Skip to main content

Szelepérzékelők új generációja

Megjelent: 2018. szeptember 24.

ifm lidA szelepek széles körben alkalmazott csővezeték-szerelvények, amelyek a technológiai folyamatok során felhasznált folyadékokat és gázokat szállító rendszerek zárására, nyitására vagy szabályozására szolgálnak. Elterjedt használatukból adódóan számos méretű, formájú, működésű és kialakítású szelep található a piacon. Az automatizált folyamatoknál elengedhetetlen a szelepek központi vezérlése és azok aktuális állapotának ellenőrzése. A számos eltérő szelepkialakításnak és a különböző beépítési környezetnek köszönhetően az univerzálisan használható és zord környezeti hatásoknak is ellenálló szelepérzékelők gyártása alapvető szükségletté vált. Az ifm electronic mindezek figyelembevételével fejlesztette ki könnyen beépíthető, kevés karbantartást igénylő és megbízható működést biztosító szelepcsaládját.

 

Szelepekkel minden olyan helyen találkozhatunk, ahol valamilyen folyadék, gáz, illetve levegő adagolásáról, vagy akár vezérléséről van szó. Működésüket tekintve ezek lehetnek egyszerű kivitelű kézi működtetésű tolózárak, golyóscsapok vagy összetettebb szerkezetű elektromos-, illetve pneumatikus hajtású szelepek. Felépítésüktől és működtetésüktől függetlenül a szelepcsappantyú állásának folyamatos felügyelete elengedhetetlen a berendezés megfelelő és zavartalan működéséhez. Ez különösen fontos nagy területen elhelyezkedő sok szelepet alkalmazó üzemek esetében, mivel a központilag vezérelt szelepek aktuális állapotáról csak a szelepeken elhelyezett érzékelők szolgáltatnak információt. Jelenleg még mindig számos beavatkozó elemre mechanikus kapcsolókat vagy kapcsoló bütykökkel kombinált közelítéskapcsolókat szerelnek a szelepek adott helyzetének ellenőrzéséhez. Ezen megoldások esetében a mechanikai szerelési ráfordítás mellett a környezeti hatásokra való nagyfokú érzékenység a kialakítás hátránya. Ráadásul a nedves környezetben, tisztítási folyamatok során vagy a nagy hőmérséklet-ingadozás esetén lecsapódó pára korrodálhatja a fém alkatrészeket, ezzel bizonytalanná téve a visszajelzést. A mechanikus kapcsolók folyamatos tisztítást igényelnek, mivel a lerakodó szennyeződés is problémát okozhat azok működésében. Az ifm electronic szelepérzékelő termékcsaládját úgy fejlesztette ki, hogy azok kevés karbantartás mellett még a legkülönfélébb környezeti hatások és körülmények között is megbízhatóan működjenek.

 

MVQ101 15 gr fbg

1. ábra Smart szelepérzékelő

 

Szelepérzékelő rendszer

Az ifm electronic 1992-ben alkotta meg a ma is jól ismert szelepérzékelő rendszerét, ami a hajtástengelyre rögzíthető kódtárcsából és a szenzorházra szerelhető érzékelőből áll. A két egymás fölött elhelyezett szenzorfelülettel rendelkező kettős induktív érzékelő figyeli a kódtárcsa különböző magasságában és szögpozíciójában elhelyezett fémes részeket. A szelepcsappantyú nyitott vagy zárt állapota az alapján dönthető el, hogy a kettős induktív érzékelő alsó vagy felső érzékelője ad kapcsoló jelet. A kialakítás legfőbb előnye, hogy működése rendkívül egyszerű, teljesen kopásmentes és megbízható. A környezeti porral, a felületen megtapadó szennyeződésekkel, illetve higiéniás területeken a megfelelő IP védettséggel rendelkező típusok a különböző tisztítási folyamatokkal szemben is ellenállók, továbbá rezgés- és ütésállók. Az egyszerű kialakításból adódóan a szelepérzékelő rendszerek viszonylag kis önsúllyal rendelkeznek, így közvetlenül, egyéb mechanikai kiegészítő elemek nélkül felszerelhetők a szelepekre.
Az ifm electronic szelepérzékelőit és kódtárcsáit a különböző iparágak elvárásainak és az ott előforduló környezeti körülmények figyelembevételével alakította ki, ezzel biztosítva a hosszú távú és megbízható működést. Ennek köszönhetően a szelepérzékelők ellenállnak az élelmiszeripari területen alkalmazott gőzsugaras tisztításnak, valamint működésüket nem befolyásolják a felületükön lévő víz és lerakodó szennyeződések sem, így a szenzorok a vízkezelés területén és a papíriparban is kitűnően alkalmazhatók. Rezgés- és ütésálló kialakításuknak köszönhetően mobil munkagépekbe is beépíthetők, továbbá a vegyipar számára speciális ATEX minősítéssel rendelkező típusok is megtalálhatók a termékkínálatban.

 

Pneumatikus szelepek pozíció-ellenőrzése

Pneumatikus szelepek pozíciójának ellenőrzése egyszerűen megvalósítható a kettős induktív érzékelő és a kódtárcsa segítségével, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy azok a szelepeken lévő szabványos kiosztású és méretű furatokba rögzíthetők legyenek.
A gyors és egyszerű szerelést segíti a kétféle kialakítású kódtárcsa is, amelyek közül az egyik típuson a pozíciójelző fém ellendarabok egymáshoz képest 90°-os szöggel elforgatva helyezkednek el, míg a másik típus esetén ez a szög az adott alkalmazásnak megfelelően szabadon állítható. A helyes beállítás ellenőrzését szolgálja a kódtárcsa tetején elhelyezett sárga színű pozíciójelző elem.

 

APP F 0502 KM gr fbg

2. ábra Pneumatikus hajtású szelepek végállásainak felügyelete

 

Smart szelepérzékelő

A legújabb Smart szelepérzékelőnél (1.ábra) egy házban került elhelyezésre a kódtárcsa és az érzékelő is. Az érzékelő könnyen és pontosan beállítható az adott alkalmazásnak megfelelően az LR Device szoftver segítségével vagy a szenzor tetején található induktív elven működő betanító gomb segítségével. A végállások és a kapcsolási tartományok nagysága egyedileg beállíthatók (2. ábra), sőt lehetőség van egy harmadik kapcsolási pont betanítására is, amely háromjáratú szelepeknél vagy szivattyúk kikapcsolásakor fellépő nyomáslökések elkerülésére is használható. IO-Linken keresztül a szelep pozíciójának pontos szögelfordulási értéke is kiolvasható. Az érzékelő tömítésfelügyelettel is rendelkezik, amely a zárt állapot megváltozásának kimutatását jelenti az esetleges tömítés kopásánál vagy feltapadásánál.

 

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

Még több ifm electronic