Skip to main content

S-paraméterek pontos, egyszerű mérése

Megjelent: 2017. augusztus 03.

RS ZNLEA kisméretű, könnyű, R&S®ZNLE hálózatanalizátor lehetőségei

A lineáris elektromos hálózatok állandósult állapotú vezérléssel történő vizsgálatával megállapítható S-paraméterek rendszere a nagyfrekvenciás áramkörök egyik gyakran használt leírási módja. Ha egy műszer közvetlenül ezeket a paramétereket adja eredményül, az nagyon közel áll a mérnöki gondolkodáshoz. Ilyen eszköz a Rohde & Schwarz ZLNE vektor-hálózatanalizátora.

 

A Rohde & Schwarz új, R&S®ZNLE típusú vektor-hálózatanalizátorának köszönhetően már a középkategóriás berendezések világában is lehet gyors méréseket végezni, kiváló műszerjellemzők mellett. Ez, a könnyen kezelhető készülék kategóriájában a legkönnyebb és legkisebb méretű vektor-hálózatanalizátornak számít, amely rendkívüli mértékben megkönnyíti az S-paraméterek vizsgálatát.

Antennák, csillapítók, szűrők és nyomtatott áramkörök rádiófrekvenciás jellemzőit bemérni kívánó cégek, fejlesztők számára fejlesztette ki a Rohde & Schwarz az R&S®ZNLE típusú vektor-hálózatanalizátort. Az új, önálló műszer tömege mindössze 6 kg, alapterülete pedig 408 mm × 235 mm; ezzel harmadakkora helyet igényel, mint a versenytársak hasonló kategóriájú berendezései. 

 

RS ZNLE

 

Ez a kétkapus hálózatanalizátor azonban nem csupán helytakarékosságával, hanem pontosságával és gyorsaságával is kitűnik, ami nem elhanyagolható mértékben a könnyen kezelhető S-paraméter „varázslójának” köszönhető. Az R&S®ZNLE kétirányú jeláramlással mind a négy szórási paramétert (S11, S21, S12 és S22) képes mérni, emellett külön rendelhető GPIB-illesztőn keresztül távvezérelhető is. Kétféle típusváltozatban kapható, melyek 1 MHz-től 3 GHz-ig (R&S®ZNLE3), illetve 6 GHz-ig (R&S®ZNLE6) működnek.

Az R&S®ZNLE kiváló rádiófrekvenciás jellemzőkkel bír: dinamikatartománya igen széles, jellemzően 120 dB, mérési sávszélessége pedig 1 Hz és 500 kHz közötti lehet. Mérési ideje csupán 9,6 ms, ha 201 pontból, 100 kHz-es mérési sávszélességgel vizsgálunk egy 200 MHz széles tartományt, kétkapus TOSM/SOLT kalibrálást követően. A stabil, megismételhető vizsgálatok érdekében az R&S®ZNLE jelgörbe-zaja igen kicsi, jellemzően 0,001 dB.

Az R&S®ZNLE nagyméretű, 10,1” átmérőjű, WXGA-felbontású érintőképernyőjén minden jelgörbe jól kivehető. Többujjas mozdulatokkal e jelgörbék kinagyításának mértéke változtatható, a műszer logikus felépítésű menürendszerében pedig a lehető legkevesebb lépésszámmal érhető el minden készülékfunkció.

A„Visszavonás/Ismétlés” programgombbal a felhasználó által végzett beállítások vonhatók vissza vagy ellenkezőleg, ismételhetők meg. A berendezés interaktív kezelését az egyes készülékfunkciókhoz és -paraméterekhez tartozó környezetfüggő menük segítik.

A hálózatanalizátor kalibrálása is hasonlóképpen egyszerű. Az R&S®ZNLE is tartalmazza a Rohde & Schwarz egyéb R&S®ZNx sorozatú berendezéseiben szintén megtalálható kalibrálási varázslót. A műszer kalibráló egységeket is képes vezérelni, sőt, hogy még egyszerűbb legyen az élet, automatikus kalibrálási funkciójával egy gombnyomásra önműködően is képes elvégezni a kalibrálást.

Az új, R&S®ZNLE típusú vektor-hálózatanalizátor már megrendelhető a Rohde & Schwarz-tól és kiemelt viszonteladóitól.

További információk a következő címen találhatók:

 www.rohde-schwarz.com/ad/press/znle


Rohde & Schwarz Budapesti Iroda

1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.

Tel.: +36 1 412 4460

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.rohde-schwarz.hu