Skip to main content

Szenzorok a tökéletes felületért – robotikai automatizálás a csiszolástechnikában

Megjelent: 2018. november 29.

onrobot automatica2018 lidÁltalában az ipari feldolgozási folyamat egyik utolsó fázisa a munkadarabok csiszolása és simítása, ami nagymértékben hozzájárul az értékteremtéshez, hiszen ez a folyamat alapvetően befolyásolja a végtermék kinézetét és ennek eredményeképpen annak piaci sikerében is kulcsfontosságú szerepet játszik.

 

 

 

Azonban a kívánt polírozású felszínt nem olyan egyszerű elérni, mert minden anyag és felület máshogy reagál a megmunkálásra. Emiatt a csiszoló vagy simító folyamatnak is igazodnia kell a változó körülményekhez, különös tekintettel az érzékenységre és reakcióképességre. Hétköznapi értelemben ezek a képességek inkább az emberi kéz végezte munkával azonosíthatók és nem pedig a hagyományos ipari robotokkal, a felületek megmunkálása gyakran még ma is manuálisan történik. Mindez azt jelenti, hogy számos gyártóipari vállalat számára ez a folyamat a rendkívül költségigényes kategóriába tartozik.
Emellett a polírozás a dolgozók körében sem a legnépszerűbb feladat, sőt általában a legtöbben „piszkos munkának” tartják. A folyamat sok porral jár, a por belélegzésének kitett alkalmazott pedig nem csak kellemetlenül érzi magát, de még egészsége is károsodhat a megfelelő védőintézkedések hiányában. A védőfelszerelés pedig egy újabb jelentős kiadási tényező a vállalat számára.

 

A polírozás automatizálása nagy érzékenységű, könnyűsúlyú robot kiegészítőkkel

Ami első látásra úgy tűnhet, mint egy, a korunkra jellemző mindennapi technikai dilemma, az valójában egy rendkívül nehezen megoldható feladat. A haptikus erő/nyomatékérzékelők képesek a könnyűsúlyú robotok felé továbbítani az érintés érzését, és így közelebb hozza a robotokat ahhoz a funkcióhoz, amit egy emberi kéz képes ellátni. Ezzel a kiterjedt érzékeléssel a robotkar a legkisebb rá gyakorolt erőt és esetleges ellenállást is felismeri, valamint valós időben reagál is ezekre. A polírozási folyamat teljesen automatizálhatóvá válik, és egyúttal teljesen egységessé is tehető.
A dán OnRobot egyike azon vállalatoknak, akik ilyen érzékelőket fejlesztenek ki. A cég IP67 védettségű HEX-E és HEX-H szenzorai számára a csiszolás közben felmerülő por semmilyen problémát sem okoz. Ezeknél a kimondottan érzékeny szenzoroknál az OnRobot nem csak magát az érzékelő hardverét biztosítja (ami a Universal Robots, KUKA és ABB robotokkal is kompatibilis), hanem egy mindenre kiterjedő szoftvercsomagot is. Ebben a csomagban számos előre programozott sztenderd ipari alkalmazás található, beleértve a polírozó és csiszoló alkalmazásokat is. Ez azt jelenti, hogy a rendszer integrálásához mindössze 15 perc szükséges. Ezekkel az új automatizációs képességekkel és intuitív, jól megtervezett működésükkel a robotgyártó cég tapasztalatai szerint a vállalatok robotrendszerenként akár évi 100 000 eurónyi többletbevételre is számíthatnak.

 

onrobot automatica2018 1 450

 

A polírozási folyamat robotikai automatizálása nem elméleti koncepció és nem is a távoli jövőről szól. A technológiát jelenleg számos vállalat alkalmazza világszerte. Ezeknek a vállalatoknak szembe kell nézniük a globális versenypiac, az emelkedő munkabérek, a fizikai fáradtság és monoton munka nyomásával, valamint a vásárlói oldal felől érkező egyre szigorúbbá váló minőségi követelmények tényezőivel. A tapintás érzékelésével ellátott robot kiegészítőket alkalmazó vállalatok nagy lépést tesznek a jövő felé, miközben a rövid időtartamú és egyszerű telepítési folyamatnak köszönhetően gazdaságosak tudnak maradni a jelenben.

 

A csiszolással járó gyártási folyamatok hazai ipari környezetekben is automatizálhatók

„Magyarországon a polírozást főképp a bútoriparban, vagy alumíniumprofilú gyártási folyamatokhoz, öntvények megmunkálásához használják.” – mondta el Balázs István, az OnRobot kelet-közép-európai régiójának alkalmazásmérnöke. A repetitív, egészségtelen környezetben végzendő munkafeladatok automatizálhatók a szenzorok segítségével. Az OnRobot HEX-E és HEX-H szenzortípusait különböző súlyú terhelésekre, különböző alkalmazásokra fejlesztették ki.

 

onrobot automatica2018 2 450

 

„A legkockázatosabb körülmény ezekkel a munkákkal kapcsolatban az egészségtelen munkakörnyezet, illetve rizikót jelent az is, hogy a kézi megmunkálás során nem lesznek egyformák a termékek. A kollaboratív robot kiegészítők abban segíthetnek, hogy a munkavállalóknak nem kell monoton, egészségtelen környezetben dolgozni, kreatívabb munkát végezhetnek, ha a robot átveszi a korábbi feladataikat. Másrészt pedig az OnRobot szenzorral a cégek biztosítani tudják a termelés minőségének stabilitását. Emellett az is nyilvánvaló, hogy a befektetés megtérülési ideje általában nincs teljes egy év, azaz kevesebb, mint a termékekre vállalt általános garancia.” – fejtette ki Balázs István.

 

Forrás: az OnRobot sajtóanyaga