előrejelzéshez szükséges matematikai modellen három napig dolgozik a számítógép, bele se fogjunk. Hasonlóan kényes a termelésütemező rendszer is a működési sebesség kérdésére. Az Asprova egyik nagy erőssége éppen az ütemezés sebessége: egy átlagos gyár ütemezését a hatékony adatkezelésnek köszönhetően másodpercek vagy percek alatt el lehet végezni, ami által értelmet kap az igények vagy az erőforrások váratlanul gyors változásakor történő „újratervezés”. A kapott eredmény jól áttekinthető nézetekben jelenik meg, az ütemezéshez szükséges idő a feladat bonyolultságával csak lineárisan nő.

 

graphIT asprova 3 abra

Átfutási idők az egyes rendelésekre és termékekre


A leggyakrabban használt nézet a megrendelések szerint rendezve jeleníti meg az adatokat. Ebben a nézetben látni lehet, hogy mely rendelések készíthetők el határidőre, és melyek azok, amelyek esetleg csúsznak. A másik fontos nézet az erőforrások szerinti megjelenítés. Erőforrásként definiálhatók a gépek, készülékek és akár a dolgozók is. Az erőforrásnézetben látható, hogy az egyes gépek mikor melyik rendelésen dolgoznak. Ezekben a nézetekben a feladatok kézzel is szerkeszthetők, egyszerű „húzd és ejtsd le” módszerrel át lehet helyezni egy rendelést egy adott erőforráson, és azonnal látszik, hogyan hat a módosítás a többi rendelésre.

 

graphIT asprova 4 abra

Raktárkészlet alakulása


Az Asprova a lean-alapelveket követve számos más nézetet is nyújt a folyamatok áttekintéséhez és fejlesztéséhez. Ezek egyik legfontosabbja a „lead time” nézet, ami az átfutási időket tartalmazza. Követhető a raktárkészletek alakulása is, amely alapinformáció a beszerzés számára, hogy az alapanyag a megfelelő időben a gyártás rendelkezésére álljon.
Az Asprova rugalmasságának köszönhetően alkalmas műszakonként, naponta vagy tetszőleges időtartamra történő ütemezésre. Az Asprova jól használható az árajánlat-készítés fázisában is a rendelkezésre álló kapacitás ellenőrzésére és foglalására. Rugalmas az Asprova abban az értelemben is, hogy nincs „kitüntetett iparág”, amelynek a gyártásütemezésére lenne „kitalálva”; alkalmazható mindenütt, ahol erőforrások optimális kihasználására van szükség.
Az Asprova gyorsan bevezethető. A termelésütemezés finomhangolásához nem szükséges programozni, a felhasználói felületről elérhető nagyszámú paraméterrel a legkomplexebb feladatok is megoldhatók.

 

graphIT Kft.
1027 Budapest, Medve u. 17.
Telefon: +36 1 436 9600
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.graphit.hu
www.asprova.hu

Még több graphIT

 

Címkék: Asprova | termelésütemezés | lean