Skip to main content

A Raspberry Pi egy éve

Megjelent: 2015. február 24.

RS246-Raspberry Pi Model BTavaly ilyenkor elképzelni sem tudtuk volna, hogy egy bankkártya méretű számítógépet ilyen mértékű érdeklődés övez majd az oktatásban és – egyre inkább – az ipar világában is. A Raspberry Pi világméretű jelenséggé lépett elő az elmúlt időkben.

 

 

Előrelépés a beágyazott alkalmazások irányába

Egyre egyértelműbbé válik, hogy a Pi olyan technológia, amely kilép a megszokott keretek közül. Meggyőző ár/teljesítmény arányt nyújt, és még könnyen is használható – kezelése nem igényel mélyreható hardveres vagy szoftveres ismereteket. Létrehozásának első évében máris egymillió egységet adtunk el belőle, ezért igen nagy valószínűséggel állítható, hogy a Raspberry Pi Foundation ma a világ leggyorsabban növekvő technológiai „vállalata”.

Csatornák

Az RS Components (RS) két különböző csatornán értékesíti a Pi-számítógépet: az egész világról elérhető kereskedelmi honlapján, valamint a Raspberry Pi áruházon keresztül – az utóbbi inkább a fogyasztókat, hobbifelhasználókat és érdeklődőket célozza meg. Természetesen már a kezdetektől fogva tisztában voltunk vele, hogy a Pi oktatási eszközként is vonzó, hiszen segítségével a gyermekek már rendkívül fiatalon megtanulhatják a számítástechnika és a programozás alapjait. Emellett a Pi remek médiakezelési tulajdonságai (nagyfelbontású hang- és videolejátszó képessége) és hálózati kommunikáció lehetőségei miatt nem csupán az informatikában, de már más tantárgyak terén is felismerték hasznosságát.

RS292-RaspberryPi ModelA

Raspberry Pi Model A+

Beágyazott

Jóval nagyobb meglepetés volt azonban, hogy a Pi lassan, de biztosan az ipar világában is piacot követel magának: egyre nagyobb tiszteletet vív ki, megbízható és rendkívül költséghatékony beágyazott PC-ként tekintenek rá. Az RS számos megkeresést kap vállalkozóktól, akik korábban körülbelül 85 dollárért vásároltak 10-20 ezer egységnyi, kis formafaktorú, beágyazott PC-t, és most komolyan fontolgatják, hogy áttérnek a Raspberry Pi használatára, amely 35 dolláros árával egyértelműen komoly megtakarítást jelent. Természetesen némi mérnöki átalakításra szükség van, de tízezres nagyságrendű tételek esetén ezek az extra költségek rendkívül gyorsan amortizálódnak.

Alkalmazások

Fő üzleti csatornánk tapasztalata, hogy a Pi-termékcsalád tagjainak 60%-ánál ma hat darab vagy több az átlagos rendelési mennyiség. Ez arra utal, hogy ezeket a termékeket beágyazott PC-ként integrálják különböző alkalmazásokba, például információs és értékesítési pontokba, digitális hirdetőtáblákba és kommunikációs és kijelzői médiaszerverekbe. Ezt a trendet a Pi korai hónapjai során nem volt egyszerű felismerni, de a lelkes korai felhasználók közül sokan – bizonyára szakmai érdeklődésükből adódóan – térképezték fel a gép képességeit. A Pi-számítógépet támogató fejlesztők köre már ma is rendkívül népes, és egyértelmű, hogy ez a jelenség hosszú távon, vélhetően éveken át fenn fog maradni.

 

RS246-Raspberry Pi Model B

Raspberry Pi Model B+

Limitált széria

Eltelt egy év, ideje megünnepelni a Raspberry Pi első évfordulóját. Az RS ez alkalomból 1000 darab ingyenes ünnepi Raspberry Pi Model B számítógépet bocsát különböző oktatási intézmények, jótékonysági szervezetek és lelkes felhasználók rendelkezésére. A limitált szériába tartozó gépek exkluzív kék színben készültek, egyedi sorozatszámot nyomtak rájuk, illetve különleges bemutatódobozzal és kék felhasználói tokkal szállítják őket. Jár hozzájuk egy eredetiségi bizonyítvány is, amelyet Eben Upton, a Raspberry Pi Foundation ügyvezető igazgatója írt alá. A limitált szériás számítógépeket hagyományos módon nem értékesítjük, a legtöbbet fiatalokért és az oktatásért világszerte küzdő különböző jótékonysági szervezetek javára ajánljuk fel. Ezenfelül mostantól 2015 júniusáig a Raspberry Pi iránt érdeklődők különféle versenyeken vehetnek részt, amelyeken megnyerhetik a limitált szériás ünnepi modellek egyikét.

 

Az RS úgy véli, hogy ez a kezdeményezés teljes mértékben megfelel a Raspberry Pi szellemiségének – ami, reményeink szerint még hosszú éveken át virágozni fog  az oktatás, a kutatás és az ipari felhasználók műhelyeiben.

 

Szerző: Glenn Jarrett – termékmarketingért felelős nemzetközi igazgató – RS Components

 

RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 580 2262
Fax: +36 1 580 2264
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
hu.rs-online.com

Még több RS Components

 

Címkék: Raspberry | beágyazott vezérlés