Skip to main content

A Universal Robots bemutatója a müncheni Automatica szakvásáron

Megjelent: 2016. július 19.

UR-1abra leadA Universal Robots (UR), az együttműködő robotok (kooperatív robotok, ko-robotok) egyik vezető fejlesztője és gyártója az Universal Robots+ bevezetésével ad új lendületet az ipari automatizálási alkalmazásoknak – mint arról az idei müncheni Automatica Expo látogatói is meggyőződhettek.

 

A müncheni Automatica kiállításon mutatták be először a dán robotgyártó legújabb fejlesztését, a Universal Robots+ alkalmazást, amelyet az expó teljes ideje alatt két bemutatóhelyen is megtekinthettek az érdeklődő felhasználók és alkalmazásfejlesztők. A Universal Robots+ egy Plug & Play-alkalmazásokat ismertető, online bemutatóterem, amely a robotalkalmazások egyszerűsítésével segít az olyan vállalatoknak, amelyek már a kezdetektől lépéselőnyre szeretnének szert tenni a következő UR robotalkalmazás telepítésével. A Universal Robots+ -nál azonnal elérhető kiegészítők, robotkar-végeszközök és szoftveres megoldások választásával a forgalmazók és a felhasználók is nagy biztonsággal, kiszámíthatóan vezethetnek be alkalmazásokat, és a UR ko-robotok telepítési folyamatából az elgondolástól az üzembe helyezésig heteket, akár hónapokat is lefaraghatnak.
A Universal Robots+ (1. ábra) segítségével a vállalat egy saját ökoszisztémát hoz létre, amely lehetővé teszi a UR3, a UR5 és a UR10 együttműködő robotkarokra (ko-robotokra) készített alkalmazások fejlesztését és bemutatását. Az úgynevezett URCap-ek, azaz kiegészítő elemek, melyek kiterjesztik az UR-robotok képességeit, lehetnek egyedi hardverelemek, szoftver pluginek, vagy ezek kombinációi. A Universal Robots+ célja az, hogy rövidítse a cégek számára a megvalósítási időt, ugyanakkor növelje a felhasználói kényelmet, és minden érintett fél számára csökkentse a költségeket.

 

UR-1abra

1. ábra


„A Universal Robots+-szal olyan egyedülálló helyzetet hozunk létre, amellyel mindenki nyer: a fejlesztő közösség, a forgalmazó partnerek és a végfelhasználók is” – mondta Esben J. Østergaard, a Universal Robots mű-szaki vezérigazgatója és társalapítója. Ennek eszköze a +YOU, egy egyedi, ingyenes fejlesztői program (2. ábra), amely hatékony üzleti és támogató platformot nyújt az UR-robotalkalmazások fejlesztői ökoszisztémája számára. „A +YOU fejlesztői program résztvevői ingyenes támogatást kaphatnak a Universal Robots-tól az URCap-ek kidolgozásához. A Universal Robots+ bemutatótermében kiállított kiegészítő elemek integrálása után forgalmazó partnereinknek és végfelhasználóinknak nem kell költeniük az alkalmazások fejlesztésére és tesztelésére, hiszen azokat egyszerű Plug & Play-megoldásokként tudják telepíteni. A Universal Robots+ tehát könnyű hozzáférést jelent hatékony, már használatban is bizonyított és biztonságos automatizálási megoldásokhoz. Ezeket azokkal együttműködve emeljük a következő szintre, akik kulcsfontosságúak ezen a területen: a ma és holnap fejlesztőivel.”

