Skip to main content

A hazai vállalatok szerint a digitalizáció a jövőbeni versenyképesség kulcsa

Megjelent: 2016. június 13.

GKID Siemens digitalizacio sajto2-5-web2Tízből kilenc magyar cég számára versenyelőny a digitalizáció – derült ki a hazai közép- és nagyvállalatok körében végzett kutatásból. Az eredmények alapján egy, a vállalatok digitális felkészültségét összefoglaló Digitalizációs Index is készült.

 


Az energiaágazat, az egészségügy, a közlekedés, az ipari gyártás és az ingatlanfejlesztés területén végzett reprezentatív kutatásról számolt be a GKI Digital üzletága. A kutatást finanszírozó Siemens Zrt. értelmezése szerint a digitálizáció az üzleti környezet egészére hatással van – része az automatizálás, a folyamatok optimalizálása, valamint az adatok gyűjtése és elemzése is. Olyan összetett folyamat, melynek segítségével optimalizálható egy vállalat működésének szinte minden területe.
A közép- és nagyvállalatok 44%-a már öt évnél, 80%-uk pedig már két évnél régebben foglalkozik digitalizációhoz köthető fejlesztésekkel, melyre éves árbevételük átlag 2,7%-át költik.
A befektetések gyorsan megtérülnek. 10-ből 9 megkérdezett vezető lát valódi versenyelőnyt a digitalizációhoz köthető fejlesztésekben, 79% pedig további digitális fejlesztéseket is tervez a következő 1-3 évben. A hazai cégek jelentős része szerint a digitalizáció révén növekszik a működési megbízhatóság és a hatékonyság, valamint jobban nyomon követhetővé válnak a szervezeten belüli folyamatok.
„A kutatás célja, hogy felmérje a magyarországi vállalatok hozzá-állását a digitalizációhoz, és az azzal kapcsolatos tapasztalataikat, terveiket, véleményüket. A digitalizáció nemcsak jelentős fejlődési lehetőség a vállalatok számára, hanem kiemelt fontosságú az ország gazdaságának versenyképessége szempontjából is” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

GKID Siemens digitalizacio sajto2-5-web

A fejlesztések, előremutató beruházások fontosságát és az eredmények kézzel foghatóságát emelte ki Madar Norbert, a kutatást végző GKI Digital üzletágvezetője is: „[A digitalizációnak] a vállalat eredményességében is kimutatható hatása van, átláthatóbb és tervezhetőbb működést eredményez. A digitalizáció és a versenyképesség kapcsolatát a vállalati méret jelentősen meghatározza: míg a középvállalatok esetében 42% volt azok aránya, akik szerint a digitalizáció nagymértékű versenyelőnyt jelent, addig a nagyvállalatok esetében már 71%”.
A kutatás a közép- és nagyvállalatok „Digitalizációs Indexét” is meghatározta, melyből kiderül, jelenleg hol tartanak a hazai cégek a digitalizáció folyamatában. Az index értéke egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagban 3,5 lett.
„A felmérés szerint a hazai cégeknek van még hova fejlődniük a digitalizáció terén, ugyanakkor erős alapokról indulnak. A digitalizáció révén hatékonyabb, gyorsabb és rugalmasabb, egyben fenntarthatóbb működésre tehetnek szert. Ennek a fejlődésnek szeretnénk az élére állni, hiszen több, mint 125 éves magyarországi történelmünk során is mindig arra törekedtünk, hogy hozzájáruljunk az ország modernizációjához és versenyképességének növeléséhez” – mondta el zárszavában Dale A. Martin.

Siemens sajtóanyag alapján

Még több Siemens

Címkék: GKI digital | digitalizáció