Skip to main content

Sokoldalú labortápegység-újdonságok a Rohde & Schwarz R&S®NGE100 sorozatában

Megjelent: 2017. május 15.

rs1Korszerű felépítésüknek köszönhetően az R&S®NGE100 sorozatú tápegységek igen kisméretűek és csendesek. Galvanikusan független csatornáik sorosan és párhuzamosan is kapcsolhatók, lehetővé téve a kimeneti áram, illetve feszültségszint növelését. Mindezeken túlmenően a túlvezérlés elleni védelmük is sokrétűen állítható, ami nem jellemző az 1000 euró alatti árkategóriában.

 

A tápegység az a műszer, ami nélkül nincs laborasztal, függetlenül attól, hogy gazdája DC vagy sokgigahertzes elektronikát fejleszt. A sokféle – és sokszor előre sem látható – követelményeket csak sokoldalú tápegység elégítheti ki, amelyre a Rohde & Schwarz új tápegységcsaládja a példa. Ennek két tagját, a kétcsatornás R&S®NGE102, valamint a háromcsatornás R&S®NGE103 típusú berendezést nemrég mutatta be a vállalat.
A masszív kivitelű műszerek könnyen kezelhetők, és kitűnően használhatók igen sokféle területen, az oktatástól kezdődően a kutatás-fejlesztésen át egészen a gyártásig. Szabályozott ventilátoruknak köszönhetően csendes a működésük, miközben csatornánként 33,6 W teljesítményt képesek leadni, kismértékű hullámosság mellett. Legnagyobb kimeneti feszültségük csatornánként 32 V lehet, maximális áramuk pedig 3 A.

rs1

Az R&S®NGE103 háromcsatornás labortápegység

Teljes galvanikus függetlenség

A felsorolt alapinformációkon túl az R&S®NGE100 további, kategóriájában ritkaságszámba menő képességekkel is rendelkezik. A csatornái elektromosan egyenértékűek és galvanikusan függetlenek egymástól és a földtől, tehát a tápegység-csatornákból összetett kapcsolások is létesíthetők földelési problémák nélkül. A csatornák sorosan és párhuzamosan is összefűzhetők. A kétcsatornás változat kimeneti feszültsége így 64 V-ig, a háromcsatornásé pedig 96 V-ig növelhető. Párhuzamosított csatornák esetén pedig az R&S®NGE102 6 A, az R&S®NGE103 pedig 9 A maximális árammal terhelhető tápegységgé egyesíthető.

Csatornánként beállítható áram-, feszültség- és teljesítménykorlát

Az R&S®NGE100 sorozatú tápegységek igen rugalmas védelmi lehetőségekkel rendelkeznek. Csatornánként külön-külön állítható be rajtuk a feszültség-, az áram- és a teljesítménykorlát, és a csatornák elektronikus biztosítói egymással csatolásba hozhatók: amennyiben valamelyik csatolásban lévő vonalon eléri a határértéket a terhelés, az összes hozzá kapcsolódó csatornát lekapcsolja a berendezés. Késleltetett beavatkozás is beállítható, így elkerülhető, hogy rövid áramtüskék hatására kapcsoljon le a készülék.

rs2

Távvezérlési lehetőségek műszerszekrénybe való telepítéshez

A kisméretű tápegységek asztali műszerként és (szerelvények segítségével) 19 collos műszerszekrénybe építve egyaránt használhatók. USB-illesztőjük vagy külön rendelhető LAN/WLAN opciójuk segítségével hálózaton keresztül is távvezérelhetők. Kiegészítéseik közé – melyeket feloldó kóddal lehet engedélyezni – digitális triggerelési lehetőség is tartozik.
Az R&S®NGE100 sorozatú tápegységeket a Rohde & Schwarz első alkalommal a nürnbergi „embedded world 2017” szakkiállításon mutatta be. A műszerek a gyártó képviseleteitől vagy a kijelölt forgalmazóktól már megrendelhetők, 650 eurós induló árszinttől. További információkat az alábbi weboldalon talál az érdeklődő.


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda

1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

Még több Rohde & Schwarz