Skip to main content

Skálázható Mean Well tápegység-megoldások

Megjelent: 2024. április 17.

Skálázható MeanWell tápegység megoldások bevezető kiskép logovalHa olyan szakmai feladattal találkozunk, amihez 10-20 kW-ot is meghaladó DC-teljesítményre van szükség, ritkán kínálkozik kész megoldás, és nem is célszerű azt egyetlen monolitikus egységben keresni. Sokkal gazdaságosabb a feladatnak megfelelő rendszert modulokból felépíteni. Egy nagy teljesítményű modulokból álló ipari rendszer kivitelezése azonban körültekintő tervezést és kivitelezést követel. A Mean Well tápegységgyártó igényes, könnyen skálázható termékcsaládjai az ilyen rendszerépítési igényeknek mennek elébe.

 

Jelen cikkünk a Mean Well cég háromfázisú betáplálással működtethető RST- és SHP-tápegységcsaládjait mutatja be. Ezek minden szükséges felételt teljesítenek ahhoz, hogy kisebb teljesítményű modulok zavartalan együttműködésével lehessen az alkalmazás által megkövetelt nagyobb DC-teljesítményt előállítani.
Az ilyen moduláris tápellátó rendszerek összeállításának elemi feltétele, hogy a tápegységmodulok kimeneti paramétereit elektronikus módszerekkel lehessen vezérelni, és ezzel megteremteni az összehangolt működés feltételeit. A kommunikáció eltérő módja az, amely a két említett eszközcsaládot megkülönbözteti.
Amíg az RST-család csak analóg (0...5 V) vezérléssel rendelkezik, addig az SHP-család már képes a Mean Well 3+N moduláris tápegységmegoldásoknál (lásd cikksorozatunk első részében) bemutatott CMU2 digitális tápegységvezérlővel kommunikálni – alapkiépítésben a CANbus-on, vevői igény esetén a PMBus vagy akár az RS485-Modbus megoldással rendszerbe kapcsolva.

 

A Mean Well RST-tápegységcsalád

Az RST-tápegységcsalád két teljesítményverzióban érhető el. Már az RST-7K5 elnevezésű kisebb variáns is komoly, 7500 W kimeneti teljesítmény leadására képes, ám amennyiben – modulonként – nagyobb terhelhetőséget kíván meg az alkalmazásunk, akkor válaszhatjuk a 15 000 W-os RST-15K-típust is rendszerépítő elemként.
A RST-tápegységek a következő DC kimeneti feszültségű verziókban állnak rendelkezésre: 55 V, 115 V, 230 V és 380 V. Minden RST-sorozatú tápegység kimeneti feszültsége a névleges kimeneti feszültség 1...120%-os tartományában állítható a felhasználó által, míg a kimeneti áram állíthatósági tartománya 20...100%. A feszültség- és áramparaméterek kétféle módon állíthatók: vagy a tápegység hátlapján található beépített potenciométerekkel, vagy egy kétérintkezős vezérlőcsatlakozóra kapcsolt, külső analóg vezérlő által előállított, 0...5 V tartományban változtatható vezérlőfeszültség segítségével.
A tápegységek háromfázisú AC-hálózatról csillag- (1. ábra) és deltakapcsolásban (2. ábra) üzemeltethetőek, azonban ahol csak egyfázisú AC-hálózat (L és N) áll rendelkezésre, a tápegység L1, L2 és L3 bemeneteit párhuzamosan kapcsolva (3. ábra) is képes a rendszer teljes kapacitással energiát biztosítani a terhelés felé.

 

MeanWell tápegységek cikk 01 ábra

1. ábra

 

MeanWell tápegységek cikk 02 ábra

2. ábra

 

MeanWell tápegységek cikk 03 ábra

3. ábra


A 65 kHz kapcsolási frekvenciájú teljesítménytényező-korrektorral (PFC-vel) ellátott bemeneti egyenirányító áramkör és egy 85 kHz működési frekvencián üzemelő DC/DC-konverteregység együttesen 95% rendszerhatásfokot biztosít. Nagyobb teljesítményt több tápegység kimenetének párhuzamos kapcsolásával érhetünk el. Mivel az RST-7K5-egységekből legfeljebb négyet kapcsolhatunk párhuzamosan, az elérhető összteljesítmény 28,5 kW. Az RST-15K-modulból viszont csak két egységet kapcsolhatunk párhuzamosan, így az elérhető rendszerteljesítmény legfeljebb 30 kW. Az RST-tápegységek megvalósítási részletkérdései iránt is érdeklődők a típuscsalád belső felépítésének tömbvázlatát a 4. ábrán tanulmányozhatják.