 

UR-2abra

2. ábra

A fejlesztők és forgalmazók haszna

„A folyamat során, miután elfogadtuk a fejlesztők Universal Robots+-on belüli tervét, a helyi forgalmazókon keresztül robotokat bocsátunk a rendelkezésükre, melyekkel tesztelhetik és optimalizálhatják az elkészült UR Capeket. Kérés esetén a fejlesztők kedvezményes áron vásárolhatják meg a robotokat, amennyiben azokat az új, UR-al kapcsolatos elemek fejlesztésére és tesztelésére fogják használni” – folytatta Stefan Tøndering Stubgaard, a Universal Robots vállalati műszaki támogatásért felelős igazgatója.
Miután elkészül a prototípus, a fejlesztő elküldi a Universal Robotsnak vizsgálatra. „Mielőtt egy új termék a bemutatóterembe kerül, nekünk meg kell győződnünk a minőségéről” – magyarázta Tøndering Stubgaard – „Átfogó funkcionalitási ellenőrzésekkel teszteljük, hogy a URCap kivitelezése és működtetése valóban az elvártnak megfelelően egyszerű-e, valamint azt, hogy a termék teljesíti-e a Universal Robots minőségi követelményeit.”
Ezeken felül a Universal Robots hitelesíti is a fejlesztők által készített URCap-eket. Ehhez azonban a fejlesztőnek dokumentálnia kell, hogy az általa létrehozott megoldást már egy valós alkalmazás is használja, valamint hogy egy végfelhasználó is sikeresen működteti vagy működtette. Az így elkészült egységek bemutatása a Universal Robots+ virtuális kiállítótermében már nem kerül semmibe a fejlesztőknek. A Universal Robots ezzel egy professzionális fejlesztési láncot és üzleti platformot szolgáltat a tervezők számára, és ezzel megnyitja előttük a folyamatosan táguló globális ügyfélhálózatot. Az elkészült termékek és kiegészítők értékesítése továbbra is a Universal Robots meglévő forgalmazói partnerhálózatán keresztül történik. Ezzel a forgalmazók is haszonra tesznek szert a központi platform használatával, ahol egyszerre tudnak kimondottan olyan alkalmazásokat kínálni és elérni, amelyeket kifejezetten UR-robotokkal való használatra terveztek. A Universal Robots+ egy olyan, optimalizálást szem előtt tartó eszköztár, amely egyedi vásárlói igényekre készít optimális megoldásokat.

Az első elkészült URCap-ek

A fejlesztői közösség által először készített és a Universal Robots által elfogadott kiegészítőket az Automatica kiállításon, a Universal Robots+ indítóünnepségén is megtekinthették a látogatók. Az egyik ott bemutatott, új URCap egy képfeldolgozással irányított Pick & Place-megoldás, amely a Robotigtól, egy kanadai, rugalmas robotikai fogóeszközök és szenzorok gyártásával foglalkozó vállalattól származik. „Új kamera- és képfeldolgozó rendszerünk könnyen felszerelhető a UR-robotokra, amelyek akár öt percen belül is mehetnek a szerelőszalagra. Nincs szükség külső számítógépre ahhoz, hogy beállítsuk, programozzuk vagy működtessük a kamerát. Mindez a robot felhasználói felületén keresztül történik. Ennek az alkalmazásnak a kifejlesztésével sikerült megoldást találni arra a Universal Robots és a vásárlóink által támasztott igényre, amely egy bárki által felszerelhető kamera- és képfeldolgozó rendszer könnyebb és gyorsabb telepítését célozta meg” – magyarázta Samuel Bouchard, a Robotig vezérigazgatója.

Az új szoftver csökkenti a telepítési időt

A Universal Robots+ bemutatásával egy időben a Universal Robots kiadta a robotkarokat működtető szoftver új frissítését is. A 3.3 szoftverváltozat többek közt a Profinet IO-rendszert is tartalmazza. A Profinet-protokollokkal való kompatibilitás számtalan új telepítési és alkalmazási lehetőséget nyit meg a robotok előtt. „A Universal Robots+ platformot támogató frissítés kulcsfontosságú eleme az, hogy a szolgáltatók így olyan megoldásokkal tudnak előállni, amelyek tökéletesen igazodnak az UR szoftverhez.” – mondta Østergaard.
Eddig azt a szoftvert, amely lehetővé tette a kommunikációt a fejlesztői alkalmazások és az UR-robotkarok között, egy – viszonylag bonyolult – szkriptkód használatával lehetett telepíteni, amely a végfelhasználók többségének számára nemcsak időigényes, hanem nehéz feladat is volt. Mivel a 3.3. verzió részben nyílt forráskódú szoftverekből áll, a fejlesztők add-on-ként telepíthetik saját szoftvereiket. Ezzel jelentősen csökken a végfelhasználó telephelyén telepítésre fordítanó idő, ez pedig egyúttal az árat és a kockázatokat is mérsékli.

