Skip to main content

Sűrítettlevegő-mérés DN8–DN250-ig

Megjelent: 2022. november 28.

ifm lidA sűrített levegő az egyik legelterjedtebb energiahordozó, szinte minden ipari szegmensben megtalálható. Sokan olcsó energiahordozónak gondolják abból adódóan, hogy levegő vesz körül minket, de ennek éppen az ellenkezője igaz.

  

 

A szükséges levegőmennyiség és nyomás biztosítása, valamint az adott felhasználási igényeknek megfelelő mennyiségű levegő tárolása igen költséges. A költséghatékony energiafelhasználás érdekében a berendezések levegőfogyasztását folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a szivárgásból vagy meghibásodásból eredő többletlevegő-fogyasztások azonnal felismerhetők legyenek.
A sűrített levegő az iparban a legszélesebb körben használt energiahordozó, amelyet számos technológiai folyamatban használnak vezérlésre, mozgatásra vagy meghajtásra. Robbanásveszélyes területeken is előszeretettel alkalmazzák. Annak ellenére, hogy a levegő mindenki számára ingyenesen rendelkezésre álló nyersanyag, a sűrített levegő előállítása mégis nagyon költséges folyamat, ezért energiahatékony felhasználására egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A költséghatékony felhasználás fenntartásának vagy lehetséges továbbnövelésének érdekében folyamatosan tisztában kell lenni az egyes gépek adott munkafázisaihoz tartozó sűrített levegő fogyasztásának pontos értékével. Ennek megvalósítására kínál tökéletes megoldást az ifm electronic termékpalettáján megtalálható különböző méretű, kalorimetrikus mérési elven működő sűrített levegő áramlásérzékelője. A széles termékválasztéknak köszönhetően a különböző csőátmérők sem jelentenek problémát, mivel a termékpalettán DN8-tól DN250-ig terjedő tartományban minden szokványos méretű folyamatcsatlakozással rendelkező precíz inline érzékelő megtalálható.

 

 SDG350, SDG550, SDG750, SDG850

1. ábra SDG sűrítettlevegő-fogyasztásmérő

 

All-in-one érzékelő

A kisebb méretű SD érzékelőkhöz hasonlóan már a nagyobb méretű SDG sűrítettlevegő-mérők (1. ábra) is rendelkeznek beépített nyomás- és hőmérséklet-érzékelőkkel. Ennek köszönhetően a felhasználó rögtön négy folyamatértéket láthat egy pillantással, amellyel bővebb információt kaphat berendezésének energiahatékonyságáról. A folyamatértékek vezérlés vagy adatgyűjtés céljából digitális formában továbbíthatóak a beépített IO-link interfésznek köszönhetően, valamint megjeleníthetők a készüléken lévő TFT kijelzőn. Ehhez négy különböző, egyidejűleg beállítható grafikai elrendezés áll rendelkezésre.

 

Energiahatékonyság növelése

Az áramlásérzékelők pontosságának köszönhetően a szivárgások (2. ábra) hamar felismerhetők és időben megszüntethetők, ezzel jelentősen növelve az energiahatékonyságot és az energiaköltség-megtakarítást. Ráadásul a nagy ismétlési pontosság lehetővé teszi az egyes gyártósorok sűrítettlevegő-költségének kiszámítását, ezzel biztosítva a termékek gyártási költségének optimalizálását.

 

sdg350 grafik01

2. ábra Szivárgásfelügyelet

  

Üzemi nyomásfelügyelet

A beépített nyomásérzékelővel rendelkező sűrítettlevegő-érzékelővel az áramlással egyidejűleg a rendszer üzemi nyomása, valamint a nyomásesés is felügyelhető az elszennyeződött szűrőberendezésekben. Az optimálisnál kisebb nyomáson dolgozó aktuátorok esetében csökken a terhelési fordulatszám, amely magával vonja a termelékenység csökkenését is. A nagyobb nyomás nem a termelékenységet, hanem az alkatrészek kopását növeli, ezért az ideális nyomás (3. ábra) fenntartása rendkívül kritikus az alkatrészek élettartamának és a termelés hatékonyságának szempontjából.

 

sdg350 grafik02

3. ábra Üzemi nyomás

  

Kisebb költségráfordítás

A beépített nyomás- és hőmérséklet-érzékelőknek köszönhetően nemcsak az érzékelők költsége takarítható meg, hanem csökkenthető a telepítési és karbantartási költség és idő is.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef952f