Skip to main content

A Beckhoff az automatizálásban

Megjelent: 2016. május 05.

beckhoff cimlapsztori 1A Beckhoff anyavállalata 1980 óta, hazánkban képviselet szintjén 2005 óta, önálló leányvállalatként közel négy éve van jelen az automatizálási piacon. Perecz Tamás ügyvezető igazgatót az új automatizálási trendekről és ezen belül a Beckhoff – és hazai leányvállalata – szerepvállalásáról kérdeztük.

 

 

Perecz Tamással, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk


Magyar Elektronika:
A mai élvonalbeli iparral kapcsolatban talán a legtöbbet használt „hívó szó” az Ipar 4.0. Mit ad ez a Beckhoff számára? De a kérdés akár meg is fordítható: mit ad hozzá a Beckhoff az Ipar 4.0-koncepcióhoz?

Perecz Tamás: A Hans Beckhoff által 1980-ban alapított nemzetközi vállalatcsoport már több mint három évtizede az automatizálási piac meghatározó szereplője. Azóta a cég rohamos fejlődésen ment keresztül, és ennek része az is, hogy az Ipar 4.0 alapjait már 30 éve lefektette – sok évvel korábban, mint ahogy ez a fogalom közismertté vált. A cég konzorciumvezetőként többek között az Ipar 4.0 első nagyléptékű projektjét, a ScAut (Scientific Automation – tudományos automatizálás) projektet is képviseli. Az intelligens gyárak számára szükséges alapvető technológiákon kívül a jövőbe mutató innovációival is meghatározza az integrált ipar fejlődési trendjeit. Ennek még nagyobb hangsúlyt ad, hogy a Beckhoff 2016 áprilisában új műszaki központot nyitott meg a Szilícium-völgyben, az informatika és a csúcstechnológiai cégek „őshazájában” – egyebek közt például az Intel, az Apple és a Google közvetlen szomszédságában. Az új technológiai központ tovább erősíti a Beckhoff jelenlétét az informatikai és elektronikai fejlesztések fellegvárában.

beckhoff cimlapsztori 2

Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezetője

beckhoff cimlapsztori 1

A Beckhoff új, 2016 áprilisában megnyitott Szilícium-völgyi (Silicon Valley) műszaki központja

 

ME: A PC-kre sokan még ma is csak az otthoni vagy irodai informatika eszközeként gondolnak. A Beckhoff egyike azon cégeknek, akik ezt az egyoldalú szemléletet megváltoztatva, valósidejű ipari automatizálásra is használható, professzionális eszközzé tették a PC-t. Ebben „szoftveroldalról” a TwinCAT a legfontosabb eszközük. Milyen újdonságokra számíthatnak a felhasználók ezzel kapcsolatban?
PT: A TwinCAT a hagyományos vezérlési feladaton kívül támogatja az olyan alkalmazásokat is, mint a nagy adatmennyiségek kezelése (Big Data), az alakfelismerés, a gépállapot-felügyelet vagy a teljesítmény monitorozása – ezáltal fenntarthatóan növelve a termelés hatékonyságát. Az új integrált TwinCAT Scope segítségével például nagyon egyszerűen állíthatók össze mérőalkalmazások, még a Big Data-tartományban, nagy adatmennyiségek tárolása, mozgatása és feldolgozása esetén is. Mivel ez a szoftver támogatja a többprocesszoros feldolgozást, a különösen nagy adattömegek begyűjtésére és megjelenítésére is alkalmas. Az oszcilloszkóp-szoftver a TwinCAT-vezérlőarchitektúra szerves részét képezi, segítségével egyszerűen jeleníthetők meg jelgörbék.

