Skip to main content

A Rohde & Schwarz új oszcilloszkópja: RTO2000

Megjelent: 2016. március 04.

RTO2000 smallKiváló műszaki jellemzők, kivételes mérési funkciók, a frekvencia- és időtartomány párhuzamos kezelése

Az elektronikai fejlesztőknek gyorsan, sikeresen kell elvégezniük összetett mérési feladatokat, amihez hatékony, sokrétű és könnyen kezelhető laboratóriumi oszcilloszkóp szükséges. A Rohde & Schwarz új, R&S®RTO2000 típusú műszere mindezt megadja számukra.

 

A Rohde & Schwarz piacra dobta az R&S®RTO2000 típusú oszcilloszkópot, amely a legkompaktabb kivitelű a kombinált idő- és frekvenciatartománybeli alkalmazásokat kínáló berendezések között. Alkalmas például összetett, beágyazott rendszerek vizsgálata során annak elemzésére, hogy az egyes részegységek – például a tápegységek, a processzoralrendszer vagy az érzékelőfo-kozatok – milyen módon hatnak egymásra. Az R&S®RTO2000 segítségével egyedülálló módon jeleníthetők meg az idő- és frekvenciatartománybeli, a protokoll- és a logikai mérések eredményei közötti összefüggések.

RTO2000 47879 05a

Az analóg bemeneti csatornák jelei egyszerre tekinthetők meg az idő- és frekvenciatartományban, sőt, ha szükséges, spektrogramon („vízesés-diagramon”) is. A frekvenciatartománybeli elemzések még hatékonyabban végezhetők el néhány új funkció, például a csúcsértéklista megjelenítése, a csúcsértéktartó detektor, illetve a logaritmikus ábrázolás segítségével.
A szintén újdonságot jelentő, ún. zónás triggerelés segítségével az idő- és frekvenciatartományban grafikusan elkülöníthetők az események. A felhasználó tetszőleges jelalakon akár nyolc tetszőleges zónát is beállíthat. Triggeresemény lehet, ha egy jel vagy metszi, vagy ellenkezőleg, ha nem metszi egy megadott zóna határait. Ennek segítségével különösen könnyen fedhetők fel a spektrális zavarok EMI-hibakeresés során, vagy különíthetők el egy tárolóeszköz olvasási és írási ciklusai az időtartományban.
Kategóriájában ez az első oszcilloszkóp, melynek memóriamérete 2 milliárd mintáig bővíthető. Ennek jelentősége különösen az előzménykezelési funkció esetében mutatkozik meg, mellyel korábban befogott jelszakaszok tekinthetők meg bármikor; szinkronizálási időbélyegei segítségével pedig időbeli összefüggések állapíthatók meg. Az összes elmentett jelszakasz utólag visszajátszható és elemezhető, többek között nagyítási, mérési, matematikai és spektrumelemző funkciókkal. Az ASIC-ben megvalósított jelfeldolgozás és intelligens memóriakezelés segítségével hosszú impulzus- és protokoll-jelsorozatok is könnyedén kezelhetők az oszcilloszkóppal.
Az új R&S®RTO2000 oszcilloszkóp műszaki jellemzői is átlagon felüliek. Nagyfelbontású (HD-) üzemmódjában a függőleges felbontás akár 16 bitesre is növelhető, aminek köszönhetően az apró jelrészletek is láthatóvá válnak. Ebben a működési módban a műszer az AD-áta-lakítást követően konfigurálható aluláte-resztő szűrést végez. Triggerfeltételek még a legkisebb részletekre is beállíthatók.
Az R&S®RTO2000 másodpercenként egymillió jelszakaszt feldolgozó képességével új minőségi fokozatot képvisel a kategóriájában. A felhasználó gyorsan észlelheti vele a szórtan jelentkező jelhibákat is. Az R&S®RTO2000 még akkor is gyors jelfeldolgozásra képes, ha a működés közben a hisztogram- és amplitúdómaszk-funkciók be vannak kapcsolva.
Az R&S®RTO2000 oszcilloszkóp optimalizált felhasználói felületén keresztül igen egyszerűen kezelhető. Az összetett érintésvezérlő mozdulatokat is érzékelni képes, nagy fényerejű, 12,1” képátlójú kapacitív érintőképernyője és színekkel kódolt kezelőszervei segítségével bármilyen feladathoz könnyedén beállítható. A felhasználó jelalakok megjelenítését „testre szabhatja” a „SmartGrid” funkcióval. A fontosabb mérő- és kezelőelemek egy külön eszközsoron is megjelennek, az eredmények és műszerbeállítások pedig egyetlen gombnyomással dokumentálhatók. Az összes rendelkezésre álló alkalmazás – például szinkronizálási és dekódolási funkciók, megfelelőségi- és jelintegritási vizsgálatok, I/Q-analízis, sőt, akár egyedi felhasználói fejlesztőeszközök is – közvetlenül elérhetők az ún. „alkalmazási pilótaülésből” (application cockpit).
Az R&S®RTO2000 típusú oszcilloszkóp már megrendelhető a Rohde & Schwarztól két- vagy négycsatornás kivitelben, 600 MHz-es, 1 GHz-es, 2 GHz-es, 3 GHz-es vagy 4 GHz-es sávszélességű változatban egyaránt.

A Rohde & Schwarz oszcilloszkópjairól további információkat a www.scope-of-the-art.com weblapon találhatnak az érdeklődők.


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz

Címkék: oszcilloszkóp | RTO sorozat