Skip to main content

Szerverszobák és elektromos helyiségek klímájának felmérése

Megjelent: 2021. december 07.

Testo lidA megfelelő klímarendszer beállítása nem csupán az olyan helyiségekben fontos, ahol emberek tartózkodnak. Egy elektromos kapcsolóhelyiség, vagy egy szerverszoba optimális klímabeállítása és az ehhez szükséges felmérés ugyanúgy elengedhetetlen. Ezen mérési igényekhez azonos műszer az ideális.

 

A felhasználó ilyen esetben alkalmazhat több egyszerűbb célműszert, vagy egy komplex vizsgálatok elvégzésére alkalmas multifunkciós műszert is. Ilyen célra kínál tökéletes választást a testo 400 multifunkciós légtechnikai eszköz. A testo 400 műszer beépített differenciálnyomás-mérő szenzorján felül különböző kábeles és vezetéknélküli érzékelővel is képes együtt dolgozni. Így egyetlen műszerrel lehetséges akár a hőmérséklet, páratartalom, CO- és CO2-koncentráció, fénymennyiség és légsebesség értékeinek a mérése.

 

Testo 1

CO2 mérése a testo 400 mérőműszer és érzékelők segítségével

 


Vagyis a testo 400 műszerrel egy szerverszoba klímarendszerének megfelelő működése könnyedén felmérhető. A testo 400 a praktikus IAQ (Indoor Air Quality) szenzor segítségével képes a (száraz) levegő-hőmérséklet, a páratartalom, a széndioxid-koncentráció és az atmoszférikus nyomás együttes mérésére. Az érzékelőből kábeles és vezetéknélküli (Bluetooth-os) kivitel egyaránt elérhető, így akár egy becsukott szekrényen belüli értékek is néhány órás mérés formájában mérhetővé válnak. Ezenfelül lehetőség nyílik a testo 400 műszerhez nagy pontosságú páratartalom- és nagy pontosságú hőmérsékletmérő érzékelők csatlakoztatására is. Természetesen, a műszer képes fogadni analóg (K típusú) szenzorokat is, így például merülő/beszúró-, levegő-, vagy felületi hőmérsékletmérő érzékelőket is, illetve a testo 805i infra hőmérsékletmérőt is. Glóbuszszondával pedig a sugárzó hő mérése lehetséges.

 

Testo 2

Sugárzó hő mérése glóbuszszondával

 

 

A testo 400 széles érzékelőkínálattal rendelkezik légsebességmérés szempontjából is. Megtalálhatók a kínálatban a 100 mm-es átmérőjű kivitelek, amelyekkel egy tölcsérkészlet segítségével mérhetők a kisebb átmérőjű anemosztátok teljes térfogatáram-értékei. Emellett megtalálhatóak a hődrótos kivitelek, a 16 mm-es szárnykerekes kivitelek, illetve a nagy pontosságot kínáló turbulenciafok-szonda és hőgömbös szonda is az irányfüggetlen légsebesség méréséhez. Ezen szenzorok is rögzíthetők a 4 „emeletes” mérőállványra, amely hosszabb méréseknél ideális. Nagy méretű anemosztátok mérésénél egy további lehetőség a testo 420 zsákos térfogatáram-mérő műszer szinkronizálása.

 

Testo 3

Zsákos térfogatáram-mérő műszer anemosztátok méréséhez

 

Amennyiben olyan helyiségben történik a mérés, ahol emberek is dolgoznak a gépek mellett, úgy érdemes a műszerhez csatlakoztatni a vezetékes lux (fénymennyiség)-mérőt és igény esetén a szénmonoxidmérő szenzort is. A műszer továbbá szinkronizálható differenciálnyomás-mérő műszerrel és nagy (max. 50 bar) és finom vákuumnyomás-mérő műszerekkel is a klímarendszer hatékonyságának ellenőrzése végett. Amennyiben hosszabb távú mérések (12–72 órás) végzése a cél, úgy a műszert ki lehet egészíteni egy ún. testo IAQ box-szal is. Ebben az esetben a testo 400 műszert nem kell a helyszínen hagyni, csupán a mérés beállításához, indításához és kimentéséhez szükséges. A testo IAQ box a hozzá csatlakoztatott szenzorok előre beállított időközönként történő adatgyűjtését tudja végezni, így akár 72 órás adatgyűjtésre is alkalmas.
Ezen képességeknek köszönhetően a testo 400 egy rendkívül professzionális és hatékony megoldás az elektromos helyiségek klímájának felmérésére. A mért értéket a műszer archiválja, és ezekből digitális jegyzőkönyvek készíthetők akár a helyszínen, akár számítógépen.

 

A részletekért kattintson ide

 

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.
1139 Budapest, Röppentyű u. 53.
Tel.: +36 1 237 1747
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.testo.hu