Skip to main content

Sínre szerelhető Traco tápegységek

Megjelent: 2022. november 08.

TME lidMinden ipari létesítmény egyik állandó és elengedhetetlen eleme a tápegység. Az ilyen rendszerek tervezői leggyakrabban DIN-sínre szerelhető tápegységeket használnak. Ennek elsősorban két oka van, az ilyen konstrukciók professzionális jellege és a DIN-sín sokoldalúsága az elektromos szekrényekben. Nemcsak tápegység helyezhető rá, hanem az ipari automatizálás egyéb alkatrészei is, például védőberendezések, PLC-k vagy bármilyen más, a DIN szabvánnyal kompatibilis burkolatban elhelyezett eszköz.

 

A telepítéshez megfelelő tápegység kiválasztásakor több dologra is oda kell figyelni, hogy a választott készülék zökkenőmentesen működhessen. A legfontosabbak természetesen a kimeneti feszültség, a maximális kimeneti áram és a névleges teljesítmény. Ezeket a paramétereket úgy kell megválasztani, hogy a tápegység könnyen táplálni tudja a berendezés többi elemét. A tápfeszültségre is érdemes odafigyelni, mert nem minden tápegységet szánnak 230 V-os berendezésekhez. Főleg a japán cégeknél lehet találkozni az úgynevezett „japán feszültséggel”, ami 100-110 V. Szintén fontos kérdés a tápegység fizikai mérete is, amit érdemes előre ellenőrizni, hogy elkerülhessük az olyan helyzetet, amikor a megvásárolt berendezés túl nagy, és nem fér el az elektromos szekrényben. A tápegység másik fontos paramétere a hatékonyság.

 

TracoPower0


Ha megfelelő DIN-sínre szerelhető tápegységre van szüksége, érdemes lehet áttekinteni az 1944 óta ipari tápegységekre szakosodott, egyik vezető gyártó, a Traco Power termékválasztékát.

 

TBL sorozat

A TBL sorozat kis méretű Traco Power tápegységekből áll, amelyeket kifejezetten épület- és gyárautomatizálási rendszerekhez terveztek. Az ultrakompakt, alacsony profilú házak szabványos kapcsolószekrényekbe vagy fali kapcsolótáblákba illeszkednek. Modelltől függően a TBL sorozatú, 12 W-tól akár 150 W-ig terjedő teljesítményű készülékek 5, 12 és 24 V névleges kimenettel vannak felszerelve, amelyek némileg állíthatók. A kimeneti áram az adott modelltől is függ, és 0,63, valamint 10 A között mozog. A tápegységek -25 °C és 70 °C közötti hőmérsékleten működnek, és 73 és 87% közötti hatásfokot garantálnak. A tápfeszültség is elég széles tartományba esik, 85 V AC és 264 V AC között, ahol a pontos érték a típustól függ. A Traco Power TBL sorozat termékeit nem kell földelni, mivel védelmi szempontból II. osztályú készülékek.

 

TBL015 124

1. ábra TBL015-124 tápegység

  

TBLC sorozatú tápegységek

A TBLC sorozat ipari DIN tápegységei szintén kis méretű eszközök, amelyek méretei megfelelnek a DIN 43 880 szabványnak. Valamivel olcsóbbak, mint a TBL sorozat, és elektromos paramétereik is hasonlóak. A kismértékben állítható kimeneti feszültség szintén 5, 12 vagy 24 V. A maximális kimeneti áram 0,25 A és 7,5 A között van. A TBLC sorozat üzemi hőmérsékleti tartománya megegyezik a TBL-ével, -25 és 70 °C között mozog, amíg a tápegységek hatásfoka 73 és 90% között van. Az ebből a sorozatból származó készülékek nagyon széles és univerzális tápfeszültséget kínálnak, 85 V AC-tól 264 V AC-ig, így nem kell aggódni a gyári teljesítményszabvány miatt. A TBLC Traco Power tápegységek védelmi szempontból II. osztályú készülékek, így nem kell őket földelni.

 

TBLC50 124

2. ábra TBLC50-124 tápegység

 


TIB sorozat

A TIB tápegységek két szóval definiálhatók: erő és teljesítmény. Feszültségük 12, 24 vagy 48 V, maximális áramerősségük 1,7 és 20 A között van, így a készülékek teljesítménye 80 W és akár 480 W közötti. A tápegységek -40 és 70 °C közötti hőmérsékleten, modelltől függően 88 és 90% közötti hatásfokkal működhetnek. A TBLC sorozatú termékekhez hasonlóan a TIB tápegységek is nagyon széles bemeneti feszültségtűréssel rendelkeznek, 85 V AC és 264 V AC között. Ezenkívül a készülékek rendelkeznek az IEC/EN 60950-1, UL 60950-1 és UL 508 biztonsági tanúsítvánnyal.

 

tib240ex

3. ábra TIB240-148EX tápegység

 
A TIB sorozatú tápegységek különleges tulajdonsága, hogy képesek 4 másodpercig 150%-ra növelt teljesítménnyel dolgozni. Ennek köszönhetően könnyen alkalmazhatók bekapcsolási áramú hajtóműveken vagy motorokon alapuló automatizálási rendszerekben. Ezenkívül a tápegységek aktív PFC rendszerrel vannak felszerelve. Ez egy olyan rendszer, amely valós időben igazítja az áramellátást az elektromos hálózat viszonyaihoz és a terheléshez.

 

TIS300 172

4. ábra TIS300-172 tápegység

  

TIS sorozatú tápegységek

A Traco Power utolsó sorozata a TIS tápegységek családja, amelyek valamivel nagyobb méretűek, és nagyobb teljesítményt kínálnak 50 és 600 W között. Kimeneti feszültségük típustól függően 12, 24 és 48 V vagy 72 V, névleges áramerősségük 1,5 és 24 A között van. A kimeneti feszültség értéke, mint ennek a gyártónak a többi sorozatában is, kissé módosítható. A tápegységek hatásfoka 85% vagy 90%, és -25 °C és 70 °C közötti hőmérsékleten működnek. A tápegység kínálata egy univerzális 93 V AC-tól 264 V AC-ig terjed, de ebben a sorozatban kicsit szűkebb tartományú, meghatározott régiókhoz és feszültségszabványokhoz igazodó modellek is megtalálhatók. A Traco Power TIS sorozata könnyen együttműködhet más funkcionális modulokkal – például az UDS modullal a készülék DC-UPS tápegységgel bővíthető, automatikus akkumulátormentéssel. Erre a funkcióra nagyon gyakran van szükség olyan alkalmazásokban, ahol a termelési rendszerek késleltetett leállítása szükséges. Az I. osztályú védelem miatt a TIS tápegységek földelést igényelnek.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hungária körút 162.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45930/traco-din-sinre-szerelheto-tapegysegek/)

 

#0c2e7d