Skip to main content

Schindler R.I.S.E. – a világ első autonóm fúrórobotja

Megjelent: 2020. január 16.

schindler abb rise drilling and anchor lidVilágújdonságként, felvonók beszerelésére szolgáló automatikus, önállóan üzemelő, robotizált rendszerre indított próbaprojektet a világ egyik vezető felvonó- és mozgólépcsőgyártójaként ismert Schindler, amelyhez a cég az ABB ipari robotját választotta ki.

 

 

 

A felvonók beszerelésénél a vezetősínek és a liftajtók precíz, biztonságos rögzítéséhez a liftaknában ankercsavarok használatosak, amelyekből nagy mennyiségre van szükség – minél magasabb az épület, annál több kell belőle.
„A beton liftaknában az ankercsavarok furatainak elkészítése fáradságos, monoton, fizikailag kimerítő feladat. A biztonságos, precíz munkavégzés nagyfokú pontosságot és teljes koncentrációt igényel” – magyarázta Christian Studer, a Schindler technológiai újdonságokkal foglalkozó részlegének vezetője. – „A magas házakban a felvonó beszereléséhez több száz furatot kell létrehozni az ankercsavarok számára. Mindez a liftaknát zajos, poros munkakörnyezetté, a benne történő munkavégzést pedig megterhelővé teszi.”

 

R.I.S.E. – robotizált felvonószerelő-rendszer

A minőség, valamint a felvonót beépítő szerelőszemélyzet munkakörülményeinek javítása érdekében a Schindler automatizált, robot-rásegítésű szerelőrendszert fejlesztett ki. A rendszer neve „Robotizált felvonószerelő-rendszer” (Robotic Installation System for Elevators – R.I.S.E.). A Schindler a próbaprojektet a zürichi ETH műszaki egyetemmel, valamint a svájci ABB Robotics szoftveres szakértőivel együttműködve indította el.
A robot fő feladata a furatok elkészítése, és az ankercsavarok szerelése a liftaknában, azonban a rendszer ennél jóval többre is képes. Az önálló működésű szerelőrendszer az automatikus emelő segítségével független módon képes mozogni a szintek között – ilyenre még nem volt példa a történelem folyamán. „A tervezés során kihívásnak számított az is, hogy a robotot igen nehéz feladat úgy programozni, hogy milliméteres pontossággal mindig azonos koordinátákra készítse el a furatokat. A gép a liftaknában pozícióról pozícióra mozog, és a viselkedését képesnek kell lennie folyamatosan, dinamikus módon a fúrási koordinátákhoz alakítani” – magyarázta Studer.
A fúrási koordinátákat elméletben előre rögzítik. A munka megkezdése előtt azonban a robot megvizsgálja az akna falát, hogy nincs-e az útban például rejtett betonvas, illetve a beton felülete nem egyenetlen-e. A szerelőrendszer egy algoritmus segítségével kiszámítja a tűréseket, és ha szükséges, máshová helyezi át a furatokat.

 

schindler abb rise drilling and anchor from above

 

ABB IRB 2600 robot

A célra megfelelő robot megválasztása szintén kihívást jelentett a projektcsapatnak. Végül az ABB IRB 2600 robotja mellett döntöttek. – 1,65 méteres kinyúlásával és huszonkilenc kilogrammos hasznos terhelésével ez a robot jól megfelelt a feladatra. „Az ABB erős felépítésű ipari robotjai amúgy is arról ismertek, hogy megbízhatóan képesek működni mostoha körülmények között is: ebben az alkalmazásban ez különösen fontos követelmény” – mondta Studer.

 

schindler abb rise drilling and anchor 1

 

Kihívások és megoldások

Az ipari robotok általában a gyár padlójára szerelve üzemelnek, és programjaikat a térbeli nullpontjukhoz viszonyítva hajtják végre. A R.I.S.E. robotizált felvonószerelő-rendszer prototípusában azonban az IRB 2600 robotot egy platformra szerelték, amelyet egy ideiglenes telepítésű emelőrendszer fel-le mozgat a liftaknában. „A robot ebben a háromdimenziós térben nem volt képes mindegyik fúrási helynél visszaállni az új nullpontba, ezért bizonyos mértékben felül kellett bírálnunk a vezérlőt annak érdekében, hogy a robotkar minden alkalommal pontosan a furat koordinátáira állhasson” – magyarázta Studer.
Érzékelők ellenőrzik, hogy a furat a megfelelő helyen készült-e el, majd a robot beüti az ankercsavart, és tovább mozog a következő fúrási helyre – újra és újra, teljesen automatikus módon.
„A platformra kamerát is szereltünk, így a folyamat távolról is megfigyelhető, emellett a furatkészítéshez kapcsolódó összes adatot is dokumentálja a rendszer, mindazonáltal a működése teljesen önálló, azaz a felügyelethez és a vezérléshez nincs szükség kezelőre” – fejtette ki Studer.
Mindez azt jelenti, hogy a rendszert elegendő telepíteni a liftaknába, ahol az önállóan, megállás nélkül működik mindaddig, amíg az összes ankercsavar a helyére nem kerül.
A prototípus több új európai felvonórendszer-szerelésénél sikerrel vizsgázott. „Az IRB 2600 egyetlen alkalommal sem hibásodott meg. Ez jól mutatja, mennyire erős felépítésű robotról van szó” – tette hozzá Christian Studer.

 

schindler abb rise drilling and anchor 2

 

Automatizálás az építőiparban

A 2019. áprilisban tartott Tall+Urban innovációs konferencián a Magasépület és Városi Élettér Tanácsa (Council on Tall Buildings & Urban Habitat) a Schindlert a „Robotizált felvonószerelő-rendszer” (Robotic Installation System for Elevators – R.I.S.E.) termékéért kiválósági díjjal tüntette ki az Innováció kategóriájában. A Schindler egyre nagyobb mértékben tervezi használatba venni ezeket az autonóm rendszereket, amelyek mindegyikét az ABB IRB 2600 robotjával szerelik majd fel.
„Az automatizálás népszerű témának számít az építőiparban” – emelte ki Studer. „A liftaknák egyszerű geometriájuknak köszönhetően különösen jó terepet adnak a digitális építéshez. Ezzel az autonóm rendszerrel a digitalizálás közvetlenül az építési területre vihető ki, hála a legfrissebb fejlesztésű érzékelőrendszereknek, valamint az általunk fejlesztett mesterséges intelligenciának” – zárta mondandóját Studer.

 

Forrás: az ABB sajtóközleménye