Skip to main content

Sikerrel zárult az IPAR NAPJAI/MACH-TECH 2017 szakvásár

Megjelent: 2017. május 16.

in1Az előzőnél is sikeresebb négy napot zárt a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállításegyüttes. Idén 19 országból több mint 430 kiállító vett részt a szakmai seregszemlén a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban május 9–12. között. A kiállításon több fontos gazdasági bejelentés is elhangzott.

 

 

Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén valamennyi olyan ágazat részt vett, amely vezető szerepet játszik az ipari digitalizáció, más néven az Ipar 4.0 térhódításában. A szerszámgépes és más gépipari szereplők, a robotgyártók, az elektronikai vállalatok, a logisztika képviselői, a vezérlések megvalósítói egyaránt nagy számban voltak jelen a Budapesti Vásárközpontban. A négy nap alatt 16700-an keresték fel a kiállítást, 10 százalékkal többen, mint két éve.
A megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója elmondta, hogy ekkora érdeklődés már régen nem volt tapasztalható a MACH-TECH és IPAR NAPJAI kiállítások iránt, ami elsősorban az iparban zajló forradalmi változásoknak tudható be.
A rendezvény fővédnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megnyitó beszédében újabb 15 milliárd forintos keretet jelentett be a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programhoz (NBT). Ezt a tárca 2015-ben indította útjára, és akkor 14, tavaly pedig 35 nagyvállalat kapott támogatást. A miniszter az IPAR NAPJAI analógiájára korunkat a (magyar) ipar heteinek, hónapjainak, éveinek nevezte, és kiemelte, hogy az Ipar 4.0 a teljes gondolkodásunkat megváltoztatja. A közeli jövőben a digitali-záció következtében a munkahelyek csaknem tizede szűnik meg vagy alakul át, ami komoly feladat elé állítja az oktatással, az át- és továbbképzéssel foglalkozó intézményeket.

in1


„Ha Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedést kíván elérni, az erőforrásokat az innovatív iparágakba kell irányítani.” – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az NGM tematikus napján. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány számára elsőrendű kérdés a beszállítófejlesztés, amelyre két év alatt 14 milliárd forintot szánnak különböző programokban. Példaként említette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 2,5 milliárd forintból megvalósuló úgynevezett mintagyárak kialakítását nagyvállalatokkal közösen, ahol a kis- és középvállalatok megismerkedhetnek a digitalizáció és az Ipar 4.0 lehetőségeivel.
Az NGM tematikus napján hazai és külföldi előadók járták körül a technológiai fejlesztés kérdéseit, és annak hatásait az általános gazdasági növekedésre.
Ezen kívül is több mint egytucat konferencia, kerekasztal és szakmai program kapcsolódott a kiállításhoz. Az egyre növekvő kiállítói érdeklődés következtében ezek a programok ezúttal külön pavilonban (F) kaptak helyet. Nagy figyelem kísérte a többi között a MAJOSZ hagyományos autó- és gépipari beszállítói fórumát, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara társszervezésében, amelyen 150-nél is több üzleti tárgyalást folytattak beszállítók és beszerzők. Sokan vettek részt az energiahatékonysággal, valamint a cégek munkaerő gondjaival foglalkozó konferenciákon is.

in2
A kiállítás egyik legfontosabb eleme a 2013-ban elindított, és azóta folyamatosan fejlesztett APPLICATION ZONE volt. Sikert aratott a kiállítók újfajta, interaktív bemutatkozása, amelyen gyakorlat közben mutathatták be gépeiket, szolgáltatásaikat az érdeklődőknek.
Immár harmadik alkalommal volt a kiállítás része a GTE-Autopro Techtogether diákverseny, amelyen 8 egyetem 18 csapata mérte össze tudását a gyártástechnológia és a digitalizáció, az Ipar 4.0 kérdéseiben. A nyolc egyetemről érkező diákcsapatok műszaki kvízfeladatokat oldottak meg, bemutatták a járműépítéseik során felhasznált Ipar 4.0 ismereteiket, és a kiállításhoz kötődve expo-caching kérdésekre kerestek válaszokat. A versenyt az idén az Óbudai Egyetem OECO csapata nyerte.


Forrás: a HUNGEXPO záróközleménye 
az IPAR NAPJAI – MACH-TECH 2017 szakvásárról

Még több HUNGEXPO