Skip to main content

Segítő (robot)karok

Megjelent: 2018. október 09.

onrobot az automatica kiallitason 2018 lidAz ipar világát teljesen megváltoztatta a XX. században megjelent automatizálási trend, amelynek a robotok már évtizedek óta aktív részesei. Ez a folyamat új fordulóponthoz érkezett, és ebben nagy szerepet játszanak a kisméretű és megfizethető együttműködő robotkarok, amelyek gyorsabbá és hatékonyabbá tehetik az együttműködő robotokkal (kobotokkal) való közös munkát.

 

 

Ezek az eszközök az elmúlt években jelentősen hozzásegítették az ipart ahhoz, hogy növelje termelékenységét és csökkentse költségeit. A fogó- és érzékelő technológiák bevezetésének köszönhetően mára már igazi együttműködésről beszélhetünk. Az együttműködő robot-kiegészítőknek (kollaboratív end-of-arm tooling) köszönhetően az automatizálás már minden gyártóvállalat számára elérhető, és egyben jövedelmező is. A fogók (gripperek) és érzékelők (szenzorok) gyors telepítése és egyszerű programozása időt spórol az installáció és a gyártási ciklus során is, így a termelékenység nő, a robot pedig rendkívül rövid időn belül kitermeli a befektetés költségeit. A dán OnRobot fogóit és érzékelőit (end-of-arm tool-ok) számos hagyományos ipari folyamatban alkalmazzák, többek között pick & place feladatok automatizálására, gépkezelésre, csomagolási és raklapozási feladatokra, összeszerelésre, felületkezelésre és minőségellenőrzésre. Azonban az eszközök sokoldalúságának és rugalmasságának köszönhetően a határ a csillagos ég.

 

onrobot gripper

 

Az OnRobot cég meglátása szerint az end-of-arm tool-okat jelenleg a legtöbbször a pick & place feladatokra alkalmazzák. „A pick & place feladatok felgyorsításával járó megnövekedett termelési teljesítmény csak egy a rengeteg előny közül, amely az OnRobot gripperek (fogók) gyártási folyamatokba való bevonásából adódik. Egy gripperrel ellátott együttműködő robot telepítésével ugyanazt a pontosságot kapjuk még órák múltán is, mivel soha nem fárad el, valamint a fogó programozható erejének köszönhetően még a legtörékenyebb tárgyakat is könnyedén és biztonságosan képes kezelni. Emellett például az élelmiszer- és gyógyszeriparban a pick & place folyamatok automatizálása nagymértékben csökkenti a termékek szennyeződésének kockázatát.” – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.

 

Duális vákuum gripper

A három robotikai vállalat (OnRobot, Perception Robotics, OptoForce) tavasszal történő egyesülése után, az OnRobot jelenlegi termékkínálata széleskörű robot kiegészítőket tartalmaz, beleértve az elektromos fogókat, erő/nyomaték szenzorokat, gecko grippereket és tapintó érzékelőket, a Purple Robotics felvásárlásával pedig egy újabb úttörő technológiával bővíti portfólióját.
A Purple Robotics duális vákuum grippere úgymond két „kezet” ad a robotnak, aminek segítségével az egyszerre több tárgyat is kezelni tud, valamint egy mozdulattal képes megoldani több feladatot. Ezen felül a gripper egy beépített elektromos szivattyút is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell tömlőkkel, sűrített levegővel és kábelekkel bajlódnia, mint a hagyományos vákuumos fogó megoldások esetében.

 

vg10 vaccum gripper onrobot 1 750x600

 

A duális vákuum gripper kevesebb mint harminc perccel a robotra szerelés után már működőképes. A vákuumos fogó képes a különböző méretű, súlyú, anyagú és formájú tárgyak óvatos és hatékony kezelésére. Emelési kapacitása 10 kg, és úgy tervezték, hogy a gyártótól függetlenül, a könnyűsúlyú robotok széles körével kompatibilis legyen.

 

Forrás: az OnRobot sajtóanyagai