Elérhetőség

A Universal Robots+ és a +YOU-fórum már online elérhető angol nyelven. Az első URCap-ek pedig már megtekinthetők a Universal Robots+ bemutatótermében.

Belépés az Universal Robots+ közösségbe

A fejlesztőknek csupán néhány lépést kell megtenniük ahhoz, hogy az alkalmazásuk az Universal Robots+ bemutatótermébe jusson. A regisztráció ingyenesen elvégezhető a +YOU-közösség fórumán, továbbá a tervezők itt küldhetik be terveiket is. Ahhoz, hogy valaki a +YOU-közösség tagja legyen, a következő feltételeket kell teljesítenie: a jelentkezőnek egy vázlatot kell beküldenie, melyben részletezi, milyen kiegészítőt fejleszt. A következő URCap kategóriák közül lehet választani:

End-effektorok: a robotkarok végén lévő szerszámok és eszközök (end-of-arms-tools; EOAT, 3. ábra) minden típusa, mint például megfogók, erő- és nyomatékmérő szenzorok, csavarhúzók stb.

Kiegészítő elemek: az end-effektor kategóriába nem tartozó hardvertermékek (pl. kábelvezető, védőborítás, kommunikációs modul, látórendszer, HMI-panel stb.)

Szoftver: ezek lehetnek szoftver plug-inek, amelyeket a URCap szoftverfejlesztő készletével (SDK) fejlesztettek ki; esetleg PC-programok, amelyek például programozáshoz vagy a robotrendszerek szimulálásához alkalmazhatók, vagy UR-könyvtár plug-inek, amelyek olyan harmadik felek szoftvereihez készülnek, mint például a PLC-programozás.

 

UR-3abra

3. ábra

 

Ezenkívül a fejlesztőnek egy meglévő támogató szolgáltatással is rendelkeznie kell, amelynek válaszideje munkanapokon maximum 24 óra. A fejlesztőnek továbbá meg kell adnia egy weboldalt, valós kapcsolati adatokkal. 

Miután a Universal Robots ellenőrzi az elkészített URCap-et, a fejlesztők hozzáférést kapnak a +YOU online fórumhoz, ahol megoszthatják egymással ötleteiket, és kérdéseikre is választ kaphatnak. Továbbá, a közösség minden tagja igénybe veheti a belső vállalati fejlesztői támogatást, amely – amennyiben szükséges – segítséget nyújt a teljesen piackész termék kialakításában. Az URCap szoftverfejlesztő készlet ingyenesen letölthető.

 

 

A Universal Robotsról

A Universal Robots a robotika területén végzett sokéves kutatás eredménye. A vállalatot 2005-ben Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója két társával alapította a dániai Odensében. Céljuk az volt, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljon, és létrehozzanak egy olyan egyedi ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. A termékportfólió magában foglalja a UR3, UR5 és UR10 robotokat, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat jelentős növekedést mutatott a felhasználóbarát, együttműködő robotok területén, és immár világszerte több, mint 50 országban értékesít. Az UR-robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban. A bostoni Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában és Kínában. A Universal Robots világszerte több, mint 270 embert foglalkoztat.

További információ:
www.universal-robots.com

www.universal-robots.com/plus/

www.universal-robots.com/blog/

 

 

(forrás: Universal Robots sajtótájékoztató, 2016. június 21, München)

Még több Universal Robots

 

Címkék: együttműködő robot | ko-robot | +YOU | URCap