 

MeanWell tápegységek cikk 04 ábra

4. ábra


Az RST-sorozat állapotjelző kimenetei a következő üzemállapotokat jelzik a felhasználónak: „túlmelegedés”, „kimeneti feszültség rendben”, „alacsony bemeneti AC feszültség” és „belső hűtési hiba”. Az állapotkimenetek kétféle reprezentációban állnak rendelkezésre: az egyik változat 30 V/1 A záró relékontaktus, a másik galvanikusan leválasztott, 20 V/10 mA nyitott kollektoros áramkör.
Minden RST-tápegység távvezérléssel is ki- és bekapcsolható egy külső, 12 V-os feszültségjel segítségével. Egyszerűsíti a rendszerépítést, hogy ehhez nem kell külső 12 V-os feszültségforrásról gondoskodni, mert a kapcsolófeszültséget az eszköz saját 12 V/0,1 A-es AUX POWER kimenete is szolgáltathatja.
Fontos tervezési szempont a rendszerhűtés megoldása. A léghűtéses RST-7K5 (5. ábra) mellett ugyanis létezik egy folyadékhűtéses RST-7K5L-változat (6. ábra) is, amelyet olyan magas hőmérsékletű környezetben érdemes használni, ahol a léghűtéses RST-7K5 alapverzió ventilátoros kényszerléghűtése nem képes biztosítani a normális üzemi hőmérsékletet. A 15 kW teljesítményű RST-15K-tápegységből csak léghűtéses verzió létezik.

 

MeanWell tápegységek cikk 05 ábra

5. ábra

 

MeanWell tápegységek cikk 06 ábra

6. ábra

 

Az RST-sorozat tipikus felhasználási területe a fixen telepített tápegységrendszerek építése, amelyekben nincs szükség folyamatos paraméterváltozásra, de rendelkezniük kell megfelelő védelemmel és az üzemállapot visszajelzésével az üzemeltető vagy operátor felé. A Mean Well a következő feladatkörbe javasolja a sorozatot: UV-fényre kötő ragasztástechnika, ipari lézert használó gépek áramforrásai, elektrolízis-készülékek, ipari automatizálás, RF távközlési rendszerek.

 

A Mean Well SHP-tápegységcsalád

Az SHP-tápegységcsalád két teljesítményverzióban érhető el. A kisebb az SHP-10K típusjelű variáns is képes 10 000 W kimeneti teljesítmény leadására. Ha viszont modulonként nagyobb terhelhetőséget kíván meg az alkalmazásunk, akkor válaszhatjuk a 30 000 W-os SHP-30K-t rendszerépítő elemként.
Az SHP-tápegységek – a már ismertetett RST-sorozatú tápegységekhez hasonlóan – a következő DC kimeneti feszültségű verzióban érhetők el: 55 V, 115 V, 230 V és 380 V.
Az SHP-10K modellek méretei megegyeznek az RST-7K5 moduléival: magasságuk 2U, szélességük szabványos „félrack” méret. Az SHP-30K külső befoglaló méretei azonosak az RST-15K méreteivel: 2U magas, teljes szélességű rackfióknyi elhelyezést igényel.
Az SHP-sorozatú tápegység kimeneti feszültségének beállítási lehetőségei között megtaláljuk az RST-7K5 eszköznél megismert módszereket, azonban további kommunikációs felületként megjelenik a kétvezetékes digitális kommunikáció (CANbus, PMBus, Modbus RTU és RS485). A kimeneti feszültséget a névleges alapértékhez (pl. 55 V) képest 1%...120% tartományban állíthatja a felhasználó. A kimeneti áram beállítási tartománya a megengedett kimeneti áramérték 20%...100%-a, és a kimeneti feszültségnél alkalmazott megoldásokkal azonos módon paraméterezhető.
A tápegységeket csillag- (7. ábra) és deltakapcsolású (8. ábra) háromfázisú hálózatról lehet üzemeltetni. A csillagkapcsolásnál azonban csak a fázisok és a védővezeték bekötése szükséges, a nullavezetőt nem kell bekötni.
Az SHP-10K kapcsolóüzemű tápegység egy 60 kHz kapcsolási frekvencián működő PFC-vel ellátott bemeneti egyenirányító áramkört és egy 70 kHz működési frekvencián üzemelő DC/DC-konvertert tartalmaz, az eredő rendszerhatásfok elérheti a 97%-ot. Tömbvázlatát a 9. ábra mutatja. Legfeljebb négy SHP-10K modul párhuzamos felhasználásával maximum 38,5 kW1 rendszerteljesítmény építhető ki a készülékhez az interneten elérhető telepítői kézikönyv szerinti párhuzamos kapcsolással.

 

MeanWell tápegységek cikk 07 ábra

7. ábra

 

MeanWell tápegységek cikk 08 ábra

8. ábra

 

MeanWell tápegységek cikk 09 ábra

9. ábra


Az SHP-30K modell több paraméterében is eltér a 10 kW-os SHP-10K típustól. A PFC-t tartalmazó bemeneti áramkör kapcsolási frekvenciáját 80 kHz-re, a DC/DC-konverter működési frekvenciáját 90 kHz-re növelték. 12 darab modul párhuzamos felhasználásával maximum 285 kW rendszerteljesítményű tápellátó rendszer építhető, a párhuzamos bekötés leírását az interneten biztosított telepítői kézikönyv tartalmazza.
A SHP-10K és SHP-30K programozható tápegységcsalád egységei az egyszerűbb felépítésű RST-sorozatnál fejlettebb üzemállapot- és hibakezelő rendszert tartalmaznak. A „túlmelegedés”, a „kimeneti feszültség rendben”, az „alacsony bemeneti AC-feszültség” és a „belső hűtés hiba” jelzőáramkörei 0...5 V-os TTL-szintet használnak. A beépített kétvezetékes, digitális kommunikációs blokk (CANbus, PMBus, Modbus-RTU) alapesetben csak a működési paraméterek lekérdezésére alkalmas. Azonban egyetlen bit átírása, majd a tápegység újraindítása után a teljes működés a digitális csatornán keresztül is vezérelhetővé és lekérdezhetővé válik. Az analóg vezérlés ilyenkor inaktív állapotba kerül, és a rendszer működését a továbbiakban nem befolyásolja.
Az SHP-10K-nak is létezik egy folyadékhűtésű változata (SHP-10KL), amelynek külső méretei és ajánlott alkalmazási körülményei megegyeznek a már ismertetett RST-7K5L változatéival (lásd a 6. ábrát).

 

Alkalmazási példák

A 10. ábra egy CANbus-on kommunikáló, 57,6 V-os raktárrobot-töltőrendszer, a 11. ábra pedig egy analóg vezérlésű, 175 V-os repülőgép-fűtőrendszer felépítését vázolja fel. A Mean Well honlapját felkeresve számos további megoldás és alkalmazás leírását találja meg az érdeklődő.

 

MeanWell tápegységek cikk 10 ábra

10. ábra

 

MeanWell tápegységek cikk 11 ábra

11. ábra

 

Az RST- és SHP-tápegységek elérhetősége

A cikkben bemutatott RST-7K5/RST-15K, SHP-10K/SHP-30K nagy teljesítményű racktápegységek az Energom Electronic Kft.-nél (www.energom.hu) elérhetők. Az érdeklődők a termékmenedzserrel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen léphetnek kapcsolatba.

A Mean Well termékcsaládjait ismertető sorozatunk a Magyar Elektronika 2024/5. lapszámában folytatódik egy 1500 VDC bemeneti feszült­ségű DC-rail tápegység bemutatásával.

 

Jegyzet

1 Nem véletlen elírás, hogy a párhuzamosított kimenetekkel elérhető maximális rendszerteljesítmény értéke kisebb a modulok névleges maximális teljesítményének összegénél – ez megfelel a gyártó specifikációjának. Ugyanez vonatkozik a 12 db SHP-30K-egység összekapcsolásával elérhető 285 kW-os maximális rendszerteljesítmény-adatra is.

Szerző: Gombos Attila – Energom Electronic Kft.

 

ENERGOM Electronic Kft.
1142 Budapest, Komáromi út 28.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.energom.hu

 

#ed6726