Skip to main content

Smart szelepérzékelő vezérlőkimenettel

Megjelent: 2020. június 02.

ifm

A gyártási folyamatoknál felhasznált folyadékok és gázok megfelelő mennyiségben történő adagolása legegyszerűbben, a csővezetékben elhelyezett szelepek zárásával és nyitásával valósítható meg. A gördülékeny és hatékony termelés érdekében elengedhetetlen a szelepek aktuális állapotának központi ellenőrzése és vezérlése.

 

 

A számos eltérő szelepkialakítás, valamint a különböző beépítési környezetek szükségessé tették olyan univerzálisan alkalmazható szelepérzékelők kialakítását, amelyek még rendkívül zord körülmények között is megbízhatóan működnek. Az ifm electronic ezek figyelembevételével fejlesztette ki a legújabb kompakt kialakítású, és az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelő szelepérzékelőit.
Mindenütt, ahol az ipartechnológiában gázt, folyadékot, illetve levegőt alkalmaznak, az adagolásukhoz különböző kialakítású szelepeket használnak. Ezek lehetnek egyszerű kézzel állítható golyóscsapok és tolózárak, vagy bonyolult kialakítású elektromos, illetve pneumatikus működtetésű szelepek.

 

1 abra ifm

1. ábra  Vezérlőkimenettel rendelkező MVQ201 szelepérzékelő


Az automatizált folyamatoknál rendszerint elektromos vagy pneumatikus hajtások végzik a szelepek állítását. Ilyenkor a szelepcsappantyú aktuális állapotáról a szelepen elhelyezett érzékelő szolgáltat információt a központi vezérlés számára. Ezen feladat ellátására sok helyen még mindig mechanikus kapcsolókat vagy kapcsoló bütykökkel kombinált közelítéskapcsolókat használnak. Ezen megoldások esetében a mechanikai szerelési ráfordítás mellett a környezeti hatásokra való nagyfokú érzékenység a kialakítás hátránya. Ráadásul, nedves környezetben, a tisztítási folyamatok során, vagy a nagy hőmérséklet-ingadozás esetén a lecsapódó pára korrodálhatja a fém alkatrészeket, ezzel bizonytalanná téve a visszajelzést. A mechanikus kapcsolók folyamatos tisztítást igényelnek, mivel a lerakodó szennyeződés is problémát okozhat a működésükben. Az ifm electronic szelepérzékelő termékcsaládját úgy fejlesztették ki, hogy azok csekély karbantartás mellett még a legkülönfélébb környezeti hatások, és körülmények között is megbízhatóan működjenek.

 

Szelepérzékelő rendszer

Az ifm electronic 1992-ben alkotta meg a ma is jól ismert szelepérzékelő rendszerét, ami a hajtástengelyre rögzíthető kódtárcsából és a szelepházra szerelhető érzékelőből áll. Az egymás fölött elhelyezkedő érzékelőfelülettel rendelkező induktív érzékelők felügyelik a kódtárcsán különböző szögpozícióban és magasságban elhelyezett fémes részeket, ezáltal a szelep nyitott vagy zárt állapota egyértelműen megkülönböztethető az alapján, hogy az alsó vagy a felső induktív szenzor ad kapcsolójelet. Az egyszerű konstrukció legfőbb előnye a gyors szerelhetőség mellett, hogy működése abszolút kopásmentes és biztonságos, valamint messzemenően érzéketlen a külső hatásokkal szemben, és ezenfelül rezgés- és ütésálló is. A rendszer viszonylag kis önsúllyal rendelkezik, ebből adódóan közvetlenül – egyéb mechanikai kiegészítő elemek nélkül – felszerelhető a szelepekre.

 

Smart szelepérzékelők

Az új smart szelepérzékelőnél a kódtárcsa és az érzékelő egy kompakt házba került elhelyezésre. Az érzékelő az IO-Link interfésznek és a rajta található induktív betanító gombnak köszönhetően, pillanatok alatt betanítható az adott alkalmazás igényeinek megfelelően. A végállások pozíciói és a kapcsolási tartomány nagysága szabadon beállítható, sőt az MVQ101 esetében lehetőség van egy harmadik kapcsolási pont betanítására is, amely a szivattyúk kikapcsolásakor fellépő nyomáslökések elkerülésére, vagy háromjáratú szelepeknél használható. A vezérlőkimenettel rendelkező MVQ201 (1. ábra) érzékelő automatikus betanítási funkcióval is rendelkezik. Ennél a beállítási lehetőségnél az érzékelő a működtetőt vezérelve végállásokba forgatja a szelepet, majd megtanulja azok pontos pozícióit. Az érzékelőn egy különálló M12-es csatlakozó került kialakításra a szelephajtás közvetlen csatlakoztatása érdekében. Ezzel jelentősen csökkenthetők a kábelezés és telepítés költségei, valamint a potenciális hibaforrások száma. A működtető vezérlése (2. ábra) mellett IO-link segítségével a szelep pontos szögelfordulási értéke is kiolvasható.

 

2 abra ifm

2. ábra  Pneumatikus hajtású szelep vezérlése és végállásainak ellenőrzése

 

Ennek köszönhetően folyamatosan felügyelhető a tömítések állapota a kopás, feltapadás vagy idegen tárgy esetén bekövetkező zárt állapot megváltozásának felismerésével. Az érzékelővel lehetőség van a szelepek zárási idejének mérésére, és a különböző pozíciók megszámlálására, amely által a szelepek aktuális állapotáról a felhasználó mindig pontos képet kap. Ez lehetővé teszi az igény szerinti karbantartás tervezését vagy a közvetlen hibaelhárítást.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm