Skip to main content

Altium Designer-15.1 – újdonságok

Megjelent: 2015. május 21.

HT Eurep bevezeto kepA nagy, komplex elektronikai termékeket fejlesztő-gyártó cégek esetén természetesnek vesszük, hogy színvonalas, erős szakmai támogatással kísért, komplex programot vásárolnak az elektronikai fejlesztés támogatására. Ezzel szemben, ha a cég termékeiben az elektronika csak kisebb részarányt képvisel, annak fejlesztésére gyakran kis létszámú, néha valóban csak „egyszemélyes” elektro­nikai fejlesztőcsapatot használ, amely viszont ismét csak erőteljes számítógépes fejlesztőeszköz-háttérrel lehet eredményes.

 

Korszerű elektronikát csak korszerű eszközökkel lehet fejleszteni. Régebben a tervezés leginkább munkaigényes – és informatikai eszközökkel is aránylag jól támogatható – munkafázisa a NyÁK-tervezés volt. Ezért a szakmai „közbeszéd” gyakran ma is NyÁK-tervező programokként emlegeti azokat a – valójában sokkal komplexebb – fejlesztőeszközöket, amelyek az elvi kapcsolási rajztól a szimuláción és a nagysebességű áramkörök speciális tervezési feladatain át a gyártóberendezések digitális vezérléséig végigkísérik egy-egy elektronikai gyártmány készítésének folyamatát. Ezen komplex eszközök egyike az Altium Designer is, amelynek a verziószáma az évszámból adódik, jelezve, hogy az új verziók nem csak és nem elsősorban „hibajavításról” szólnak. Rendszeres megjelenésük arra a folyamatos fejlesztésre utal, amellyel a cég egyre hatékonyabban használható és a fejlesztési folyamatot mind nagyobb arányban „lefedő” szolgáltatásokra képes változatokat bocsát a felhasználók rendelkezésére.
Az Altium Designer 15-ről, tehát a közismert fejlesztőszoftver „naprakész” állapotáról számolt be az Altium cég hazai képviseletét ellátó HT-Eurep Kft. bemutatója. Az ismertető rendezvények korábbi tapasztalata, hogy nem lehetséges a szoftverrel most ismerkedők és a már aktív felhasználók számára egyformán hasznos és követhető előadásokat tartani, a cég kettéválasztotta ezt a két érdeklődői csoportot, és az április 22-i rendezvényt – amelyre szerkesztőségünk is meghívást kapott – elsősorban az előbbi csoport érdeklődéséhez igazították.
Az előadásból az derült ki, hogy az idei verzió fejlesztésekor kitűzött célok középpontjában a produktivitás állt. Mivel az elektronikai fejlesztéstámogató szoftverek egytől egyig alkalmasak a specifikációjukban leírt feladatok végrehajtására, a különbségeket olyan „másodlagosnak” tűnő tulajdonságokban lehet felfedezni, hogy mennyire fokozzák a mérnöki munka hatékonyságát. Az elektronikai fejlesztőmérnök egyre inkább „megrendeléseket teljesít”, munkáját szigorú határidőknek és költséglimiteknek alávetve kell végeznie, ezért a munkáját is az iparszerű termelés olyan fogalmaival lehet minősíteni, mint a termelékenység. Az Altium Designer 15 újdonságain felismerhető a szándék ennek fokozására.

 

HT Eurep abra

Az Altium Designer 15.1 újdonságai
 • Pad- és via-könyvtárak

A padek és a viák kezelésének lehetőségeit bővíti, hogy ezek az elemek mostantól könyvtárakba rendezhetők és a tervezési folyamat követelményeinek megfelelően „újrahasznosíthatók”. Ezzel jelentős idő takarítható meg. 

• Nagysebességű jelvezetések tervezése

A nagysebességű áramkörök jellemzője, hogy a jelintegritás jelentősen függ a NyÁK-vezetőpályák kialakításától, a terjedési idők pontos „illeszkedése” pedig a vezetőszakaszok hosszától. Az új változat lényegesen egyszerűsíti és automatizálja a terjedési idők szerinti tervezési folyamatot.

 • Poligon alakú rézkitöltések precíz kezelése

A NyÁK-tervezés során gyakran kell összefüggő rézfelületeket kezelni. Ezek követése most minden eddiginél egyszerűbb: az elrendezés változásával „átlapolódó” poligon alakú felületek alakját, prioritásait, egymástól való függőségeit az új verzió már automatikusan kezeli.

 • Dokumentációs újdonság

Ma a különféle dokumentum-formátumok mindenki által univerzálisan használt, „hordozható” formátumát, a pdf-formátumot a legtermészetesebb módszerként használjuk a szövegek, rajzok, képek és táblázatok esetében. Ezt terjeszti ki a harmadik dimenzióra az Altium Designer 15.1-be már beépített 3D-pdf -formátum, amely a pdf-megjelenítőkben valóban „megforgatható” nézetből teszi megvizsgálhatóvá a térbeli objektumokat.

• A hajlékony és merev NyÁK-lemezek együttes tervezése

A „bikini coverlay”-funkció lehetővé teszi, hogy az egymással kapcsolatban álló hajkékony és merev NyÁK-darabokat egyaránt tartalmazó termékeket az anyag jellegének megfelelően, de mégis együtt lehessen kezelni.

 

A gyártó cég az újdonságok kipróbálására 30 napos, ingyenes lehetőséget kínál, amellyel technikai korlátozások nélkül ismerkedhet az érdeklődő.


Szerző: Tóth Ferenc

Még több HT-Eurep