Skip to main content

A Pollack Expo 2015 mérlege

Megjelent: 2015. március 17.

Pollack 2 kepKözel 120 kiállító, több, mint 70 szakmai előadás, 1200 látogató, egy városi díj és egy pollackos díjazott, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara két tagozata, két diákoknak, hallgatóknak szóló verseny, kétnapos állásbörze, érintésvédelmi bemutató, 14 médiamegjelenés, laborátadás és egy jó hangulatú fogadás kapcsolatépítéssel, szakmai egyeztetésekkel, baráti beszélgetésekkel – ez a kilencedik Pollack Expo rövid mérlege.

 

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara kilencedszer töltötte meg a Pécsi Expo Center termeit kiállítókkal, szolgáltatókkal, egyetemi oktatókkal, hallgatókkal és lelkes érdeklődőkkel, hogy bepillantást nyerhessenek a műszaki újdonságok világába.
Az országosan is jegyzett műszaki börze – a többi szakkiállításhoz hasonlóan – „megérezte” a válság hatásait, csökkent a kiállítók száma, de a szervezők mindent megtesznek azért, hogy fennmaradjon ez a rendezvény.
„Ez egy olyan hagyomány, amit nem szabad abbahagyni!” – fogal­mazta meg törekvéseik mottóját a főszervező Dr. Kvasznicza Zoltán dékánhelyettes. „A célunk ugyanis az, hogy hallgatóink találkozzanak a szakmai érdekességekkel, a régiós cégekkel, továbbá a régióból érkező látogatók is bepillantást nyerjenek a műszaki ismeretekbe, a technikai újdonságokba. Szeretnénk, ha minden ember látná és megértené, hogy miként működik mondjuk egy bevásárlóközpontban a technikai háttér, vagy hogy mit tudnak az intelligens házak.”

 

Pollack 1 kep


A szervező Műszaki és Informatikai Kar célkitűzése továbbá, hogy akár a kutatási fázisban lévő vagy fejlesztés alatt álló műszaki nóvumokat is megismerjék a szakmai érdeklődők. A várakozásnak megfelelően a legnagyobb érdeklődés Váradi Attila (Leica Geosystems Hungary Kft.) térszkennerrel kapcsolatos előadását kísérte. Az érdeklődők a kiállítás két napja alatt működés közben is láthatták ezt a forradalmian új eszközt, amelyet elsősorban a műemlékvédelem és a minőség-ellenőrzés területén tudnak felhasználni a szakemberek.  

 

Pollack 2 kep


A hallgatók körében a Telekom és T-System közös szervezésében megvalósult „Laptop Összeszerelési Verseny” keltette fel leginkább a látogatók és a médiák figyelmét, amelyen a pollackos hallgatók új országos időcsúcsot döntöttek. A legügyesebb hallgató 6 perc 15 másodperc alatt szerelt össze egy moduljaira szétszedett laptopot.  
A Pollack Expo másik kísérőrendezvénye, a C+D Automatika Kft. által szervezett érintésvédelmi bemutató szintén sok látogatót vonzott. Már az Expo nyitása előtt betelt a cég ütemterve az oktatóteremben, ahol kiscsoportos mérési gyakorlatokra lehetett jelentkezni.
A Baranya Megyei Mérnöki Kamara két tagozata is tartott kreditpontszerző tanfolyamot a Pollack Expo helyszínén, és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség is itt tartotta éves szakmai fórumát.
A Pollack Expo – mivel a szervezője az országban egyedülálló módon egy egyetemi kar – sok olyan specifikummal is rendelkezik, amely nem jellemző más szakkiállításokra. A szervezők időről időre igyekeznek az egyetem más egységeit is bemutatni. Ezúttal kiválóan sikerült a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bemutatkozása, ahol nem csupán a kutatóintézet működésével ismerkedhettek meg a kiállítók, hanem megkóstolhatták az intézet még honosítás előtt álló szőlőfajtáiból készült borkülönlegességeit is.   
A 2015-ös Pollack Expo sikerét azonban messze túl szeretné szárnyalni a Műszaki és Informatikai Kar a 2016-os, jubileumi expo megszervezésével, ahol a tervek szerint az eddig országosan működő szakkiállítást külföldi kiállítói és előadói részvétellel, nemzetközivé szeretnék kiterjeszteni.
A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara az olvasót is várja 2016. február 25-26-án a tizedik, jubileumi Pollack Expo látogatójaként.


www.pollackexpo.hu

Még több Pollack Expo

 

Címkék: Pécsi Tudományegyetem |

Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar