Skip to main content

30 éves a VIPA

Megjelent: 2015. június 15.

VIPA 52015. április 1-jén ünnepelte az automatizálási specia­lista VIPA 30 éves fennállá­sát. A németországi Herzogenaurachban székelő újító cég többek közt a világ második számú S7-kompatibilis vezérlőcsalád gyártójaként ismeretes.

 

 

 

Az ünnepségen a cégközpont csak úgy nyüzsgött a világ minden tájáról érkező ügyfelektől, beszállítóktól, alkalmazottaktól és vendégektől. A cég jubileumát több, mint hétszáz megjelent köszöntötte.
A VIPA ügyviteléért eddig felelős cégalapító Wolfgang Seel átadta a stafétabotot az új vezetőségnek és Bob Linkenbach személyében az új ügyvezetőnek. Ez a mozzanat értékelhető a 2012 óta anyakonszernként funkcionáló YASKAWA Europe GmbH cégbe vetett bizalmaként is. A YASKAWA Europe többségi tulajdonosa a VIPA-nak, és az európai részleg maga is része a világszerte közismert japán YASKAWA Electric konszernnek, amely vezető szerepet tölt be a haj­tástechnika, az automatizálás és a robottechnológia terén.

 

VIPA 2

Wolfgang Seel (balra) és az új cégvezető, Bob Linkenbach  (VIPA Gesellschaft für Visualisierung und Prozessautomatisierung mbH)

30 éves sikertörténet

Wolfgang Seel 1985. április 1-jén alapította meg a céget, német nevén: VIPA Gesellschaft für Visualisierung und Prozessautomati­si­erung mbH bejegyzéssel. A kis kezdő vállalkozásból nagy cég lett, amely ma már a YASKAWA Europe csoport szerves része, amely széles termékpalettával rendelkezik minden automatizálási feladat ellátására, és több, mint 60 országban van jelen telephellyel és partnerekkel.
„Minden az S5-ös világ kiegészítésére szánt hardver- és szoftverkomponensek fejlesztésével indult“ – utal a kezdetekre Wolfgang Seel cégalapító a herzogenaurachi ünnepi összejövetelen, és hozzáteszi: „Ide tartozott az első Siemens inrack PC is.“ Azonban már néhány évvel később elhagyta a cég az S5-ös világ berkeit, és létrehozta az első saját S7-kompatibilis PLC-rendszerét 200V néven, amelyet röviddel később a 300V- és a 100V-rendszer követett. Miután a VIPA Erlangen-Tennenlohe területén többször is telephely-változtatásra kényszerült, hogy ki tudja elégíteni a növekvő műszaki és személyzeti helyigényt, az ezredfordulón átköltözött a megfelelő elhelyezést kínáló mai központba, Herzogenaurachba.
A VIPA történetének egyik döntő éve 2004 volt, amikor is bemutatták az első CPU-t, amely már a VIPA leányvállalata – a Profi­chip – által kifejlesztett SPEED7-tech­nológiát is magában hordozta. Akkoriban addig még nem ismert feldolgozási sebességet értek el, ami újnak számított az S7 világban. Ez a technológia, amely az évek során tovább finomult, már minden VIPA PLC-rendszer alapját képezi.
A 2012-es év újabb mérföldkő a VIPA történetében. Ekkor írták alá a YASKAWA Europe GmbH többségi tulajdonrészéről született megállapodást. Az azóta eltelt két év folyamán már kirajzolódott, hogy a két cég együttműködése mindkettőjük számára termékenynek bizonyult. A 2014 évi SPS-kiál­lításon bemutatták az első közösen kifejlesztett vezérlőt, a SLIO-CPU iMC7-t. Nincsen más olyan vállalat, amely a kezelői szinttől a vezérlésen át a frekvenciaváltókig, szervo­hajtá­sokig és robotokig terjedő termékskálát ilyen szélességben lenne képes lefedni.

Vezetőségi változás

A VIPA céges jubileumával egy időben a cégvezetésben is változás történt. Wolfgang Seel kilépett a VIPA GmbH cégvezetéséből, és átadta az irányítást a következő generációnak. Tanácsadóként azonban ezután is a VIPA-vezetőség rendelkezésére áll majd, valamint a VIPA leányvállalata, a Profichip élén fog cégvezetőként tevékenykedni.
A Profi­chip a VIPA GmbH szakmai igényeinek kielégítésére tervezett széles ASIC-palettával házon belüli kutatási és fejlesz­tési kapacitással támogatja a kontrollerek fejlesztését. A jubileumi rendezvényen azt is bejelentették, hogy a YASKAWA és a VIPA új fejlesztőgárdát is létrehoz, amelynek feladata a VIPA és YASKAWA szinergiájának további termékekre kiterjedő megvalósítása lesz.

A YASKAWA-cégcsoportról

A YASKAWA Electric konszernt 1915-ben alapították. A cég az idén ünnepli 100 éves évfordulóját, és évente több, mint 1,8 millió frekvenciaváltót, 800 ezer szervomotort és 22 ezer robotot gyárt. A konszern világ­szerte 14 600 alkalmazottat foglalkoztat.
Magyarországon a VIPA-portfóliót az osztrák VIPA Elektronik-Systeme GmbH forgalmazza. A cég Bécsben székel, és az ottani raktárkészlettel szolgálja ki a magyar piacot.

 

VIPA 5

A VIPA székház éjszakai kék és zöld megvilágításban

Merre tovább, VIPA?

A VIPA az elkövetkezendő időszakban további új fejlesztésekkel áll elő. Ezek egyike az innovatív mérnöki-programozói SPEED7-Studio platform, amely jelenleg bétateszt fázisban van, és ősztől a cég azt válogatott ügyfelei rendelkezésére bocsátja. Ez a termék a jövőben projekttervezők és felhasználók számára egyaránt átfogó megoldást és megvalósítási lehetőséget kínál a PLC, a mozgásvezérlés és a robottechnológia terén.
További kiemelt téma még: az iMC7 CPU-rendszer bevezetése, amely már közvetlen mozgásvezérlési funkciók megvalósítását is lehetővé teszi.

 

VIPA 3

Benyomások a 30 éves jubileumi ünnepségről Herzogenaurachban

Aktuális információk és további részletek

a VIPA cégtörténetével kapcsolatban:
www.facebook.com/vipa.gmbh
www.facebook.com/pages/VIPA-Elektronik-Systeme-GmbH

 


A Siemens és az S7 a Siemens AG márkaneve – A szerk. megj. 

 

 

martinzchling

Kapcsolat: 
Ing. Martin Zöchling 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat: 
Allwinger Judit 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

Forgalmazó: 
VIPA Elektronik-Systeme GmbH 
Hietzinger Kai 85 / 1.OG 1130 Wien 
Tel.: +43 1 895 93 63-0 
Fax: +43 1 895 93 63-50 
www.vipa.at

Még több VIPA

 

Címkék: SPEED7