Skip to main content

STMicroelectronics: Bluetooth hálózati processzor

Megjelent: 2015. február 20.

A Bluetooth-kommunikációt a leggyakrabban vezetékmentes, pont–pont közötti, „kábelhelyettesítő” alkalmazásokkal azonosítjuk. Az STMicroelectronics (STM) által nemrég bővített BlueNRG Bluetooth Smart hálózati processzor azonban ennél többre képes.

A Low Energy Bluetooth-protokollkészletet támogatja. Önálló ARM Cortex-M0 processzormagjával és az eszköz flashmemóriájában tárolt, frissíthető programmal összetett kommunikációs protokollokban is részt vehet.
A család áramfelvétele 1 dBm kimenőszintnél is 10 mA alatt marad, ultra kis fogyasztású üzemmódjai és az alvó állapotból való gyors fel­ébreszthetősége is csökkenti az átlagos energiafogyasztást: akár egy gombelemmel is működtethető. Ez a család bővült most új taggal, amely Bluetooth PHY-réteget, 2,4 GHz-es rádiót, ARM Cortex-M0 processzormagot, Bluetooth 4.1 protokollvermet és egy AES-128-kódú adatbiztonsági koprocesszort tartalmaz. Az APL energiafelügyelet ugyancsak a csipbe integráltan jelenik meg. SPI-interfészén keresztül kommunikál az alkalmazás hosztprocesszorával, világosan elkülöníthetővé téve a hálózati mikrokontroller és a hoszt szoftverét. A Bluetooth 4.1 speci­fikáció tovább javítja a vezetékmentes kommunikáció energiahaté­konyságát: a csip a kapcsolat felépítésekor hálózati képességeit nem „publikálja” a szükségesenél gyakrabban (Low Duty Cycle Directed Advertising), és a Logical Link Control and Adaptation protocol (L2CAP) pedig rugalmasan adaptálja a szolgáltatás minőségét (QoS) a kommunikációs igényekhez. A BlueNRG-MS hálózati processzor adatcsomópontként (hub) működhet kiterjedt szenzorhálózatokban, amelyek akár egyetlen mobiltelefonról is felügyelhetők.
www.st.com