Skip to main content

Színezze ki munkafolyamatait... adjon hangot gépeinek

Megjelent: 2020. május 14.

ifm lid

A gépeket kezelő vagy karbantartó személyzet számára alapvetően fontos, hogy az adott gép állapotáról és az esetlegesen fellépő üzemzavarról azonnal értesüljön. Ezen információk továbbítását gyakran különböző fény- és hangjelzéseket kibocsátó fényoszlopok segítségével valósítják meg. Az eddig megszokott moduláris kialakítás helyett az ifm electronic egy kompakt, szabadon programozható és RGB LED-technológiát alkalmazó fényoszlopot fejlesztett ki, amelyet a felhasználó az adott alkalmazásnak megfelelően be tud állítani.

 

A gyárakban lévő gépek, berendezések és szállítószalagok pillanatnyi állapotáról legegyszerűbben különböző fény- és hangjelzésekkel lehet tájékoztatni a közelben lévő kezelő, illetve karbantartó személyzetet. Ezt a feladatot szinte minden esetben fényoszloppal valósítják meg, amelyet az adott feladat igényeinek megfelelően különböző színű búrákból, talprészből, zárókupakból és különbőző elektronikai részekből kellett összeállítani. Nemcsak az összeszerelés folyamata időigényes, hanem a megfelelő komponensek összeválogatása és megrendelése is. Ráadásul egyetlen hiányzó alkatrész esetén már működésképtelen lehet a fényoszlop. Az ifm electronic a könnyű szerelhetőséget, egyszerű üzembe helyezést és univerzális használatot figyelembe véve fejlesztette ki kompakt, szabadon programozható fényoszlopcsaládját (1. ábra).

 

ifm

1. ábra  Rugalmasan konfigurálható fényoszlop


Széles körű alkalmazhatóság

A fényoszlopok az Ipar 4.0 igényeinek megfelelően IO-Link interfésszel rendelkeznek, amely a vezérelhetőség mellett, lehetővé teszi számos funkció könnyű és gyors beállítását. A termékcsaládban digitális bemenettel és programozó nyomógombbal rendelkező típusok is megtalálhatók, így ha szükséges, a vezérlés és beállítás akár IO-Link nélkül is elvégezhető. Ennek köszönhetően az eszközök a korábban használt hagyományos fényoszlopokhoz hasonlóan a megfelelő bemenetre adott tápfeszültség segítségével is működtethetők.

 

Egyszerű szerelés

A fényoszlopok a rögzítéshez szükséges talppal és csavarokkal együtt kerülnek leszállításra, aminek köszönhetően a felhasználó a csomag kibontása után azonnal fel tudja szerelni őket a kívánt helyre. A magasabb, 90 fokban elforgatható szerelőlábbal rendelkező típusok vízszintes és függőleges felületre egyaránt rögzíthetők, valamint a magasabb kialakításnak köszönhetően nehezen látható helyeken is alkalmazhatók. Ezenkívül a fényoszlop a külön megvásárolható rögzítési tartozékok segítségével tartócsövekre is felszerelhető.

 

Működési módok

Az RGB LED-technológia a rendkívül hosszú élettartam mellett lehetővé teszi az öt szegmens színének és világítási módjának burkolatok és működtető elektronikák cseréje nélküli módosítását. Ebből adódóan az adott alkalmazás igényeinek megfelelő beállítás és üzembe helyezés néhány perc alatt elvégezhető a hagyományos fényoszlopok időigényes összeszerelési folyamatával ellentétben. Ráadásul a három kiválasztható működési mód – be/kikapcsolási, RGB és analóg – sokkal szélesebb körű alkalmazhatóságot tesz lehetővé.
A be/kikapcsolási módnál az egyes szegmensek és a sziréna az előre meghatározott paramétereknek megfelelően jeleznek a digitális bemeneteikre kapcsolt tápfeszültségnél. RGB mód esetén a színek, szegmensek, világítás módja, valamint a hangminták bitkombinációk segítségével kapcsolhatók tetszőlegesen. Mindkét üzemmódban nyolc szín (piros, zöld, narancssárga, kék, lila, türkiz, fehér, sárga) és hét vílágítási mód (tartós, lassan/közepesen/gyorsan villogó, lassan/közepesen/gyorsan felvillanó) közül lehet választani. A szirénával rendelkező típusoknál 8 különböző hangjelzés állítható be. Analóg üzemmód esetén kölünböző folyamatértékek változását (2. ábra), például tartályok töltési szintjét lehet vizualizálni IO-Link-kommunikáció segítségével. A megjelenítés 9-féle stílusban lehetséges.

 

ifm2

2. ábra  Folyamatértékek vizualizálása


A fényjelzések még erős külső fénynél is nagyon jól láthatók a különleges, szabadalommal védett búrakialakításnak köszönhetően, amely nagy kontrasztot biztosít a LED-fényfoltja és a külső háttér között.
A jóláthatóságot biztosítja a lámpatest sima felülete is, mivel a por és víz nehezebben tapad meg a felületén. Minden fémrész, mint például csavarok, csatlakozók a műanyag burkolat alatt helyezkednek el, ezért a fényoszlopok alkalmasak lehetnek élelmiszeripari és orvosi, valamint gyógyszeripari vagy vegyipari területen való használatra.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm