Skip to main content

RS Components megoldások IoT-fejlesztőknek, -tervezőknek

Megjelent: 2019. december 05.

rs components lidAz IoT-alkalmazások és rendszerek egyre nagyobb arányú térnyerésének természetszerű velejárója a dolgok internetével kapcsolatos fejlesztésekhez, rendszerépítésekhez, valamint üzemeltetéshez szükséges modul-, kártya- és alkatrészkereskedelmi szegmens dinamikus és intenzív növekedése. E témakörben szemlézünk a következőkben az RS Components által forgalmazott IoT-termékek kínálatából.

 

Cypress IoT-prototípuskészítő készletek

Két új PSoC® 6 prototípuskészítő-készlettel jelentkezett nemrégiben a Cypress Semiconductor Corp., amelyek közül az egyik WiFi- és Bluetooth-alapú IoT-fejlesztéshez, a másik BLE-alapú (Bluetooth Low Energy) IoT-alkalmazásokhoz használható.
A speciális csatlakoztathatóság mellett, a két készletben megtalálható egy alacsony költségű hardverfejlesztési platform az ultra alacsony energiafelhasználású, kétmagos Cypress PSoC 6 mikrovezérlő-architektúrán alapuló fejlesztésekhez.
A PSoC 6 MCU beépített biztonságot, 2 MB flash-memóriát és 1 MB SRAM-memóriát kínál, valamint egy ARM® Cortex® M4 mikrovezérlőt a nagy energiaigényű feladatokhoz és egy Cortex® -M0+ mikrovezérlőt a kis energiaigényű feladatokhoz – mindezt egyetlen chipen.
A PSoC 6 Wi-Fi-/BT prototípuskészítő-készlet egyesíti magában a PSoC 6 MCU-t és a 802.11b/g/n WiFi- és kettős üzemmódú Bluetooth 4.1 csatlakoztathatóságot nyújtó Cypress CYW4343W kombinált chipkészletet tartalmazó beépített modult. A készlet lepattintható alakja miatt a fejlesztők rugalmasan használhatnak különböző perifériákat az IoT-alkalmazások fejlesztéséhez és a prototípuskészítéshez. A készlet tartalmazza továbbá a Cypress CapSense® kapacitív érintőérzékelős technológiáját, valamint egy 512 MB Quad-SPI NOR flash-eszközt, egy microSD-kártyamodult és egy Digilent Pmod™-interfészt.
Az ajánlat másik része a PSoC 6 BLE prototípuskészítő-készlet, amely a PSoC 63 MCU-n alapuló CYBLE-416045-02 EZ-BLE™ Creator Module-t tartalmazza. A modul teljes körű Bluetooth 5.0 tanúsítvánnyal rendelkezik, és egy programozható, felhasználásra kész megoldást tartalmaz fejlesztők számára, amellyel Bluetooth-csatlakoztathatóságot alakíthatnak ki az IoT-fejlesztéseikhez.
A modulnak egy jogdíjmentes BLE-köteg is része, 36 GPIO 14 × 18,5 × 2,00 mm-es méretben.
A készletet szintén lepattintható alaktényezővel tervezték, amellyel a felhasználók különválaszthatják a beépített programozót (KitProg2) és a célkártyát. A mikroBUS™ interfészcsatlakozó a MikroElektronika 500+ click board-ok használatával az MCU-k összekapcsolását biztosítja.

