Skip to main content

Stabil energiatovábbítás fagypont alatti környezetben

Megjelent: 2019. február 20.

igus lidA hóban és fagyban üzemeltetett kültéri elektronikus szállítórendszerek megbízható működtetésének elősegítéséért az igus egy teljesen új e-chain energialánc-rendszert fejlesztett ki: az „ice-chain” láncot.

 

 

 

 

Áruk és személyek kültéren történő mozgatására sok helyen használnak drótkötél-vontatású vasutakat, kültéri felvonókat (ide tartoznak például a síliftek is). Az időjárástól és a szállítandó teher típusától függetlenül az ilyen szállítási megoldásoknál mindig megbízható és tartós rendszerekre van szükség. A magasság és a nehezen hozzáférhető alkatrészek miatti meghibásodások esetén az egekbe szökhetnek a karbantartási költségek. Ezeknek a szállítórendszereknek még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük szélsőséges időjárási körülmények között, például a hegyekben vagy a kültéri építkezéseken használt személyszállító liftek esetén. A lift ilyenkor csak egy bonyolult jégtelenítési eljárást követően működhet tovább.

 

Új e-chain kialakítás – üzembiztos működés fagypont alatt is

Ahol az alkatrészek és az e-chain láncok ritkán mozognak és kedvezőtlen időjárási feltételeknek vannak kitéve, fennáll a lefagyás veszélye. A lefagyás elleni védelemhez olyan megoldásra van szükség, amely még fagypont alatti hőmérsékleten is biztonságosan és megbízhatóan működik. Pontosan ilyen szélsőséges időjárási körülmények közötti vezetékmozgatáshoz tervezte az igus a fagyásálló ice-chain rendszerét. Az ice-chain energialánc innovációjának a kulcsa egy roppant egyszerű, ugyanakkor meglehetősen hatékony koncepció: az e-chain lánc külső íve mentén lánctagonként két kiemelkedő félgömböt rögzítenek fröccsöntéssel a kereszttartókra. Ennek következtében jelentősen csökken az érintkezési felület nagysága, ezzel párhuzamosan pedig a lefagyás veszélye is. Az e-chain zavartalanul futhat a vezetőben, azonban csak egy nagyon kis felületen érintkezik vele, így nem ragadhat le. A fröccsöntéssel a kereszttartókra rögzített félgömbök az e-chain hagyományos szilárdságának csökkentése nélkül javítják a rendszer alacsony hőmérséklettel szembeni ellenállóképességét. A fellépő erőket egyenletesen elosztó ütközők, valamint az oldalsó láncokban kialakított masszív csap-furat kapcsolat nagy szakítószilárdságot, jó terhelhetőséget és töltősúlyt garantál. Mivel a félgömbök magassága csupán 1,8 mm, a beszereléshez a megszokottnál csak elhanyagolhatóan nagyobb helyre van szükség, ennek okán az ice-chain energialánc még szűk helyekre is könnyen beszerelhető.

 

igus

A lánctagonként elhelyezett két fröccsöntött félgömb csökkenti az érintkezési felületet, és ezzel az ice-chain energialánc lefagyásának kockázatát is (Forrás: igus GmbH) 

 

e-chain energialáncok és chainflex kábelek zord időjárási körülményekhez fejlesztve

A többi kültéri használatra készült e-chain lánchoz hasonlóan az ice-chain is időjárásálló, illetve a különféle közegeknek ellenálló, nagy teljesítményű műanyagból készül. Az igumid G anyag akár -40 °C fokig is biztonsággal használható. Az energiatovábbító láncokban való folyamatos és dinamikus használatra tervezett chainflex kábelekkel együtt az ice-chain még hóval és jéggel fedve is megbízhatóan végzi a dolgát. A PUR vagy TPE anyagú bevonattal készülő chainflex kábelek jóval fagypont alatti hőmérsékleten való, huzamosabb alkalmazás esetén is meghibásodásoktól mentes működést garantálnak. Ha pedig -35 °C fokig süllyedne a hőmérséklet, a chainflex CF29 sorozatú szervokábel megbízható tápellátást biztosít valamennyi meghajtórendszerhez. Az igus readychain termékcsalád részeként az ice-chain energialánc előszerelt kábelekkel, komplett rendszerként is megvásárolható, amely egyúttal könnyen beszerelhető és csatlakoztatható.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®