 

Integrált ipar testközelből a Hannover Messe szakkiállításon:
Beckhoff-késztermékek az IoT és az Ipar 4.0 számára

A világ legrangosabb ipari szakkiállításainak egyike, a Hannover Messe 2016 ideális lehetőséget teremtett az Ipar 4.0 koncepció bemutatására, ahol az „Integrált ipar” megvalósulásához vezető folyamatokra is rávilágítanak, hogy kézzelfoghatóvá tegyék e jövőképet. A Beckhoff hannoveri szereplése összhangban volt az idei rendezvény „Discover Solutions (Megoldások felfedezése)” mottóval fémjelzett üzenetével, ezért a kiállítás számos pontján találkozhattunk az IoT és Ipar 4.0 elemeire összpontosító vállalattal. A Beckhoff 9-es csarnokbeli fő standján a kiterjesztett Ipar 4.0-paradigma rejtelmeibe tekinthettünk be. A cég több, mint 1000 m2-es kiállítóterületén bemutatták az alaptechnológiát és az okosgyárakhoz kapcsolódó késztermékeket. A „TwinCAT Analytics” segítségével a folyamatokhoz szinkronizáltan rögzíthetők az ipari adatok, ezek alapján pedig átfogó elemzések készíthetők. A „TwinCAT IoT” a felhőalapú kommunikációhoz rendszeresített protokollokat támogatja, emellett megkönnyíti az IoT-eszközök és a Szolgáltatások Internete (IoS – Internet of Services) közötti kapcsolatok konfigurálását. Mindezeken túl a Beckhoff legfrissebb újdonságai közül több: az EtherCAT P és a TwinCAT HMI, valamint az élvonalbeli méréstechnikai megoldásokat tartalmazó új EL3751 terminál is bemutatkozott az érdeklődőknek.

beckhoff cimlapsztori 4

A „TwinCAT Analytics” segítségével a Beckhoff kielégíti az okosgyárak közvetlen összeköttetés mellett és utólagosan végzett állapotelemzés, az előrejelző karbantartás, az alakfelismerés, a gépoptimalizálás és a hosszú idejű archiválás követelményeit

 

Ipar 4.0 a Beckhoff-tól a Hannover Messe szakkiállítás négy helyszínén

A „Discover Solutions” mottó jegyében a Beckhoff nem kevesebb, mint négy helyszínen állította ki idén az „Integrált ipar” világához kapcsolódó konkrét megoldásait. A 9-es csarnokbeli standján az analitikát, a nagy adatmennyiségek („Big Data”) kezelését és az IoT-eszközök közötti kommunikációt támogató termékeit élőben mutatta be a vállalat.

Az „it’s OWL” technológiai hálózat standján, a 16-os csarnokban a Beckhoff a „Tudományos automatizálás (Scientific Automation)” és a rendkívül gyors automatizálás („eXtreme Fast Automation”) jelen állapotáról adott tájékoztatást. Mindkét téma a német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által támogatott, élvonalbeli kutatási projekt.
A 7-es csarnokban a Beckhoff által kifejlesztett XTS (eXtended Transport System) lineáris szállítórendszer megoldásra építve az SAP, a Beckhoff és további technológiai szereplők egy közös, élő kiállítás keretében szemléltették a gyártási folyamatok és a vállalati adminisztrációs munkafolyamatok közötti szoros kölcsönhatást. Az SAP-szoftver és az XTS közötti közvetlen kommunikációs csatorna szabványos átviteli eljárásokon alapul.
A Beckhoff – mint a Microsoft aranyfokozatú partnere – a 7-es csarnokban a Microsoft standján is bemutatta új IoT-termékeit, amelyek segítségével egyszerű és biztonságos kapcsolatot lehet kialakítani az automatizálási és terepi szint, valamint az Azure™ felhő között.

Az „Integrált ipar” testközelből: Ipar 4.0 fórum

A Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikájára épülő összes alkalmazás lényegéből fakadóan már most összhangban áll az Ipar 4.0 paradigmában megfogalmazottakkal. A vállalat új, kifejezetten az IoT és az Ipar 4.0 fogalomkörébe tartozó termékeivel még hatékonyabban aknázhatók ki az ebben rejlő lehetőségek. A vezérléstechnikai elemek alapján előállítható, teljes folyamatvezérlési térkép segítségével könnyen felmérhetők a különféle gépek és rendszerek, az Ipar 4.0 keretében megfogalmazott számos funkció pedig egyetlen gombnyomással elérhető. Mindezeket a Beckhoff különféle új termékei nélkül nem lehetett volna megvalósítani. A „TwinCAT Analytics”-eszköztár az előrejelző karbantartás és gépoptimalizálás kidolgozásához nyújt stabil hátteret.

beckhoff cimlapsztori 5

A sokrétű, folyamatokkal összehangolt adatrögzítéssel az új „TwinCAT Analytics” eszköztár a gépekkel és a gyártással kapcsolatos információk gördülékeny elemzését teszi lehetővé, közvetlen kapcsolat és utólagos feldolgozás esetén egyaránt