01abra rs components

01abra rs components b

A kedvező árú Cypress IoT prototípuskészítő-készletek rugalmas platformok WiFi- és Bluetooth-funkcióval, BLE-csatlakoztathatósággal és PSoC® 6 mikrovezérlőkkel IoT-fejlesztésekhez

 

Bluetooth-funkciós, alacsony energiafogyasztású ON Semiconductor IoT-fejlesztőkészlet

Az ON Semiconductor RSL10 SoC az iparág legalacsonyabb energiafogyasztású, Bluetooth 5 tanúsítvánnyal rendelkező rádiója, amelyet Bluetooth Low Energy alkalmazásokra optimalizáltak. Az Arm® Cortex-M3® maggal, alacsony energiafogyasztású DSP-vel és egy 2,4 GHz-es adóvevővel rendelkező rádió vételi csúcsteljesítménye 7 mW, inaktív, „mélyalvó” üzemmódú fogyasztása pedig mindössze 62,5 nW. Az 1,2 és 1,5 V-os elemekkel való használatra tervezett RSL10 1,1 és 3,3 V közötti feszültségellátási tartománnyal működtethető, DC/DC átalakító nélkül.
Maga a Bluetooth Low Energy IoT-fejlesztőkészlet (B-IDK) egy moduláris csomópontfelhő IoT-platform Bluetooth Low Energy alkalmazások fejlesztéséhez, ami magába foglalja az előbb említett RSL10 alapkártyát (BDK-GEVK), és számos különféle moduláris érzékelő, valamint működtetőhardver támogatja.
A több példát is tartalmazó, intuitív és egyszerűen használható integrált fejlesztői környezet (IDE) és szoftver rengeteg IoT-használati lehetőség gyors kifejlesztését teszi lehetővé. A BDK-GEVK-hoz egy konfigurálható mobilalkalmazás is tartozik, amely vezérli az érzékelőket és a működtetőelemeket. Emellett az alkalmazás a felhőhöz való csatlakozást is támogatja, ezáltal lehetővé teszi az érzékelő-/működtetőelem-adatok AWS™-, Azure™-, IBM Cloud™-szolgáltatáson vagy egyéni felhőszolgáltatásokon keresztüli MQTT-kiadását, illetve az ezekre az adatokra való feliratkozást.
A BDK-GEVK-val való használatra többek között az alábbi érzékelők alkalmasak: környezetifény-, inerciális és környezeti érzékelő (ALS/IMU/ENV), közelítés- és mozgásérzékelő, valamint érintés-/szintérzékelő. A nagyobb teljesítményű vezérlési opciók működtető-bővítőkártyák formájában érhetők el, amelyeket az ON Semiconductor BDK-DCDC-GEVB DC tápadapterén keresztül kell beilleszteni az alapkártyába. Ezek a bővítőkártyák kettős LED-meghajtóval, léptetőmotor-vezérlővel és szénkefe nélküli DC-motorvezérlővel is rendelkeznek.
A B-IDK szoftver magába foglalja a gyártótól független, CMSIS-szabványnak (Cortex Microcontroller Software Interface Standard) megfelelő fejlesztői csomagot az Arm® Cortex-M® processzorsorozathoz. A csomagolás részletes dokumentációt és használatra kész mintakódot tartalmaz, a különféle alkalmazási lehetőségek támogatása érdekében.

 

02abra rs components

Az ON Semiconductor által gyártott Bluetooth Low Energy IoT-fejlesztőkészlet (B-IDK) az iparág legalacsonyabb energiafogyasztású, chipre épített (SoC) Bluetooth Low Energy rádiós rendszerén alapuló moduláris platformja, amely kiválóan alkalmas a hosszabb akkumulátor-élettartamú IoT-alkalmazások (például intelligens készülékek, eszköznyomkövetők, viselhető eszközök, intelligens világítás) fejlesztésén dolgozó tervezők számára

 

