Skip to main content

STMicroelectronics: optikai közelségérzékelő

Megjelent: 2014. november 14.

STM-közelségérzékelőAz STMicroelectronics (STM) új, nagy pontosságú távolságérzékelő modullal jelentkezett. Az eszköz működési elve a fényimpulzus terjedési idejének mérésén alapul a cég szabadalmaztatott FlightSense™ technológiájával.

Lényegesen pontosabban mér, mint más közelség/távolság érzékelők, amelyek a kibocsátott „mérőfény” reflektált hányadának csak az intenzitását érzékelik. A futási idő mérésével viszont valódi távolságmérés valósítható meg. A FlightSense™-technológiának tehát jelentősek az előnyei a hagyományos infravörös szenzorokkal szemben: nagyobb távolságokat mérhet, és független a céltárgy reflexiós tényezőjétől. Nagy mérési gyakoriságával a mozgásban levő tárgyak pozíciómérését is lehetővé teszi, és a fogyasztása is alacsony. A VL6180X-modul a FlightSense™-közelségérzékelő mellett egy környezetifény-érzékelőt (ALS – Ambient Light Sensor) is tartalmaz. A műszerben számos kreatív alkalmazás lehetősége rejlik a mobil eszközökben és játékvezérlőkben, de egyes ipari készülékek pontosabb változatainak elkészítésére is lehetőséget ad. Egy már működő alkalmazási példa az LG G3 okostelefonja, amelynek fényképező kamerájának autofókuszát vezérli az STM-eszköz.
A VL6180X-modul 4,8×2,8×1,0 mm-es tokban foglal helyet, amely 100 mm-es (vagy kedvező körülmények között azt meg is haladó) távolságok mérésére alkalmas. A modul I2C-interfésszel kommunikál a hoszttal, és a távolság, valamint a környezetifény-adatokon kívül két általános célú digitális I/O (GPIO) csatlakozási pontot is kezel, amellyel például küszöbérték-érzékelőként is működtethető.

www.st.com/proximitysensor