 

Folyamatokhoz kapcsolódó, teljes körű adatgyűjtés és elemzés – „TwinCAT Analytics”

Az okosgyárak számos új követelményt támasztanak a közvetlen összeköttetéssel és utólagosan végzett állapotelemzés, előrejelző karbantartás, alakfelismerés, gépoptimalizálás és hosszú idejű archiválás tekintetében. Mindezek érdekében a lehető leghosszabb ideig folyamatokhoz hangolt, megszakítatlan adatgyűjtést kell megvalósítani. A Beckhoff pontosan ezért fejlesztette ki a „TwinCAT Analytics” eszköztárat. A folyamatok adatai a felhasználó által igényelt módon érhetők el, akár helyi, akár felhőalapú tárolással, egyedi vállalati hálózaton belül vagy nyilvános felhőn keresztül.

Gyors és szabványos felhőalapú kommunikáció – „TwinCAT IoT”

A Beckhoff új, “TwinCAT IoT” szoftvere támogatja a felhőalapú kommunikációhoz rendszeresített protokollokat és okoseszközök számára központi üzenetek küldését („push” művelet). A gyorsan és könnyen konfigurálható “TwinCAT IoT” a folyamatadatok átvitelét számos különféle, széles körben használt kommunikációs protokollal (például AMPQ, MQTT vagy OPC UA) képes végrehajtani, emellett nyilvános felhők, illetve helyi rendszerek speciális adatainak és kommunikációs szolgáltatásainak felmérésére szolgáló, sokrétű funkciókkal is rendelkezik.

 

ME: A Beckhoff – mint arra az előbb is utalt – „teljes mellszélességgel” támogatja a „digitális gyárak” megvalósításra alkalmas Ipar 4.0-koncepciót. Ennek egyik alappillére a CNC-technológia. Mivel járul hozzá a Beckhoff ennek a szakterületnek a fejlődéséhez?

PT: A PC-alapú CNC-technológia hatalmas ugrás az Ipar 4.0 felé, ami lehetővé teszi a szerszámgépek dinamikus és moduláris fejlesztését. Ez annak köszönhető, hogy a Big Data, az internet- vagy felhőszolgáltatások könnyen elérhetők, mivel az ezekhez szükséges interfészek eleve a rendszerbe vannak integrálva. Az internet- és felhőalapú szolgáltatások új üzleti lehetőségeket teremtenek például a diagnosztika és a folyamatoptimalizálás, vagy akár új üzleti és szolgáltatói modellek formájában. A PC-alapú vezérlésnek köszönhetően mind az automatizálási, mind a CNC-feladatok kivitelezésére elegendő mindössze egyetlen hardver- és szoftverplatform, az EtherCAT. Ez a rendkívül hatékony és nagy sebességű ipari Ethernet-technológiai szabvány alkalmas arra, hogy a gyártásban résztvevő eszközök közötti kommunikáció hordozója legyen.

beckhoff cimlapsztori 3

A TwinCAT 3 Scope akár több processzormag felhasználásával is képes a begyűjtött jeleket ábrázolni. Minden diagramhoz külön-külön, egyedileg hozzárendelhető egy-egy mag erőforrása

 

ME: Milyen eszközökkel ápolják partnerkapcsolataikat, hogyan juttatják el hozzájuk az új szakmai információkat?
PT: A magyar iroda megalakulása óta minden évben részt vettünk az Ipar Napjai kiállításon, de formabontó módon idén először nem leszünk ott. Tavaly ősszel nagy sikert aratott az első alkalommal megszervezett Beckhoff Technology Day konferencia, ahol az érdeklődők első kézből értesülhettek a PC-alapú automatizálás aktuális trendjeiről, illetve gyakorlati előadások keretében betekintést nyerhettek több Beckhoff-technológiát szemléltető megoldás használatába. Mivel úgy találtuk, hogy egy ilyen rendezvényen sokkal hatékonyabban sikerült átadni az információt az érdeklődőknek, úgy döntöttünk, hogy idén inkább több ügyfélközpontú rendezvényt szervezünk.
Ezek egyike lesz a Beckhoff Szakmai Napok eseménysorozat, amelyet 2016. június 7-9. között rendezünk az ország több pontján – Budapesten kívül Miskolcon és Veszprémben is (a programot lásd keretes írásunkban – A szerk. megj.). A rendezvény elsősorban a Beckhoff-technológiákban már jártas szakemberek érdeklődésére számít, de természetesen szívesen látunk mindenkit, aki tájékozódni kíván a programban szereplő témákról. Az egész napos, ingyenes esemény egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők a Beckhoff legfrissebb újdonságairól értesüljenek.
A Beckhoff-technológiákon kívül egy vendégelőadással is igyekszünk érdekes ipari automatizálási témával szolgálni: a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjének előadásából az ipari és a kollaboratív robotok közti különbségeket is megismerhetik az érdeklődők.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel pedig az idén már másodszor rendezzük meg 2016. szeptember 29-én az általánosabb témaköröket felölelő Technology Day konferenciát is.