RF Solutions LoRa kommunikációs modulok IoT-alkalmazásokhoz

LoRa-alapú, alacsony fogyasztású, nagy kiterjedésű hálózatokhoz (LPWAN) tervezték IoT-környezetekbe az RF Solutions LAMBDA62 és LAMBDA80 sorozatú RF moduljait.
A LAMBDA62 sorozat 868/915 MHz frekvenciasávon működik és +22 dBm RF-kimeneti teljesítményt biztosít, amely az eddigi eszközökhöz képest +2 dBm növekedést jelent. Emellett a modulok sokkal érzékenyebb vevővel rendelkeznek (–148 dBm az eddigi –137 dBm értékhez képest). Szintén fontos jellemző, hogy a modulok áramfogyasztása jelentősen kisebb lett, LoRa adó-vevő üzemmódban mindössze 4,6 mA (a korábbi generátoregységek áramfelvétele 10 mA volt).
A LAMBDA62 modulok ugyanazzal az érintkezőkiosztással rendelkeznek, mint az eddigi eszközök, ráadásul az áruk is kedvezőbb, ezek miatt pedig különösen vonzók lehetnek az új dizájnokhoz, valamint a meglévő dizájnok átalakításához vagy korszerűsítéséhez.
Az RF Solutions LAMBDA80 LoRa-modulsorozata a 2,4 GHz-es frekvenciasávban való működésre tervezett, nemrég piacra dobott Semtech SX1280 lapkán alapszik. Az SX1280 adó-vevő rendkívül nagy hatótávolságú kommunikációt tesz lehetővé magasabb frekvenciasávon, a linearitás miatt ellenáll a komolyabb interferenciáknak, ráadásul minimális az áramfogyasztása. Ez a sorozat sokkal nagyobb sávszélességet vagy gyorsabb adatátviteli sebességet biztosít, mint a 868/915 MHz-es változatok, ezáltal olyan új alkalmazási lehetőségek nyílnak meg, amelyeknél előny a nagy hatótávolság és a gyorsabb adatátviteli sebesség. Ráadásul a 2,4 GHz-es sávszélesség jóvoltából a modul világszerte telepíthető.
Az SMT és DIP tokozással is kapható LAMBDA80 LoRa modulsorozat egy kristályt, impedanciaillesztett hálózatot és jelút-kialakítást foglal magába az egyszerű digitális interfész és a közvetlen antennacsatlakozás biztosításához. A modulok az SPI-interfészen keresztül programozhatók.

 

03abra rs components

Az RF Solutions továbbfejlesztett LoRa kommunikációs moduljait alacsony fogyasztású, nagy kiterjedésű hálózatokhoz (LPWAN) tervezték IoT-környezetekbe

 

Sensirion páratartalom- és hőmérséklet-érzékelő

Az SHT85 érzékelő a Sensirion CMOSens® technológiával készülő SHT3x sorozatán alapszik, amely immár több mint 10 éve kínál hosszú távú stabilitást biztosító, rendkívül pontos egységeket.
E jellemzőkön túl az SHT85 érintkezős csatlakozóval kapható, amely egyszerű integrálást és cserét tesz lehetővé, és kiváló termikus csatolást kínál a szenzort körülvevő környezethez, illetve leválasztást a fő vezérlőtáblán lévő potenciális hőforrásokról.
A szélsőséges környezeti feltételek mellett üzemeltethető SHT85 egy PTFE-membránnal is rendelkezik, amely megfelel az IP 67 védelmi besorolás követelményeinek. Az érzékelő nyílásának vízzel és porral szembeni védelmet nyújtó membrán alkalmazása azt jelenti, hogy a relatív páratartalom (RH) jelének reakcióideje nem változik.

 

04abra rs components

A szélsőséges környezeti körülményekhez tervezett SHT85 érzékelő új membránnal egészült ki a vízzel és porral szembeni védelem érdekében, az érintkezős csatlakozó pedig lehetővé teszi a szenzor könnyű integrálását és cseréjét

 

Az SHT85 szenzor nemcsak egy teljesen kalibrált, lineáris és hőmérséklet-kompenzált digitális kimenetet biztosít, hanem a következő fontos funkciókat is:

  • utolsó termékszintű teszt (±1,5%-os (RH) és ±0,1 °C-os általános pontosság),

  • egy I2C interfész max. 1 MHz-es kommunikációs sebességgel,

  • gyors elindulási és mérési idő,

  • alacsony jel/zaj arány,

  • 2,15 V – 5,5 V üzemi feszültség.

 

RS Components Magyarország
Tel.: +36 1 580 2262
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.u
hu.rs-online.com