 

Beckhoff Szakmai Napok: PC-alapú automatizálás – az Ipar 4.0 technológiai alappillére


2016. június 7., Miskolc • június 8., Budapest • június 9., Veszprém

Az ország három ipari centrumában megrendezendő szakmai rendezvénysorozat egész napos, ingyenes esemény, amely egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők értesüljenek a Beckhoff legfrissebb újdonságairól. A szakmai napokon megismerhetik a TwinCAT 3 automatizálási szoftver lehetőségeit az IoT-és az Ipar 4.0-koncepciók gyors és hatékony megvalósításához, betekintést nyerhetnek a PLC- és robotvezérlés zökkenőmentes integrálásába, megtudhatják, hogyan alkalmazható a PC-alapú CNC-technológia a nagy pontosságú CNC-alkalmazások megvalósítására, áttekinthetik a legújabb I/O-fejlesztéseket – beleértve a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengető EtherCAT P-technológiát –, a kiállítótérben működés közben is megtekinthetnek néhány Beckhoff technológiát szemléltető bemutató alkalmazást, találkozhatnak a Beckhoff magyarországi csapatával, valamint a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjével.
Az eseménysorozat elsősorban a Beckhoff-technológiákat már ismerő szakembereket célozza meg, de természetesen minden, a programban szereplő témák iránt érdeklődőt szívesen látunk.

Jelentkezés

Regisztrálni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-1-501-9940 telefonszámon lehet, ahol a Beckhoff munkatársai örömmel válaszolnak felmerülő kérdéséire is! A rendezvényről bővebb információ a cég weboldalán olvasható: www.beckhoff.hu

Egyúttal figyelmükbe ajánljuk a 2016. szeptember 29-én immár második alkalommal megrendezendő, általánosabb témaköröket felölelő Technology Day konferenciát is.

 

ME:A fejlett technológiákkal foglalkozó vállalatok szakemberigényük kielégítésében nagyrészt a műszaki felsőoktatásra számítanak. Részt vesznek-e ezenkívül is valamilyen formában az oktatási intézmények életében?
PT: Természetesen, hiszen a színvonalas mérnökképzés cégünknek is elemi érdeke. Többek között támogattuk a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) által idén, 2016. március 23-25. között a Debrecenben megszervezett XXII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt. Az első három helyen végzett csapat és felkészítő tanáraik egy 3 napos képzésen vehetnek részt budapesti oktatóközpontunkban. A nyertes csapatoknak felajánlott CP6707-es Panel PC-vel is igyekeztünk hozzájárulni ahhoz, hogy a PC-alapú automatizálással már egyetemi tanulmányaik alatt megismerkedhessenek a jövő mérnökei. Megemlítem még, hogy részt vettünk több szakmai napon is, amelyet a felsőoktatási intézmények a diplomaszerzés előtt álló hallgatók számára szerveztek. A támogatás további formájaként kiemelem a BME Solar Boat Team csapatot is, amely egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajó tervezését és építését tűzte ki célul, hogy első magyar csapatként részt vegyen a Dutch Solar Challenge Világbajnokságon Hollandiában és a Solar 1 Races versenyeken Monte-Carlóban.

ME:Köszönöm a beszélgetést.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6., tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.beckhoff.hu


Még több BECKHOFF

Címkék: gyártásautomatizálás | TwinCAT | IPAR 4.0